Evanghelia după Sfântâniță. Îngerul cool n-a coborât la Auschwitz

Evanghelia după Sfântâniță. Îngerul cool n-a coborât la Auschwitz
Publicat: 05/04/2015, 18:31

E vorba de o povestire muzicală a episodului biblic al celor trei evrei aruncați în cuptor de regele Babilonului, Nabucodonosor (Daniel, 3). Șadrac, Meșac și Abednego, deși mari dregători ai imperiului, au refuzat să se închine chipului de aur înalt de 60 de coți (30 m), întruchipare zeificată a lui Nabucodonosor, ridicată din ordinul aceluiași.

Motivul: nu-l puteau trăda pe Dumnezeul lor, Dumnezeul israeliților, IHVH, care e și Dumnezeul creștinilor.

Prin urmare, cei trei sunt legați și aruncați într-un uriaș cuptor supraîncălzit. Nabucodonosor are însă o vedenie: patru, nu trei inși, umblând lejer prin cuptor, neatinși de flăcări. Al patrulea era un înger păzitor, trimis să păstreze o temperatură constantă în furnal.

Cuprins de spaimă și regrete, Nabucodonosor îi scoate pe Șadrac, Meșac și Abednego din cuptorul care nu izbutise să-i vatăme câtuși de puțin. Mai mult, îl declară pe Dumnezeul evreilor valabil pentru toate popoarele supuse Babilonului.

Toate bune și frumoase, chiar dacă mintea mea satanică m-a dus cu gândul la utilizarea poveștii într-un clip publicitar pentru aparate de aer condiționat. Numai că cei de la Alfa și Omega au făcut altceva: au pus trei copii firavi, în vârstă de sub 10 ani, să joace rolul celor aruncați în cuptor, filmați în flăcări, „ca puii la rotisor”, cum zice cântecul însoțitor. Și cei care se închină cu zel chipului de aur, și cei care îi leagă și îi execută pe cei trei, și îngerul cool ce le stă alături în vâlvătaie, sunt tot copii.

Întreb și eu CNA: cine le dă voie domnilor de la Alfa și Omega să se folosească de copii în această sinistră înscenare televizată?

Dacă alți copii sau adolescenți, bine „educați” la ora de religie, văd respectivul clip nu e imposibil să se întâmple niște lucruri. De pildă: într-o clădire cuprinsă de flăcări, unii copii luptă să se salveze, încercând să iasă, alții rămân pe loc și se roagă, așteptând să coboare îngerul și să-i răcorească.

Sau, mai rău: pe unul sau mai mulți dintre ei, care își afirmă credința în Dumnezeu, deprinsă acasă sau la școală, ceilalți, „necredincioșii”, să-i lege și să le dea foc, ca să vadă cum vine îngerul să-i salveze.

Dacă se consideră că povești cu copii arși de vii e bine să fie arătate copiilor, atunci, subsemnatul, în caz că aș preda o astfel de lecție de religie, le-aș vorbi și despre faptul că milioane de evrei, între care mulți copii, au ars în cuptoarele lui Hitler, Himmler și Heydrich fără ca vreun înger ignifug al lui Elohim să pogoare din cer și să-i salveze.

Dimpotrivă, s-au ridicat copiii la cer, transformați în fum.

Și, luând în considerare că educația biblică se face video la Alfa și Omega, ce-ați zice de niște fotografii din lagărele naziste pe care le-aș arăta elevilor?