Inițiativa „Mișcării”lui Băsescu și mișcarea „Inițiativei” lui Tăriceanu

 Inițiativa Mișcăriilui Băsescu și mișcarea Inițiativei lui Tăriceanu
Publicat: 22/04/2013, 09:08
Actualizat: 07/07/2016, 21:32

Cine se aștepta să-i vadă pe Ponta și Antonescu stând la masă și comentând, până la alegeri, monosilabic și toropit, cum sar puricii din blana roșcată a lui Băsescu s-a înșelat. Se dovedește că, de mâine, în aceeași ipostază se va afla și „Leneșul” îndrăgostit de mâțe. Și lui încep să-i sară puricii din blană către alte zări. Un exemplu ar fi noua platformă politico-civică „Inițiativa România Liberală”. Cam speriat de lansarea acesteia, Antonescu a atacat cu o remarcă răutăcioasă: „IRL? Un fel de politică de tomberon” a spus el cam strepezit.

Puțini sunt cei care se îndoiesc de zborul aripii Popescu Tăriceanu-Chiliman din trupul PNL. Întrebarea era „când?”. Momentul e aproape. Blogul „România Liberală” se lansează, cu sprijinul lui Tăriceanu și al echipei sale, drept platformă politico-civică, având ca scop dezbaterea ideologică și training-ul de specialitate, pentru toți cei care vor să pună umărul la construirea „adevăratului pol de centru-dreapta, liberal-conservator”.

Fondatorii, care răspund asfel mutării anti-Blaga – „Mișcarea Populară” -, inițiată de Băsescu, siderat că „Buldogul” i-a „confiscat” partidul, lăsând-o pe Udrea tristă, n-au plimbat-o prea mult pe după cireș, recunoscând din capul locului că, deși „IRL” se lansează ca ONG, el nu e decât tranziția către mult-așteptata dreaptă consolidată.

După eșecul transformării PSD-PD într-un „autentic” reprezentant al dreptei, cu toată strădania lui Băsescu; după pulverizarea proiectului de coagulare „Băsescu-Stolojan”, în PDL; după pierderea flagrantă a identității PNL, într-o uniune conjuncturală cu inamicul tradițional, PSD, având ca scop „vânarea vulpii”, iată, acum, un nou grup liberal chemând la unitatea dreptei.

Dacă „Mișcarea Populară” a lui Traian Băsescu îi cheamă pe cei neimplicați politic să-și asume rolul de catalizator al transformării clasei politice într-o „instituție” credibilă, „Inițiativa România Liberală” se dorește a fi chiar soluția politică în sine. „Noi, membrii Inițiativei România Liberală, suntem uniți de credința în libertate și de convingerea că unica soluție de a trai într-o societate liberă și prosperă este soluția occidentală: statul de drept, cu instituții stabile și echilibrate, cu o Justiție independentă, într-o Românie capitalistă” anunță fondatorii. Teoretic, fiecare dintre cele două mișcări are rolul și locul său în societatea românească actuală, agresată de o clasă politică falimentară. Ele pot coopera și se pot echilibra reciproc. De o parte, societatea civilă, beneficiara activității politicului; de cealaltă, liberalismul pe cale de a reveni, potrivit manifestului „Inițiativei”, la valorile sale morale și de echilibru în statul de drept.

Și acum să revenim cu picioarele pe pământ. Ce frumos sună totul când citești de pe hârtie: ce șanse să aibă două inițiative civice construite de politicieni cam trecuți și supărați pe colegi?

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
Șocul anului despre pensiile din România! Este anunțul momentului pentru milioane de români
Adevărul despre numărul record de morți în România. Un medic oncolog aruncă bomba
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...