„Hey, pot să îți spun Joe?” – varianta 2012

„Hey, pot să îți spun Joe? - varianta 2012
Publicat: 11/10/2012, 14:22
Actualizat: 01/10/2018, 02:43

Cu 50 de electori din cei 270 necesari pierduți în doar o săptămână, sondajele privind intenția populară de vot ajunse la egalitate, ba unele dându-l câștigător pe Mitt Romney, și un precedent dezastruos în prima dezbatere a acestui sezon, Barack Obama are nevoie de Joe Biden ca de milioanele din Super PAC-uri. De cealaltă parte, avansul pe care l-a câștigat Mitt Romney în ultimele zile, după o lună marcată de fatidica înregistrare cu cei 47% de americani „dependenți” de stat, este mult prea firav pentru a rezista unor greșeli din partea lui Paul Ryan, în dezbaterea de joi seara.

Analiștii americani privesc dezbaterea vicepreședinților drept una dintre cele mai importante de până acum. Cu toate că istoria a demonstrat că dezbaterile, fie ele prezidențiale sau ale candidaților la vicepreședinție, nu decid alegerile, nimeni nu neagă că ele pot să aibă un impact puternic când vorbim de un scor strâns, blocat în marja de eroare a sondajelor privind votul popular. Acesta pare să fie cazul acum, iar mobilizarea din tabăra lui Obama de după prima dezbatere cu Romney arată că, într-adevăr, scorul a devenit periculos de strâns (exemplu: nici nu terminase președintele de făcut poze după dezbatere, că echipa a început să facă un clip electoral negativ, în care să îl atace pe Romney, din cauza unor declarații din dezbatere; reclama a fost terminată și dată spre difuzare în zori).

Unul dintre motivele pentru care ne putem aștepta la o confruntare interesantă este că, spre deosebire de multe alte dăți, ambii participanți sunt jucători foarte importanți în politica americană. Anul acesta, nu mai există vicepreședinții „însoțitori de bilet”. Avem de-a face cu un vicepreședinte în funcție, politician experimentat și uns cu toate alifiile, fost candidat la președinție, și, de cealaltă parte, cu o tânără speranță republicană, președintele Comisiei de Buget din Camera Reprezentanților. Nu mai putem să așteptăm o dezbatere de divertisment, cum am văzut în 2008, la în cazul Joe Biden-Sarah Palin.

Acel show, pentru că nu îi putem spune confruntare, a demonstrat cât de versatil și eficient poate fi actualul vicepreședinte al Statelor Unite. Cunoscut pentru ferocitatea de care poate da dovadă când iese la „atac”, Biden își canalizează acum toată furia politică spre Paul Ryan și Mitt Romney. Întreaga echipă democrată speră că vicepreședintele va oferi electoratului tocmai ce nu a dat Obama: vlagă, duritate și promptitudine în a contracara atacurile adversarului. Spre deosebire de Barack Obama, Biden nu va sta cu capul plecat și cu pixul pe hârtie, ofuscat parcă pentru că trebuie să participe la acea dezbatere, și va face mai mult decât să zâmbească și să dea din cap când nu este de acord cu spusele contracandidatului.

Cu toate că Biden are experiență cu aceste dezbateri și știe Washingtonul și pe față, și pe dos, nici Paul Ryan nu trebuie subestimat. Nu degeaba se spune despre el că este creierul echipei Romney-Ryan. Tânăr, foarte energic și carismatic, Ryan își construiește mesajul din cifre și statistici cu aceeași ușurință cu care își fac copiii turnulețe din cuburi.

De altfel, reprezentantul ar putea fi personajul central joi seara. În jurul lui și a controversatului său plan de buget pentru 2013 s-ar putea purta principalele lupte ale dezbaterii. Cu o scădere a cheltuielilor de 5,3 trilioane de dolari pe următorii zece ani și încasări din taxe cu 2 trilioane mai mici, bugetul lui Ryan este atât de conservator, încât până și Romney s-a ferit să îl accepte pe de-a-ntregul. Comparat cu propunerea de buget a Casei Albe, planul lui Paul Ryan taie 16% din programele pentru săraci, un aspect pe care Joe Biden nu își permite să nu îl folosească în dezbatere.

Romney a recuperat din terenul pierdut mai mult grație factorului surpriză. Orice altfel de surpriză îl va arunca din nou mult în urma lui Obama, care fie și cu prestația somnoroasă și politicoasă până la indiferență din Denver, tot stă decent la numărul de electori estimați și ar putea să crească, grație noului raport pe șomaj. Înainte de dezbatere, avea 303 electori, potrivit unor calcule. Acum, ar avea 263. Are nevoie de 270 pentru a câștiga un nou mandat.

În 2008, la începutul dezbaterii dintre viceprezidențiabili, Sarah Palin îi șoptea lui Biden, cu o atitudine de tinerică față în față cu o „mumie” a politicii: „Hey, pot să îți spun Joe?”. Patru ani mai târziu, un Romney și un Obama așteaptă cu sufletul la gură și ochii la sondaje să audă ce îi va spune tinerelul Ryan bulldogului Joe.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021