Egipt: în țarc cu dușmanul

Egipt: în țarc cu dușmanul
Când armata a dat lovitura de stat - (iată un exemplu clasic de lovitură de stat, d-le Băsescu, d-nă Macovei, doamnelor și domnilor; ceea ce s-a întâmplat la noi vara trecută a fost o golănie politică) - Egiptul era pe muchia războiului civil
Publicat: 10/07/2013, 15:00
Actualizat: 12/01/2020, 02:27

Când armata a dat lovitura de stat – (iată un exemplu clasic de lovitură de stat, d-le Băsescu, d-nă Macovei, doamnelor și domnilor; ceea ce s-a întâmplat la noi vara trecută a fost o golănie politică) – Egiptul era pe muchia războiului civil. Marii lideri democrați ai lumii, în cap cu Obama, folosesc perifraze îngrijorate ca să ocolească sintagma „lovitură de stat”. Un președinte ales în iunie 2012, cu 51,7% e debarcat de armată, după un ultimatum de 48 de ore, Constituția – suspendată, mass-media luată sub control, numit un președinte interimar (în persoana președintelui Curții Constituționale). Lo-vi-tu-ră de stat, de oriunde am privi-o.O știre, neconfirmată la ora când scriu, informează că unul dintre liderii Opoziției, premiatul Nobel Muhammad Mustafa ElBaradei, șeful Agenției Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pe vremea invadării Irakului, a fost numit în fruntea unui guvern de tehnocrați.

Susținătorii Opoziției declară că în Egipt n-a fost chiar o lovitură de stat și că revoluția merge mai departe, cu armata în frunte. Frații Musulmani, susținătorii lui Muhammad Mursi (momentan, sechestrat într-o bază militară), nu recunosc noua stare de lucruri și sunt hotărâți să rămână în stradă, până când alesul lor va fi repus în funcție.

Adevărul este că Mursi contabilizase, în doar un an de zile, derapaje grosolane – începând cu lipsa unui program economic, cu persecuțiile împotriva creștinilor și terminând cu amendamentele la Constituție – izbutind să antagonizeze iremediabil societatea egipteană.

Ca să se asigure că pericolul războiului civil e înlăturat (deși, de alaltăieri, din Vinerea Furiei, cum au numit-o susținătorii președintelui debarcat, țara trece printr-un nou val al escaladării violențelor) șeful Armatei, generalul Abdul Fatah Saeed Hussein Khalil al-Sisi a ordonat arestarea unor lideri ai Fraților Musulmani.

Astfel încât astăzi, la 30 de kilometri sud de Cairo, în închisoarea Tura, se află atât fostul președinte Mubarak și cei doi fii, Alla și Gamal, precum și dușmanii lor de moarte, reprezentanții Fraților Musulmani. Istoria i-a aruncat în același țarc. (Ca niciodată, Egiptul are în viață doi foști președinti, un președinte interimar și un viitor președinte, pe cale să fie ales).

Cea mai numeroasă armată din țările arabe e decisă să (re)instaureze democrația. Cu o Opoziție eclectică (în care inamicii istoricii ai lui Mubarak, foștii dizidenți, stau alături de camarila economico-politică a fostului dictator) și cu pro-mursiștii în stradă, generalul Al-Sisi (numit în vara lui 2012 în funcția de ministru al Apărării de chiar Muhammad Mursi) trebuie să scurteze rapid această nouă perioadă de tranziție și să decidă dacă, la viitoarele alegeri, partidul Fraților Musulmani va fi scos (ca pe vremea lui Mubarak) sau nu în afara legii.

Spre deosebire de feldmareșalul Mohamed Hussein Tantawi, care a controlat tranziția până la instalarea lui Muhammad Mursi, generalul al-Sisi e un om de lume, iubit de intelighenția egipteană, școlit la Washington, carismatic și cu un discurs al cărui patetism îți umple ochii de lacrimi.

Mai că-ți vine să crezi că rolul Armatei – fie și într-o republică de 84 milioane de locuitori, ca Egiptul – e nu doar să garanteze suveranitatea și securitatea, dar, la nevoie, chiar să impună democrația.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția