Gantz, generalul care nu poate lupta cu armele lui Netanyahu

Gantz, generalul care nu poate lupta cu armele lui Netanyahu
Publicat: 24/10/2019, 21:49
Actualizat: 08/01/2020, 19:53

Astăzi a început numărătoarea celor 28 de zile, cât are la dispoziție Benny Gantz, co-liderul Kahol Lavan, să adune o majoritate pentru formarea Guvernului.

Aseară, după ce președintele Reuven Rivlin i-a încredințat mandatul, Gantz a susținut un discurs catalogat de toți analiștii drept unul demn, substantial și la obiect. Iată ideile-forță:

1. Îmi doresc un guvern liberal, de uniune națională.

2. Țara are nevoie de reconciliere națională.

3. Am fost educat în Armată. Nici un comandant militar nu e interesat cu ce partid votează soldatul din unitatea sa.

4. Voi fi prim ministrul tuturor.

5. În Kahol Lavan e loc pentru toți – religioși, tineri, sioniști, arabi, druzi, homosexuali.

6. „Israelul, înainte de toate” nu e doar un slogan. Oricine își pune propriul interes înaintea interesul țării va dispărea de pe scena politică. Oricine va încerca să ne împingă spre noi alegeri, va dispărea de pe scena politică.

Toate bune și frumoase, dacă Gantz are avea cu cine să negocieze. Partidele religioase refuză invitația, declarând că ele sunt reprezentate de Netanyahu.

General în retragere, fost șef al Statului Major, Benjamin Gantz nu dispune de armele prim ministrului în funcție: diabolicul geniu politic, experiența vastă și determinarea omului care își joacă destinul.

Formula „cei care vor să împingă țara spre noi alegeri” se referă, cu eleganță la unul singur: Bibi. Și o face tocmai pentru a nu dispărea de pe scena politică. Pentru că, dacă nu se realege, cel mai longeviv premier din istoria Israelului își pierde imunitatea. Adică zidul trainic care îl desparte de pușcărie.