Inițiativa „Mișcării”lui Băsescu și mișcarea „Inițiativei” lui Tăriceanu

Redactor:
Marian Sultănoiu
Inițiativa „Mișcării”lui Băsescu și mișcarea „Inițiativei” lui Tăriceanu
Cine se aștepta să-i vadă pe Ponta și Antonescu stând la masă și comentând, până la alegeri, monosilabic și toropit, cum sar puricii din blana roșcată a lui Băsescu, s-a înșelat.

Cine se aștepta să-i vadă pe Ponta și Antonescu stând la masă și comentând, până la alegeri, monosilabic și toropit, cum sar puricii din blana roșcată a lui Băsescu s-a înșelat. Se dovedește că, de mâine, în aceeași ipostază se va afla și „Leneșul” îndrăgostit de mâțe. Și lui încep să-i sară puricii din blană către alte zări. Un exemplu ar fi noua platformă politico-civică „Inițiativa România Liberală”. Cam speriat de lansarea acesteia, Antonescu a atacat cu o remarcă răutăcioasă: „IRL? Un fel de politică de tomberon” a spus el cam strepezit.

Puțini sunt cei care se îndoiesc de zborul aripii Popescu Tăriceanu-Chiliman din trupul PNL. Întrebarea era „când?”. Momentul e aproape. Blogul „România Liberală” se lansează, cu sprijinul lui Tăriceanu și al echipei sale, drept platformă politico-civică, având ca scop dezbaterea ideologică și training-ul de specialitate, pentru toți cei care vor să pună umărul la construirea „adevăratului pol de centru-dreapta, liberal-conservator”.

Fondatorii, care răspund asfel mutării anti-Blaga – „Mișcarea Populară” -, inițiată de Băsescu, siderat că „Buldogul” i-a „confiscat” partidul, lăsând-o pe Udrea tristă, n-au plimbat-o prea mult pe după cireș, recunoscând din capul locului că, deși „IRL” se lansează ca ONG, el nu e decât tranziția către mult-așteptata dreaptă consolidată.

După eșecul transformării PSD-PD într-un „autentic” reprezentant al dreptei, cu toată strădania lui Băsescu; după pulverizarea proiectului de coagulare „Băsescu-Stolojan”, în PDL; după pierderea flagrantă a identității PNL, într-o uniune conjuncturală cu inamicul tradițional, PSD, având ca scop „vânarea vulpii”, iată, acum, un nou grup liberal chemând la unitatea dreptei.

Dacă „Mișcarea Populară” a lui Traian Băsescu îi cheamă pe cei neimplicați politic să-și asume rolul de catalizator al transformării clasei politice într-o „instituție” credibilă, „Inițiativa România Liberală” se dorește a fi chiar soluția politică în sine. „Noi, membrii Inițiativei România Liberală, suntem uniți de credința în libertate și de convingerea că unica soluție de a trai într-o societate liberă și prosperă este soluția occidentală: statul de drept, cu instituții stabile și echilibrate, cu o Justiție independentă, într-o Românie capitalistă” anunță fondatorii. Teoretic, fiecare dintre cele două mișcări are rolul și locul său în societatea românească actuală, agresată de o clasă politică falimentară. Ele pot coopera și se pot echilibra reciproc. De o parte, societatea civilă, beneficiara activității politicului; de cealaltă, liberalismul pe cale de a reveni, potrivit manifestului „Inițiativei”, la valorile sale morale și de echilibru în statul de drept.

Și acum să revenim cu picioarele pe pământ. Ce frumos sună totul când citești de pe hârtie: ce șanse să aibă două inițiative civice construite de politicieni cam trecuți și supărați pe colegi?
   

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
Florin Pastramă, scos din sărite de fiica lui Brigitte: 'Nu urla că-ți trag una'. Imaginile...
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
Florin Pastramă, scos din sărite de fiica lui Brigitte: 'Nu urla că-ți trag una'. Imaginile...
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide