Doctorul și doctorandul: o imagine tristă peste Prut

Redactor:
Alina Matis
Doctorul și doctorandul: o imagine tristă peste Prut
M-am uitat azi la conferința premierului moldovean, Chiril Gaburici, cu Victor Ponta și, în ciuda zâmbetelor largi, imaginea mi s-a părut pur și simplu una tristă. Dacă noi suntem frustrați că avem un premier care a plagiat, pe urmă a negat, după care a anunțat că renunță la titlu, moldovenii au motive să urle. Știți cine este premierul lor, omul care ar trebui să îi păzească de Rusia și să îi apropie de Europa?

Premierul Victor Ponta a mers azi la Chișinău, unde s-a întâlnit cu omologul lui, Chiril Gaburici, subiectul principal fiind semnarea memorandumului de înțelegere pentru interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică. E o zi bună pentru o vizită oficială românească în Moldova. Este un gest simbolic să îi ai pe premierul României la Chișinău și pe președinte la Riga în ziua summitului Parteneriatului Estic, care are loc în Letonia. Pentru a înțelege miza acestui summit, trebuie doar să ne amintim că ultima reuniune de acest fel, cea de la Vilnius, a „continuat” cu EuroMaidanul și, pe urmă, cu războiul ruso-ucrainean.

Tocmai în contextul evenimentelor post-Vilnius, România și-a intensificat lobby-ul pentru a ajuta R. Moldova, considerată performerul Parteneriatului Estic, să beneficieze de un tratament diferențiat din partea UE, în baza principiului „more for more”. Cu alte cuvinte, mai multe reforme, mai multe beneficii. Totuși, în ciuda succeselor de anul trecut, cu liberalizarea regimului vizelor și semnarea și ratificarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb, Moldova trece printr-o perioadă extrem de periculoasă și riscă o regresie. Are un guvern cu poleială pro-europeană, dar la mâna comuniștilor. Propaganda rusească este extrem de eficientă, în vreme ce „omoloaga” europeană încă este în căutare de vorbitori de rusă pentru Servicul de Acțiune Externă. Reformele s-au împotmolit în nămolul politic și se îngroapă în corupție. Oamenii sunt dezamăgiți, frustrați și sătui să stea pe loc după ce au văzut că se pot mișca. Recent, s-a aflat că trei bănci din Moldova sunt responsabile pentru dispariția fără urmă și în doar câteva zile a unui miliard de dolari, adică circa 12% din PIB-ul țării – raportul este incredibil, puteți să îl vedeți AICI. Există un alt scandal, despre spălarea, cu complicitatea unor judecători, a aproximativ 20 de miliarde de dolari, aparținând unor entități rusești. Moldovenii au ieșit în stradă, dar fără prea multe speranțe că au pe cine da jos și pune în loc.

Nici nu este nevoie de cine știe ce analize pentru a înțelege de ce „premianta” Parteneriatului Estic trece acum printr-o criză foarte periculoasă și ușor de exploatat de Rusia. M-am uitat azi la conferința premierului moldovean, Chiril Gaburici, cu Victor Ponta și, în ciuda zâmbetelor largi, imaginea mi s-a părut pur și simplu una tristă. Dacă noi suntem frustrați că avem un premier care a plagiat, pe urmă a negat, după care a anunțat că renunță la titlu, moldovenii au motive să urle. Știți cine este premierul lor, omul care ar trebui să îi păzească de Rusia și să îi apropie de Europa? Un individ pe numele căruia a fost deschisă, luna trecută, o anchetă penală pentru fals în actele de studii. Pe scurt, acest Chiril Gaburici, venit la guvernare din partea PLDM, nu a luat BAC-ul pentru că nu s-a mai prezentat la ultimele două probe, a primit diploma de licență la 28 de ani – la 9 ani de la începerea primei facultăți -, a terminat masteratul la 35 de ani și acum, căci viața fără doctorat e pustiu (sic!), este și doctorand. Nu este clar cum a ajuns la facultate, căci toate documentele lui de studiu au fost ridicate de anchetatori, iar școlile prin care spune că a trecut nu au fost foarte dornice să clarifice situația în fața jurnaliștilor.

El susține (conform unui interviu pentru emisiunea În Profunzime, de la PRO TV Moldova) că a fost admis la facultate cu actul eliberat de școala din satul natal, Logănești. Aici, însă, a făcut doar 9 clase și nu avea cum să intre la facultate, conform presei de peste Prut. Procuratura Generală a Republicii Moldova spune, însă, că Gaburici are un document de absolvire a 11 clase. Problema este că acest document are pe ștampilă un nume pe care școala nu avea să îl primească decât șase ani mai târziu. Așa s-a ajuns la ancheta penală privind falsul în declarații. Nici profesorii sau colegii de generație nu își amintesc să îl fi avut vreodată coleg pe actualul premier moldovean. 

Chiar dacă nu e clar cum, cert este că Gaburici a intrat, în 1995, la Academia de Studii Economice din R. Moldova, de unde s-a transferat după trei ani la Universitatea Slavonă, o instituție care nu a primit licență decât la un an de când i-a dat diploma lui Gaburici – care diplomă a venit abia în 2004, deci la 9 ani de la admiterea la facultate, după cum arată o investigație a Ziarului de Gardă, publicația care a descoperit problemele din CV-ul noului premier.

Deși educația lui are probleme mult mai mari decât asta, merită amintit și că a fost exmatriculat de trei ori din trei instituții de învățământ diferite. În CV-ul publicat pe site-ul Guvernului, nu a trecut niciun an, pentru a se feri de rușinea aritmeticii. Totuși, se laudă cu următoarele performanțe:  Doctor Honoris Causa – diploma obținută în cadrul „International Informatization Academy UN Associated Member in General Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations Branch of Moldova” – de fapt, este un nume pompos pentru o asociație cu sediul în Canada, specializată în dezvoltarea tehnologiilor informaționale. Titlul, care nu înseamnă nimic din punct de vedere academic, i-a fost acordat lui Gaburici în calitate de reprezentant al Moldcell, parte a TeliaSonera – practic, singurul loc de muncă înainte de a deveni premier. Interesant de remarcat este că, în același CV, Gaburici este, în 2015, încă în funcția de director al Azercell (tot Teliasonera) din Azerbaidjan. Al doilea punct al formării lui este acesta: Telecoms Academy Training Excellence, Mini MBA Telecoms, Training personalizat în comunicare interpersonală, ISOC, Londra, Marea Britanie – este, de fapt, un training de cinci zile, care costă acum între 4.500 și 5.000 de euro (detalii AICI)

Moldova s-a dus la Riga sperând să obțină un „bonus” pentru eforturile din ultimii doi ani, un loc mai bun la masă. Câtă vreme va fi condusă de un asemenea prim-ministru, fără credibilitate în țară sau în afara ei, scaunul va fi mereu prea mare. „Mi-aduc aminte în urmă cu trei ani începutul mandatului meu. Dânsul are o situație și mai grea decât mine”, a spus Victor Ponta azi, în conferința comună cu Chiril Gaburici. Este adevărat. Până și minciunile sunt mai mari. 

Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide