Există și o rațiune religioasă în demersul președintelui Morales de a muta ambasada Guatemalei la Ierusalim

Există și o rațiune religioasă în demersul președintelui Morales de a muta ambasada Guatemalei la Ierusalim
Publicat: 26/12/2017, 20:20

După ce, împreună cu vecinii din Honduras, președintele guatemalez a votat în Adunarea Generală a Națiunilor Unite de partea Statelor Unite și a Israelului, a anunțat în Ajunul Crăciunului, printr-un comunicat oficial, că va face toate diligențele „para trasladar la Embajada de Guatemala en Israel a la Ciudad de Jerusalén”.

Guatemala e o republică prezidențială și, asemenea președintelui Trump, președintele James „Jimmy” Ernesto Morales Cabrera (48 de ani) ocupă și funcția de prim ministru. De altfel, asemănări cu Donald J. Trump – păstrând, desigur, proporțiile – sunt câteva. Esențială e aceea că ambii au fost vedete de televiziune, înainte de a se avânta în competiția politică. Programul săptămânal de comedie, împreună cu fratele său mai mare, vreme de cincispreze ani, i-a adus lui Morales notorietatea excepțională pe care, în toamna lui 2015, urma să o folosească în alegeri. Unul e mai novice decât celălalt – respectiv Trump, fiindcă Morales, cu doi ani înaintea campaniei prezidențiale, s-a înscris într-un partiduleț, Frontului Convergența Națională, căruia i-a devenit secretar general și în numele căruia a încercat o candidatură la primăria Capitalei.

Ideea câștigătoare a lui Morales a fost de a pune anticorupția pe prim plan, iar șansa că fostul președinte al Guatemalei, Otto Fernando Pérez Molina, tocmai fusese arestat pentru corupție. Sloganul său „Nici corupt, nici hoț!” a mers la sufletul amărâților săi conaționali. Din păcate, anticorupția lui Morales n-a ținut prea mult și la începutul acestui an a trebuit să se împotrivească puternic arestării fratelui și unuia dintre cei trei copii ai săi, acuzați de corupție. E vorba chiar despre fratele cel mare, Samuel, „Sammy”, cu care făcuse un foarte apreciat cuplu comic și căruia, odată ales la conducerea statului, i-a rezervat funcția de cel mai apropiat consilier. În ce-l privește, președintele Morales, suspectat și el, a reușit, deocamdată, să-și păstreze imunitatea.

Inițiativa nu doar de a susține decizia-dictat a președintelui Trump, dar de a-i și urma exemplul anunțând mutarea ambasadei Republicii Guatemala de la Tel Aviv la Ierusalim, poate să fie una profund interesată politic. Însă nu trebuie omis încă un aspect important, care ține de convingere: președintele Morales e un evanghelist fervent, cum sunt actualmente aproape 40 la sută dintre cetățenii țării sale. La fel ca evangheliștii din America, cei din Guatemala sprijină necondiționat Israelul, pe care îl consideră o materializare a profețiilor și spațiul Parusiei (a doua Venire, glorioasă, a lui Iisus Hristos), și se opun oricărei concesii făcute palestinienilor.

Surescitata doamnă Tzipi Hotovely, adjuncta lui Netanyahu la ministerul de Externe (care de curând a reușit, între altele, performanța de a-i jigni pe evreii americani, fiindcă stau la adăpost, spre deosebire de co-etnicii lor din Israel) a declarat presei că diplomația se află în tratative cu încă 10 state pentru a recunoaște Ierusalimul, nu neaparat și pentru a-și reloca ambasadele. Media bine informată se așteaptă că următoarea, a treia țară care își va muta ambasada va fi Hondurasul, care a votat la ONU în grupul celor nouă, alături de Statele Unite și Israel, și unde numărul evangheliștilor este aproximativ egal cu cel din Guatemala.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului