„Hey, pot să îți spun Joe?” – varianta 2012

„Hey, pot să îți spun Joe? - varianta 2012
Publicat: 11/10/2012, 14:22
Actualizat: 01/10/2018, 02:43

Cu 50 de electori din cei 270 necesari pierduți în doar o săptămână, sondajele privind intenția populară de vot ajunse la egalitate, ba unele dându-l câștigător pe Mitt Romney, și un precedent dezastruos în prima dezbatere a acestui sezon, Barack Obama are nevoie de Joe Biden ca de milioanele din Super PAC-uri. De cealaltă parte, avansul pe care l-a câștigat Mitt Romney în ultimele zile, după o lună marcată de fatidica înregistrare cu cei 47% de americani „dependenți” de stat, este mult prea firav pentru a rezista unor greșeli din partea lui Paul Ryan, în dezbaterea de joi seara.

Analiștii americani privesc dezbaterea vicepreședinților drept una dintre cele mai importante de până acum. Cu toate că istoria a demonstrat că dezbaterile, fie ele prezidențiale sau ale candidaților la vicepreședinție, nu decid alegerile, nimeni nu neagă că ele pot să aibă un impact puternic când vorbim de un scor strâns, blocat în marja de eroare a sondajelor privind votul popular. Acesta pare să fie cazul acum, iar mobilizarea din tabăra lui Obama de după prima dezbatere cu Romney arată că, într-adevăr, scorul a devenit periculos de strâns (exemplu: nici nu terminase președintele de făcut poze după dezbatere, că echipa a început să facă un clip electoral negativ, în care să îl atace pe Romney, din cauza unor declarații din dezbatere; reclama a fost terminată și dată spre difuzare în zori).

Unul dintre motivele pentru care ne putem aștepta la o confruntare interesantă este că, spre deosebire de multe alte dăți, ambii participanți sunt jucători foarte importanți în politica americană. Anul acesta, nu mai există vicepreședinții „însoțitori de bilet”. Avem de-a face cu un vicepreședinte în funcție, politician experimentat și uns cu toate alifiile, fost candidat la președinție, și, de cealaltă parte, cu o tânără speranță republicană, președintele Comisiei de Buget din Camera Reprezentanților. Nu mai putem să așteptăm o dezbatere de divertisment, cum am văzut în 2008, la în cazul Joe Biden-Sarah Palin.

Acel show, pentru că nu îi putem spune confruntare, a demonstrat cât de versatil și eficient poate fi actualul vicepreședinte al Statelor Unite. Cunoscut pentru ferocitatea de care poate da dovadă când iese la „atac”, Biden își canalizează acum toată furia politică spre Paul Ryan și Mitt Romney. Întreaga echipă democrată speră că vicepreședintele va oferi electoratului tocmai ce nu a dat Obama: vlagă, duritate și promptitudine în a contracara atacurile adversarului. Spre deosebire de Barack Obama, Biden nu va sta cu capul plecat și cu pixul pe hârtie, ofuscat parcă pentru că trebuie să participe la acea dezbatere, și va face mai mult decât să zâmbească și să dea din cap când nu este de acord cu spusele contracandidatului.

Cu toate că Biden are experiență cu aceste dezbateri și știe Washingtonul și pe față, și pe dos, nici Paul Ryan nu trebuie subestimat. Nu degeaba se spune despre el că este creierul echipei Romney-Ryan. Tânăr, foarte energic și carismatic, Ryan își construiește mesajul din cifre și statistici cu aceeași ușurință cu care își fac copiii turnulețe din cuburi.

De altfel, reprezentantul ar putea fi personajul central joi seara. În jurul lui și a controversatului său plan de buget pentru 2013 s-ar putea purta principalele lupte ale dezbaterii. Cu o scădere a cheltuielilor de 5,3 trilioane de dolari pe următorii zece ani și încasări din taxe cu 2 trilioane mai mici, bugetul lui Ryan este atât de conservator, încât până și Romney s-a ferit să îl accepte pe de-a-ntregul. Comparat cu propunerea de buget a Casei Albe, planul lui Paul Ryan taie 16% din programele pentru săraci, un aspect pe care Joe Biden nu își permite să nu îl folosească în dezbatere.

Romney a recuperat din terenul pierdut mai mult grație factorului surpriză. Orice altfel de surpriză îl va arunca din nou mult în urma lui Obama, care fie și cu prestația somnoroasă și politicoasă până la indiferență din Denver, tot stă decent la numărul de electori estimați și ar putea să crească, grație noului raport pe șomaj. Înainte de dezbatere, avea 303 electori, potrivit unor calcule. Acum, ar avea 263. Are nevoie de 270 pentru a câștiga un nou mandat.

În 2008, la începutul dezbaterii dintre viceprezidențiabili, Sarah Palin îi șoptea lui Biden, cu o atitudine de tinerică față în față cu o „mumie” a politicii: „Hey, pot să îți spun Joe?”. Patru ani mai târziu, un Romney și un Obama așteaptă cu sufletul la gură și ochii la sondaje să audă ce îi va spune tinerelul Ryan bulldogului Joe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
"Şi-au ales locul, nu s-au dus la întâmplare". Două fete de 15 ani au murit...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Marea actriță a murit! Durere imensă: Cea mai frumoasă femeie din lume!
Cât costă, de fapt, să îți încarci telefonul. Răspunsul e absolut surprinzător
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...