„Geniul stabil” al lui Trump – sub al 25-lea Amendament?

Redactor:
Lelia Munteanu
„Geniul stabil” al lui Trump – sub al 25-lea Amendament?
Citește pe Gândul!

„Sunt un geniu foarte stabil”  – strania postare de ieri a președintelui Statelor Unite a strâns deja munți de comentarii. Cel mai serios dintre toate mi s-a părut al comedianului american Albert Brooks: „Când, în dimineața asta, Trump a tweetuit , al 25-lea Amendament a sărit literalmente din Constituție”.

Amendamentul 25, penultimul al Constituției americane, ratificat în 1967, privind ocuparea funcțiilor vacante de Președinte și Vicepreședinte, are în secțiunea 4 referințe la situația în care un președinte se află în imposibilitatea, fizică sau mentală, „de a-și exercita puterile și de a îndeplini îndatoririle funcției sale”.  Subiectul procedurii e vicepreședintele care, având „o majoritate a principalilor funcționari ai departamentelor executive sau ai oricărui alt organism desemnat printr-o lege promulgată de Congres”, înaintează „președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților o declarație scrisă care le aduce la cunoștință că Președintele este în imposibilitatea de a-și exercita puterile și de a îndeplini îndatoririle funcției”. După care, vicepreședintele e obligat să preia „imediat” interimatul, urmând ca Președintele să-și reia funcțiile dacă informează printr-o declarație scrisă aceeași destinatari („președintele pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților”) că „nu mai există nici o imposibilitate de exercitare a mandatului”. Excepție face cazul în care „vicepreședintele și majoritatea principalilor funcționari ai departamentelor executive sau ai oricărui alt organism desemnat de o lege promulgată la Congres trimit în termen de patru zile președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților o declarație scrisă care să afirme că Președintele este incapabil să-și exercite puterile și să îndeplinească îndatoririle funcției sale. Congresul va trebui atunci să ia o decizie: dacă nu este întrunit, el va trebui să se întrunească în acest scop în termen de 48 de ore. Dacă în termen de 21 de zile de la primirea de către Congres a acestei ultime declarații scrise sau dacă Congresul nu este în sesiune, în termen de 21 de zile de la convocare, un vot a două treimi din cele două Camere hotărăște că Președintele este incapabil să-și exercite puterile și să-și îndeplinească îndatoririle funcției sale, vicepreședintele va continua să exercite aceste funcții în calitate de Președinte interimar; în caz contrar, Președintele va relua exercitarea amintitelor funcții”. 

În care dintre situații ne-am putea afla, după ultima avalanșă de postări, culminând cu autoevaluarea „geniu stabil”? În nici una. Bunul simț ne-ar putea spune că declarația scrisă de imposibilitate a continuării mandatului poate fi chiar  „Sunt un geniu foarte stabil”, deși n-a fost adresată în mod special  „președintelui pro tempore al Senatului și președintelui Camerei Reprezentanților”.

Însă Legislativul nu pune diagnostice medicale. Până la  investigațiile medicale de rutină (Casa Albă a anunțat pe 7 decembrie că vor fi efectuate la începutul acestui an), trebuie să ne mulțumim cu scrisoarea medicală din 2016, menită a-i servi în campania electorală, redactată în patru paragrafe de medicul personal al „geniului stabil”, gastroenterologul Harold Bornstein, în cinci minute, cum singur recunoaște.

Concluzia celor patru paragrafe, pe care dr. Bornstein și-a pus parafa, e următoarea: „Dacă va fi ales, dl. Trump – pot afirma fără echivoc – va fi cel mai sănătos individ ales la Președinție”.

Putem să-l credem pe cuvânt sau nu. Nu are nici o responsabilitate. Harold Bornstein e doar un gastroenterolog din Manhattan, căruia legislația americană îi permite să dea certificate de sănătate oricărui candidat la președinție. Aceeași lege care nu reglementează ferm periodicitatea cu care trebuie supus controalelor medicale președintele în funcție al Americii – deținătorul celui mai greu și mai încărcat de mize job din lume. 

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide