Iohannis, mergi în stradă! Ce-ai să pierzi?

Iohannis, mergi în stradă! Ce-ai să pierzi?
Publicat: 06/11/2015, 08:45

Partidele din Kiseleff fie se fac că nu înțeleg – fapt primejdios -, fie chiar nu înțeleg – fapt reprobabil -, ce anume le cere „strada”, indiferent cât de coerent, sau nu, se exprimă aceasta.

Majoritatea tinerilor protestatari, cinstiți și revoltați – care, din păcate, începând chiar de miercuri seara, au fost infiltrați cu elemente manipulate și provocatoare -, nu mai vor să se lase conduși de oameni politici corupți, slabi și iresponsabili. Pe scurt, de „făuritorii” unui sistem ineficient, care a generat, timp de peste 25 de ani, convulsii unei democrații prea originale. Vor, desigur, prin cerințele lor, să transforme acest sistem eșuat lamentabil, într-unul funcțional, democratic, care să definească un stat, cu adevărat, de drept.

„Vrem o țară a noastră”, spunea o tânără protestatară. Anume, o țară din care tinerii români să nu mai fie obligați să plece în exil, din cauza proastei administrări, să moară cu zile, să trăiască din șomaj, să facă școali degeaba. Nici ei, nici familiile lor.

Este foarte greu de înțeles că oamenii ăștia vor, pur și simplu, ca un „Parlament penal să meargă-n tribunal”, așa cum scandează de atâtea zile? Pentru că ei nu se mai simt reprezentați de combinatorii, incompatibilii, plagiatorii și producătorii de legi pentru propriile interese?

Ei bine, da! Vor un Parlament nou, reprezentativ și mult mai redus numeric; vor ca, în virtutea regulilor democratice, nu să piară partidele politice, ci să se primenească, să promoveze alte fețe și alte caractere, să-și pensioneze corupții și pe cei cu probleme.

Vor, în sfârșit, un guvern format din oameni decenți, serioși, inteligenți și cu știință de carte, nu aroganți, impertinenți și profitori.

Iar asta, cât se poate de repede.

Există, evident, două posibilități: prima, un guvern format din tehnocrați, figuri absolut noi, care să funcționeze și să pregătească alegerile parlamentare din toamna lui 2016 – ce vor avea de surmontat lipsa de experiență și, probabil, „atacurile” găștilor din vechiul parlament, stăpânite de aceleași impertinențe gregare; a doua, punerea de acord a întregului spectru politic asupra organizării de alegeri anticipate.

De ce este mai convenabilă a doua variantă? Pentru că satisface, cât se poate (constituțional) de repede, dorința protestatarilor: dizolvarea actualului Parlament, care, după cum spun ei, nu-i mai reprezintă; organizarea de alegeri conform noii legi electorale, ceea ce presupune un număr redus de deputați și senatori; posibilitatea partidelor de a-și face curățenie la vârf și de a includere pe liste mai mulți tineri, mai multe personalități responsabile și fără antecedente, în consecință, mai mulți oameni de bun simț.

De ce e neapărat necesar să ne raportăm la revendicările tinerilor?! Pentru că, vrem nu vrem, invocăm sau nu cutume, ne speriem de schimbări și de o nouă abordare în politica negocierilor, în ultimă instanță trebuie să fim conștienți că, la ora asta, strada se impune, și e dreptul ei.

Poate că, într-o democrație adevărată, alta ar fi fost situația, dar în aceasta, a noastră, cripto-securisto-comunistă, în care administrația s-a comportat penibil și, iată, criminal, strada are drepturi. Pentru că ea suportă consecințele.

Apropo, poate că Iohannis s-a grăbit invitând la Cotroceni, vineri sau sâmbătă, reprezentanții străzii – deși, eu sunt aproape sigur că, în două-trei zile, „revoluția bunului simț” va fi infiltrată și înlocuită cu vechile comedii de prost gust; iar semnele sunt tot mai clare, de la o zi la alta.

Dar ar fi putut, oare, să ignore vocea străzii? Și, dacă n-ar fi ignorat-o și n-ar fi invitat-o la discuții, unde-ar fi auzit-o? În stradă?

Ar putea fi benefică, pentru el, o baie de mulțime și faptul că, prin prezență, se cheamă că susține strada. Dar, din păcate, în acele condiții, nu poate fi vorba de negocieri.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK –MARIAN SULTĂNOIU

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația