ErdoÄŸan: Israelul – un stat terorist, care ucide copii! Netanyahu: Turcia bombardează kurzi, întemnițează ziariști și sprijină terorismul!

ErdoÄŸan: Israelul - un stat terorist, care ucide copii! Netanyahu: Turcia bombardează kurzi, întemnițează ziariști și sprijină terorismul!
Publicat: 10/12/2017, 19:48
Actualizat: 18/12/2017, 21:28

În așteptarea președintelui Rusiei, mâine după-amiază, la Ankara, Sultan ErdoÄŸan s-a referit din nou, cum a făcut-o obstinat, zilnic din 6 decembrie, la palestinienii cărora președintele Americii le-a spulberat visul de a-și clădi un stat cu capitala în Ierusalimul de Est.

Aflat astăzi la un miting în Anatolia, apreciind demersul intempestiv al Statelor Unite drept „nul și neavenit”, liderul turc s-a dezlănțuit: „Palestina e o victimă inocentă. Cât despre Israel, este un stat terorist. Da, terorist! Nu vom abandona Ierusalimul la mila unui stat care ucide copii”.

Premierul Netanyahu i-a răspuns, pe același ton, în câteva ore: „Nu obișnuiesc să iau lecții de moralitate de la un lider care bombardează sate de kurzi în țara sa. Turcia, care aruncă în temniță ziariști, ajută Iranul să evite sancțiunile internaționale și îi sprijină pe teroriști, inclusiv în Gaza, să ucidă oameni nevinovați”.

Ariparea lui Recep Tayyip ErdoÄŸan ascunde vechea sa dorință fierbinte de a fi recunoscut drept părinte al lumii islamice, iar Donald J. Trump tocmai i-a oferit o șansă pe care n-o va irosi.
De altfel a și convocat, săptămâna viitoare la Istanbul, o ședință extraordinară a Organizației pentru Cooperare Islamică (a doua ca mărime după Organizația Națiunilor Unite și la fel de „eficientă”).

Între timp, cu aceleași exaltări retorici, miniștrii de Externe ai Ligii Arabe s-au întrunit aseară la Cairo, iar azi-dimineață au emanate o rezoluție prin care cer Statelor Unite să își anuleze decizia unilaterală de recunoaștere a Ierusalimului drept capital Israelului. Mai adaugă însă, întărind cele spuse de Rusia la ședința Consiliului de Securitate: faptul că America și-a pierdut credibilitatea de mediator.

După discuția telefonică purtată pe 8 decembrie cu Vladimir Putin, Sultan ErdoÄŸan a vorbit la telefon și cu președintele Emmanuel Macron (care se agită, de la începutul mandatului, să devină un jucător activ în Orientul Mijlociu), încercând să construiască o alianță comună, în scopul de a-l convinge pe Donald J. Trump să-și revizuiască decizia-dictat.

Macron declarase răspicat, încă din 6 decembrie, că președintele Statelor Unite acționează, în privința Ierusalimului, în răspărul dreptului internațional și al rezoluțiilor ONU. Arătându-și implicit disponibilitatea de a media procesul, președintele Franței a subliniat: „Statutul Ierusalimului trebuie decis de israelieni și palestinieni”.

În urmă cu câteva ore, premierul Benjamin Netanyahu a intrat în Palatul Elysee, unde discuțiile cu Macron par să fi fost tensionate, dacă judecăm după conferința de presă. Surpriza e că neexperimentatul președinte francez n-a cedat farmecelor politice ale răs-experimentatului lider israelian.

Ieri, după Shabbat – în timp ce pe străzile din Tel Aviv mii de cetățeni continuau neimpresionați de nimic protestul împotriva sa, care se desfășoară de luni de zile, la fiecare sfârșit de săptămână – pe aeroportul Ben Gurion, de unde se pregătea să decoleze spre Paris și Bruxelles, prim ministrul Israelului vituperase ipocrizia Europei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu