Încă un rând de alegeri pentru Netanyahu!

Încă un rând de alegeri pentru Netanyahu!
Publicat: 22/10/2019, 21:57
Actualizat: 08/01/2020, 19:53

Desemnat să coaguleze o majoritate pentru a forma Guvernul, premierul israelian în funcție a returnat ieri președintelui Rivlin mandantul care oricum i-ar fi expirat mâine.

Netanyahu n-a putut sau n-a vrut (înclin pentru ultima variantă).

Urmează încă un tur de consultări cu partidele, după care Președintele îi va încredința mandatul lui Benny Gantz, co-președintelui alianței Kahol Lavan (Albastru Alb, culorile steagului national). Acesta va avea la dispoziție 28 de zile și, eventual, o prelungire de 12.

Dacă nu va reuși să strângă majoritatea de 61 – și există toate premisele să nu reușească – sarcina alcătuirii Guvernului se va muta în Knesset.

Co-liderul Kahol Lavan va începe prin a-l invita la consultări pe Bibi Netanyahu. Împreună cu Likud, ar avea 63 de mandate, cu două mai multe decât e necesar. Numai că un accord cu Bibi, care se va prezenta, probabil, ca reprezentant al blocului religios, ar însemna pentru Benny să-și încalce programul politic.

Prin urmare, după așteptatul eșec al lui Gantz, Knesset-ul va avea 21 de zile ca dintre cei 120 de parlamentari să-l aleagă pe cel care ar putea întruni minimum 61 de voturi. Dacă nici această ultimă soluție nu va funcționa (și nu văd cum ar putea să funcționeze), Knesset-ul e considerat dizolvat și israelienii se îndreaptă din nou, până în martie – pentru a treia oară într-un an – spre alegeri.

Așa vede lucrurile și fostul premier Ehud Olmert, sfetnicul lui Benny Gantz. Azi-dimineață, într-un interviu acordat Canal 13, a declarat că nici unul dintre scenariile admise în acest moment de legislația electorală pentru formarea unui Guvern nu stă în picioare.

Însă Marele Bibi, căruia tot mai mulți îi prezic prăbușirea – atunci când e mai slab e mai tare. E singurul căruia încă un rând de alegeri i-ar rezolva și problemele politice, dar mai ales cele penale.