Guantanamera lui Băse

Guantanamera lui Băse
Publicat: 02/04/2015, 19:28
Actualizat: 12/01/2020, 13:14

Toate bune și frumoase, până când, în direct și la un miez de noapte, a sărit de pe Axă (București-Londra-Washington) și a dat-o-n „Guantanamera”. Cum vine asta? Ascultați aici – o piesă cubaneză celebră, despre o femeie din Guantanamo (guantanamera), cu care cântărețul a trăit o poveste romantică, după care femeia a trebuit să-l cam părăsească. Începe așa (parcă l-ar fi compus Băse): „Yo soy un hombre sincero…”. Poate prea sincero: „De prea multe ori Parchetele apelează la ideea (…) și vă dau cazul Elenei Udrea, da? (…) Guantanamizarea țării, da. Păi, la Guantanamo îi țineau până ce spuneau ce voiau să audă ofițerii CIA”. Nici un demnitar român nu i-a lovit pe americani atât de dur și unde le e mai greu voinicilor.

Ce nu face fostul președinte pentru guantanamera lui! Și să nu credeți că nu știe ce vorbește. Vorba lui frate-său – „știe, cum să nu știe!”.

Închisoarea de la Guantanamo – pe care președintele Bush Jr. a înființat-o în 2002, după tragedia din 11 septembrie, iar Obama se străduiește s-o închidă – e o pată pe obrazul Statelor Unite (Kissinger dixit). Acolo, pe teritoriu cubanez, americanii și-au permis să suspende toată legislația lor democratică, deținând și torturând „combatanți ilegali” (formulă juridică ad-hoc, menită să ocolească o alta, care ar fi beneficiat de umbrela reglementărilor internaționale – „prizonieri de război”), teroriști sau presupuși teroriști, în majoritate afgani.

Cuvântul „guantanamizare” nu e inventat de fostul președinte al României. L-a folosit prima oară ex-comandantul închisorii de la Abu Ghraib (alt infern), după scandalul fotografiilor, declanșat de Amnesty International în 2003. Când a fost înlocuită de la comandă și degradată din funcția de general la cea de colonel, doamna Janis Karpinsky l-a acuzat pe succesorul său, generalul Geoffrey Miller, care venea de la Guantanamo, de „guantanamizare” la Abu Ghraib. Nimeni n-a mai auzit cuvântul, până la Băse.

Când auzi de Guantanamo, ai imaginea salopetelor roșu-oranj și a sacului negru, înnodat în jurul gâtului. Aidoma sacului negru care pare să-i fi căzut lui Băse în cap. De sub el, o arde melodios: „Y antes de morir yo quiero/ cantar mis versos del alma”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase