În mașina aia puteam să fiu eu

În mașina aia puteam să fiu eu
Publicat: 30/09/2014, 10:34
Actualizat: 10/01/2020, 14:07

Cu siguranță că de acum încolo când mă voi afla la volan pe un drum pe care se circulă cu viteză și voi vedea o mașină care vine din sens opus mă voi gândi că șoferul acesteia ar putea fi un sinucigaș. Cred, însă, că această teamă este irațională.

Recent, am mers pe ruta București – Drobeta Turnu-Severin cu mașina. Am văzut patru cazuri în care potențiale accidente rutiere grave au fost evitate în ultimul moment, iar într-unul din acestea eu am fost cel care a reușit să evite, în apropierea unui vârf de rampă, o mașină care venea cu viteză pe contrasens. Am avut noroc că drumul este suficient de larg pe ruta Slatina – Craiova și m-am putut apropia foarte mult de margine. Ce nu știe acel șofer care mi-a pus viața în pericol este că fiecare kilometru în plus indicat de acul kilometrajului pe bord are potențialul de a ucide. Potrivit Consiliul European de Siguranță a Transporturilor (ETSC), dacă viteza medie a mașinilor din Uniunea Europeană ar scădea cu doar 1 km/h într-un an, numărul deceselor cauzate de accidente ar fi mai redus cu 10%.

Adevărul este că nu trebuie să ne temem de cei care se sinucid în trafic, precum George Dumitru, ci de miile de inconștienți aflați zilnic la volan, care, culmea, iubesc viața. Mă tem că există un risc de mii de ori mai mare să fii ucis pe drumurile din România de un șofer care ignoră regulile rutiere, decât de un om care vrea să-și pună capăt zilelor în modul în care a făcut-o acel tânăr în weekend.

Ce nu înțeleg acești teribiliști este că de multe ori reușesc depășiri imposibile și scapă cu viață nu pentru că sunt șoferi buni, ci pentru că au noroc sau sunt mulți oameni responsabili pe șosele care sunt atenți și reușesc să îi evite. Nu e nicio îndemânare să intri cu viteză în depășire cu puțin timp înainte de o curbă periculoasă, fără vizibilitate. Atâta timp cât nimeni nu vine din sens opus, manevra se va încheia cu succes. Teribilistul va zâmbi și va spune: „Ce șofer bun sunt!”. Însă dacă din sens opus vine o altă mașină e un risc foarte mare ca inconeștientul să devină un călău și un sinucigaș.

Ce nu înțeleg acești teribiliști este că un șofer bun este unul care cunoaște legislația rutieră și conduce prudent, nu unul care face slalom printre mașini pe șosele, abuzând accelerația și frânele. Fostul campion național la raliuri Titi Aur spunea la un moment dat că „dacă ajungi foarte repede la destinație nu înseamnă că ești un șofer bun. Un șofer priceput este cel care anticipează pericolele pe șosea și acționează astfel încât să le evite încă înainte ca ele să se producă sau să-și producă efectele”.

România se află pe primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește decesele cauzate de accidente auto, deși procentul de șoferi din totalul populației (30%, față de 60% în statele dezvoltate) este unul din cele mai reduse. Numărul deceselor cauzate de accidente rutiere la nivelul UE s-a redus cu 43% între 2001 și 2010, însă în România a scăzut cu numai 3%.Cauza accidentelor nu o reprezintă numai infrastructura rutieră slabă – poți face accident foarte ușor și pe un drum județean dacă ești neatent -, ci slaba instruire a șoferilor.

Fără o reformă reală a sistemului de acordare a permiselor de conducere, cu sancțiuni drastice (care să fie impuse fără teama de a pierde capital electoral) și fără eliminarea șpăgii „la sală” și „la oraș”, mulți oameni nevinovați vor muri cu zile. Iar călăul nu va fi un George Dumitru, dezamăgit în dragoste, ci un șofer teribilist iubitor de viață.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ultimele ore din viața unui condamnat la moarte. David susține de peste un deceniu că...
Transformare dramatică. Ireal cum a ajuns să arate Prințesa Kate Middleton, după 3 luni de...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ea este femeia găsită moartă într-o valiză, în Oradea! Întregul film al crimei, făcut public...
Cazul ciudat al băiatului de 6 ani dispărut în ziua în care mama lui a...
Larisa lui Pescobar: Cum e pe Insta? Așa e în realitate! Între wow și bau
Sfâșietor! Cântăreața celebră, diagnosticată cu Lupus și leucemie: „Norocoasă că sunt în viață”
Curg acuzațiile de fraudă electorală. La Costinești s-au numărat voturile de 6 ori și de...
E oficial! Se vor organiza noi alegeri! Situație cu totul nemaivăzută în România
Mesajele înduioșătoare dintre Anca Molnar și soțul ei, înainte ca make-up artista să fie învinsă...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ești obligat să acorzi prioritate dacă faci stânga și ai verde la semafor?
În ultimul an, aproape 11.000 de români au intrat în clubul bogaţilor. Numărul românilor bogaţi...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Mașina pentru care NU ai nevoie de ITP. Poți să pleci cu ea pe stradă,...
Bacteria „mâncătoare de carne”. Planeta, amenințată de o nouă nenorocire
Cum arată casa în care locuiește Nicușor Dan. Plătește 550 de euro chirie pe lună
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Anca Molnar, o celebră make-up artistă, a murit la 35 de ani. Care a fost...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Elevi, a crezut Nicolae Ceauşescu în Dumnezeu, ia spuneţi‑mi?
Câte mașini electrice au fost înmatriculate în România în prima parte a anului? Acestea sunt...
×