Doi candidați din Presă. Sau două prese din Politică.

Doi candidați din Presă. Sau două prese din Politică.
Publicat: 28/03/2019, 14:55

N-am nimic împotriva ziariștilor care vor să facă politică. Jurnalismul este domeniul cel mai apropiat politicii, și, teoretic, cel mai opus politicii. Dar sunt perfect conștient că azi jurnalismul a ajuns in România activism politic împachetat într-o hârtie imprimată cu agenda cetățeanului. Fix la fel ca politica. Deci, da, „Ziariști, faceți politică!” este la fel de valabilă ca: Cetățeni, faceți politică!

Dar când e vorba de candidatura celor două televiziuni la europarlamentare, prin reprezentanții lor, Rareș Bogdan și Carmen Avram, trebuie să știm că nu e vorba despre altceva decât despre „trading”. N-am nimic cu oamenii ăștia, am ceva doar cu ipocrizia și cu halul în care au ajuns Presa și Țara. Că despre politică, sperăm cu toții, ca proștii, că mai jos nu se poate. Ba se poate.

Cei doi ziariști aflați pe locurile 1 și 2 pe listele PNL și PSD, doar pentru că „apar la televizor” în două tabere diferite, sunt de fapt doar odoarele de lux ale unui comerț între partide și televiziunile lor de casă.
Nimeni nu poate spune că nu știe că Antena 3 este sprijinul PSD până la punctul „moral” în care nu o mai sprijină nici pe fosta lor colegă Gabriela Firea în războiul ei cu Dragnea. Iar „cauza” pentru care nu o mai sprijină pe Firea este una singură: Banii de la Partid sunt mai mulți decât banii de la Primăria Generală!

Cam acesta este nivelul de „strategie editorială” la care s-a ajuns acolo. De aceea ce a putut scoate pe gură Carmen Avram pentru „privilegiul” de a reprezenta cu „emoție patriotică” țara la Bruxelles, în cea mai plictisitoare slujbă pe care ai putea-o avea ca ziarist, este deasupra oricărei imaginații perverse și cred că e musai a fi amendată: „Am prins drag de PSD în 2016. Am intrat în politică după un speech fabulos al Vioricăi Dăncilă”, „…am început să simt pentru el lucruri pe care n-am crezut că pot să le simt”.

„Frumoasele” cuvinte ar fi putut suna chiar mișcător în gura unui maistru strungar care s-a hotărât să intre în politică. După tipicul proletcultist „de Sahia”: Clasa muncitoare impresionată de realizările partidului. Dar să joci într-un teatru atât de grețos admirația pentru „proasta țării”, se cheamă că nu ai stomac și nici un pic de etică. E ca și cum te-ai îndrăgostit de Râmaru pentru că a spus „Tatăl Nostru” înainte de a fi executat..

Spun asta pentru că doamna Avram nu este inocentă în ceea ce privește țara asta, taman prin natura meseriei ei. Iar emisiunile ei despre jalnica administrație a țării sunt cel mai bun argument că știe bine că 20 de ani, din cei 29 de ani de eșec al acestei țări, aparțin PSDeului. Da, din ’89, începând cu FSNeul (ză mazăr and ză fazăr of ză PSD) sunt 20 de ani in care acest partid a guvernat țara in toate pozițiile și alianțele. (mă ierți, dragă Adrian Ursu, te cred că te simți ca Andi Moisescu, dar cunoscându-mă, mă ințelegi că scriu din pură indignare. Oliviei îi respect lupta și soțul. Nevestei tale, doar emisiunile)

Vorbeam cu un parlamentar PSD, la „țigara de după” o emisiune teve, despre ce nu vorbesc politicienii la teve. Și-mi spunea două lucruri perfect reale: „Noi fără Antena 3 și Tăriceanu am belit p..a!”. Răspunsul meu a fost: „Oricum ați belit p..a!”.

Întorcându-ne la PNL și la patriotul cu batistă, Rareș Bogdan, care se plângea mai deunăzi că „partidul nu-l promovează destul”, aici lucrurile sunt la fel de „incestuoase”.

Rareș este pe sticlă dintr-un singur motiv, altul decât acela al megalomaniei sale: Pentru că Gușă, fantoma trimisă de serviciile secrete să-i fure lui SOV televiziunea cu acte false și judecător la dispoziție (prima încercare a fost a lui Sebastian Ghiță, care a smuls jumătate din ea) l-a adus de la Cluj pentru simplul motiv că Rareș este fostul coleg de școală al lui Helvig și că face parte din Grupul de la Cluj (majoritatea ofițeri acoperiți). Televizunea a fost și este protejată de la faliment și ținută împotriva legii în insolvență doar pentru că așa a vrut SRIul și ANAFul – care este tot SRIul.

Că PNLeul nu mai are nici o figură remarcabilă în spațiul public este al doilea motiv pentru care Rareș Bogdan este primul pe lista PNL.

Bunăoară, avem o alianță de tip „Titanic Falș” între două foste mari partide cu două foste mari televiziuni. Restul e gargară.