Esplanada Moscheilor. Cum dospește ura

Redactor:
Lelia Munteanu
Esplanada Moscheilor. Cum dospește ura
Deși Guvernul israelian a făcut un pas mare înapoi, retrăgând ieri dimineață detectoarele de metale, tensiunile pe Esplanada Moscheilor nu s-au domolit, dimpotrivă.

Lumea întreagă se uită cu îngrijorare spre ziua de vineri, când după rugăciunea de prânz, lucrurile ar putea scăpa de sub control.

Așa cum grupările extremiste ultraortodoxe ale evreilor de la Ierusalim și din diaspora americană aruncă declarații incitante, tot astfel și dinspre taberele musulmane ura crește.

Incidentul de duminică din Amman, când doi iordanieni au fost uciși de un soldat de gardă al ambasadei israeliene, fiindcă unul dintre ei l-ar fi atacat cu o șurubelniță, iar apoi premierul Netanyahu a scos soldatul din Iordania și l-a felicitat, a radicalizat o societate alcătuită în proporție de peste 25 la sută din refugiați (în majoritate semnificativă palestinieni). Pentru prima oară după multă vreme ieri, la înmormântarea celor doi, în Capitala Regatului hașemit s-a auzit „Moarte Israelului!!”, iar o largă manifestare de protest e programată pentru vineri.

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, s-a străduit cât a putut, de la începutul crizei, să aplaneze conflictul (administrarea Esplanadei Moscheilor aparținând țării sale), dar incidentul sângeros de duminică seara și repatrierea soldatului israelian, fără a fi măcar interogat, îi diminuează sever posibilitățile de a interveni, chiar dacă ministrul său de Externe continuă să susțină, în ciuda evidențelor, că n-a existat nici un fel de înțelegere iordaniano-israeliană.

Palestinienii din Cisiordania și Gaza au anunțat că își vor continua protestele, în ciuda concesiilor Guvernului de la Ierusalim.

De departe cele mai dure și incitatoare declarații aparțin președintelui ErdoÄŸan. De la cererea imperativă de a fi îndepărtate detectoarele de metale, în primele zile ale conflictului, până la apelul făcut musulmanilor din întreaga lume (după rezolvarea problemei detectoarelor) să apere moscheea Al-Aqsa, cum ar apăra Mecca și Medina. Președintele Turciei a exprimat fără ocolișuri ceea ce oficialii statelor arabe din regiune au spus-o invocând doar, cu diplomație, statu quo-ul: Israelul urmărește să rechiziționeze locurile sfinte ale Islamului și „să distrugă caracterul islamic al Ierusalimului”.

Sultanul nu face decât să profite de criza de la Esplanada Moscheilor, în contextul în care saudiții dau dovadă de o discreție… strategică, responsabilul cu problemele Orientului Mijlociu, ginerele Kushner nu-și vede capul de propriile probleme, iar ceilalți ageamii – trimisul special Greenblatt și ambasadorul Friedman – par a nu pricepe miza acestor zile.

Inchide