Fost-am omu” pădurii, azi sunt omu” peșterii sau cum s-a făcut PSD coadă de topor

Fost-am omu'' pădurii, azi sunt omu'' peșterii
sau cum s-a făcut PSD coadă de topor
Publicat: 15/06/2014, 22:55
Actualizat: 05/07/2016, 23:54

Ca și când n-ai fi, deja, îngrozit de consecințele crimei de defrișare a pădurilor românești, care se practică, feroce, de aproape 25 de ani; ca și când nu ți-ar da lacrimile, la propriu, traversând munții, prin văile plângerii, care te duc cu gândul la apocalipsa Tunguskăi siberiene, vreo 38 de deputați USD au ticluit o serie de amendamente pentru modificarea Codului Silvic, aflat în vigoare.

Ce vor acești inși, care consideră țara un fel de obor în dosul propriei bătături?! Ei bine, să radă tot, să culce la pământ păduri milenare, pe sistemul infam „după mine potopul”, să dea liber unor inconștienți – așa cum s-a văzut că există – la spintecat și retezat, sub pretextul „construirii în zonele defrișate a resorturilor, pensiunilor, terenurilor de recreere, în scopul dezvoltării turismului montan…”.

Acestor beneficiari ai credulității electorale – 10 dintre semnatari fiind, ei înșiși, proprietari de pădure – nu le mai ajunge. Vor mult mai mult decât prevede actuala legislație, gândită în limitele bunului simț, și care dă posibilitatea proprietarilor „să scoată definitiv din fondul forestier parcele de maximum cinci la sută din suprafața terenului, dar nu mai mari de 200 de metri pătrați”.

Ei bine, mizeria de proiect semnat de cei 38 de „țapinari” prevede că proprietarii pot scoate din fondul forestier, deci defrișa, până la 100 la sută din suprafață.

„Suprafața care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcția, accesul și împrejmuirea, poate fi de 100 la sută din suprafața proprietății forestiere” sună amendamentul propus.

Odată prinși cu mâța-n sac, pădureții se grăbesc să se spele pe mâni. „Eu nu am scris așa; 100 la sută din suprafața construită, nu suprafața forestieră. E o prostie dacă scrie așa. 200 metri pătrați e foarte puțin. Nu poți să pui limită de suprafață, dar poți să treci acolo niște chestiuni ca să nu se poată tăia decât ceea ce este necesar pentru construcțiile de turism, nu pentru altceva”, a bâlbâit-o Cătălin Rădulescu, inițiatorul proiectului.

„Eu am avut obiecții de la început. Când permiți ceva, trebuie să pui și condiții. Este nevoie de o dezbatere publică pe legea Codului Silvic. Trebuie să găsim un echilibru între dezvoltare economică și protecția mediului, trebuie văzute și avantajele și dezavantajele”, spunea, siderat, co-inițiatorul proiectului, Ninel Peia, când a citit textul, ca și când nu el l-ar fi semnat, ci o rudă de pe Lună.

„Nu am văzut amendamentele finale, am citit doar expunerea de motive. Eu doar susțin acest amendament în ideea pe care mi-a spus-o colegul meu, că el contribuie la protejarea fondului silvic, care a fost lăsat după 1990 pradă unor indivizi și societăți, asta e ideea principală. Materializarea a făcut-o el cu amendamentele respective”, adăuga, bulversat, și Anghel Stanciu, un alt deputat care a semnat „blind”, ca la poker, când e masa cu moț.

De la sine, că totul este doar un pretext. Speriați de iminența monitorizării transportului de lemn, din pădure până în depozite, metru cu metru, oamenii cu interese din teritoriu încearcă să facă lege pentru a putea exploata, în continuare, material forestier cu capul gol. Bașca să-și mai trântească, ici-colo, „resorturi” și viloaie scutite, eventual, de taxe, declarate ca fiind imobiliare în regim turistic.

Dincolo de bâlbâielile penibile ale primilor semnatari ai inițiativei, inșii emană și comportament de vătafi pe moșie. Răspunsul lor bădărănos la adresa ministrului Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Doina Pană, care a anunțat că se opune modificării regimului forestier actual, cu scopul de a permite construcția de imobile în pădure, „indiferent din ce partid fac parte inițiatorii”, dovedește, pe lângă aroganța individului apucător, și lipsa sa de cultură și educație.

„Ea habar n-are despre ce vorbește. Îi explicăm noi cum stă treaba, și să se ducă în Sahara să locuiască. Dar și în Sahara au fost oameni deștepți care au creat oaze”, i-a răspuns Rădulescu, bântuit de umorul involuntar al lui „Dorel” Zgonea, colegul lui Mihai Viteazul.

Păi bine, domnu” Zgonea, dacă v-ar fi prins colegul dumneavoastră că vreți să radeți pădurile și să le vindeți la metru, nu credeți că v-ar fi dat și barda lui?!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu