Ion Cristoiu: Cum a ratat Iohannis o carieră strălucită-n PSD, partidul care trebuie să dispară din România

Ion Cristoiu: Cum a ratat Iohannis o carieră strălucită-n PSD, partidul care trebuie să dispară din România
Publicat: 23/10/2019, 11:13

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro”>https://www.cristoiublog.ro:

„O dată căzut PSD de la Putere, Klaus Iohannis ne-a anunțat că acest lucru nu-i suficient. PSD trebuie să dispară de pe scena politică a țării. PSD a fost timp de 30 de ani un dezastru pentru România.

Teza e reluată în cazanul de apă chioară care e așa zisa platformă electorală de 88 de pagini, cu poze, postată de echipa de campanie a lui Klaus Iohannis pe internet sub titlul Împreună pentru România normală.

Ce nu știu românii, pentru că au memorie scurtă, e că la o adică, dacă i-ar fi mers niște treburi lui Klaus Iohannis în 2009 și în 2014, el s-ar fi numărat printre cei scoși din viața politică a țării.

Nu de alta, dar a fost cît pe-aci în 2009 și în 2014, ca actualul mîncător de PSD-iști să facă o carieră frumoasă în guvernele PSD-iste.

Klaus Iohannis a rămas în istoria vorbelor de duh prin acel răspuns Ghinion dat la întrebarea Cum dracu de alți profesori de Fizică din țara asta n-au dobîndit din meditații atîtea case în buricul tîrgului ca Klaus Iohannis: Ghinion.

La vremea respectivă, doar mult invocatul Ghinion a făcut ca Klaus Iohannis să rateze o carieră strălucită în regimurile PSD.

El a vrut, s-a zbătut, dar întîmplările i-au dat peste nas.

Azi, cînd el pune la cale distrugerea PSD ne dăm seama că n-a avut ghinion, ci noroc.

Pentru 2009 aș începe cu o amintire.

Amintită într-un editorial din Evenimentul zilei din 21 februarie 2013:

„Duminică, 18 octombrie 2009. Sînt plecat de la Antena 3 încă din vară, cînd mirosisem riscul de a fi folosit, în antipatia mea sinceră față de Traian Băsescu, pe post de rotiță dințată în noua și ampla mașinărie numită Coaliția de la Grivco.
Și cum n-am suportat de-a lungul vieții să fac parte din conspirații împotriva cuiva, le-am zis Adio! celor de la Intact și m-am întors la cărțile mele. Pentru a le acorda mai mult timp, firește. De părăsit cu totul nu le-am părăsit niciodată.
Eram, așadar, în studio la Realitatea Tv, postul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Părintele FNI se concubinase cu Părintele Dunărea, Dan Voiculescu, în Coaliția politico-mediatică Jos Băsescu! Cum însă nu aveam o emisiune seară de seară, ca la Antena 3, și cum mi se respecta dreptul de a refuza persoane care mă dezgustau, acceptam din cînd în cînd invitația.
Se discuta despre propunerea Coaliției politico-mediatice de la Grivco de a fi desemnat drept premier Klaus Iohannis. Numele nu-mi spunea mare lucru. Primarul Sibiului. Păi, România e o țară de primari. Dintre ei singurul care contează e primarul Bucureștilor. Nu-mi spunea mare lucru nici faptul că era neamț. Știam din viață și din cărți că a fi neamț nu presupune, în chip automat, a fi mai cinstit decît un român. Mai ales cînd erai neamț din Romînia, țară al cărei văzduh e impregnat de microbul șmecheriei. Știam ce zisese Manckensen, în 1918, după retragerea din București:
V-am adus niște nemți și mă întorc acasă cu niște porci!
Dar, mă rog! varianta cu Klaus Iohannis premier mi se părea posibilă. Un administrator de urbe e mai bun ca administrator al țării decît un administrator de palavre.
Tocmai ziceam asta, cînd, deodată, moderatoarea, teleghidată prin cască, a făcut o față de parcă tocmai atunci șîi dăduse seama că a rămas gravidă fără să vrea:
Întrerupem emisiunea pentru o transmisie în direct!
Hait! mi-am zis.
Întreruperea unui taifas în studio înseamnă un fapt ieșit din comun întîmplat în realitate.
Ca, de exemplu, a doua venire a lui Isus pe Pămînt.
Nu, nu era a doua venire a lui Isus pe Pămînt!
Era prima venire a lui Klaus Iohannis la București!
Mîntuitorul Coaliției de la Grivco a fost luat în primire de Realitatea lui SOV și de Antena 3 a lui Dan Voiculescu, membre de seamă ale Coaliției anti-Băsescu, și însoțit de-a lungul Capitalei noastre dragi pînă la Palatul Parlamentului, unde-l aștepta, îmbrăcat tot în surîsuri americănești, însuși Mircea Geoană.
Măi să fie!
Puțea de la o poștă a lucrătură!
Picasem, fără să știu scenariul, într-o piesă de teatru pe care o jucau ceilalți invitați.
Scenariul putea fi botezat:
Pogorîrea lui Klaus Iohannis din cerul Sibiului pe păcătosul pămînt al Bucureștilor.
N-am apucat să-mi exprim uimirea pentru tratarea drept eveniment planetar a venirii unui domn cu avionul de la Sibiu la București, că, de îndată, ceilalți invitați au și prins a înălța ode lui Klaus Ionannis.
Erau conduși în corul de osanale de Emil Hurezeanu, la vremea respectivă director la Realitatea lui Vîntu.
Nu peste mult timp va deveni ambasador al lui Klaus Iohannis.
Ce bijuterie e Sibiul de cînd îl conduce el!
Ce personalitate a lumii de azi e Klaus Iohannis!
Cum știe el să tacă și să facă!
Atît de tare îl lăudau ceilalți – unii dintre ei lideri de opinie care ședeau la SOV pe salarii de zeci de mii de euro – că o clipă m-am simțit prost că mai exist și eu pe lume.
Cum de-mi permit eu, un om cu atîtea slăbiciuni, să exist într-o țară în care există un om cu atîtea însușiri, Klaus Iohannis?!.
Căzusem într-o piesă de care eu n-aveam habar. O piesă despre care aveam să scriu cîteva zile mai târziu, într-un editorial din Jurnalul național (la vremea respectivă îl mai conducea Marius Tucă!):
«E limpede și unui gură-cască într-ale politicii că prin tărăboiul cu Premierul Coaliției de la Grivco, Mircea Geoană și Crin Antonescu l-au pus în față pe Klaus Iohannis pe post de tanchetă și, îndrumați de Dan Voiculescu și Sorin Ovidiu Vîntu prin portavocile posturilor tv, urcă pitiți în dosul neamțului Dealul Cotrocenilor, feriți de gloanțele Celui din Palat». „

La Senat Klaus Iohannis era așteptat pe trepte de Mircea Geoană. Președintele Ciumei Roșii de atunci și candidat la președinție din partea Coaliției politico-mediatice zisă și de la Grivco, condusă de PSD. Cei doi s-au închis în biroul lui Mircea Geoană de la Senat. Birou de președinte al Senatului din partea PSD. A urmat o discuție între patru ochi de ochii lumii. De fapt, decizia ca Klaus Iohannis să fie premier în tandem cu Mircea Geoană fusese luată mai demult. Acum se juca comedia propunerii făcute de Mircea Geoană în numele Coaliției de la Grivco. La ieșirea amîndorura din Birou Mircea Geoană a declarat despre Klaus Iohannis:

„Este, cred, o investiție bună, din care toți românii ar avea de câștigat.

Am avut o discuție foarte bună cu domnul primar, cu care mă cunosc de mulți ani de zile.”

Are loc apoi o discuție a lui Klaus Iohannis cu partidele membre ale Coaliției. Din delegația PSD, fac parte Mircea Geoană, Adrian Năstase, Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, Aura Vasile. PSD-ști unul și unul, toți contribuiseră la dezastrul țării după 19 ani de postdecembrism. Deși doar primar la Sibiu, Klaus Iohannis știa de pe atunci ceea ce știe acum. Că PSD răspundea de abaterea țării de la drumul normal. Ar fi fost firesc să-i scuipe pe cei de față a scîrbă politico-morală. Klaus Iohannis nu face asta. Mai mult el acceptă să fie nominalizat ca premier de Coaliția condusă de PSD după trecerea Moțiunii de cenzură depusă împotriva Guvernului Boc, guvern antiPSD, desigur.

Eșecul Coaliției de a-l impune ca premier în locul lui Emil Boc nu-l face pe Klaus Iohannis să se retragă. El acceptă propunerea lui Mircea Geoană de a face tandem la prezidențiale.

Mircea Geoană, președinte, Klaus Iohannis, premier. Pe 2 decembrie 2009, la Sinteza zilei Klaus Iohannis declară că face echipă bună cu Mircea Geoană:

„În cazul în care domnul Geoană nu va cîștiga nu voi accepta o altă nominalizare. Sîntem o echipă. Astfel de echipe între politicieni nu se formează foarte ușor. Ne-am întîlnit și am constatat foarte repede că ne dorim același lucru: o guvernare corectă.”

Așadar și Mircea Geoană de la Ciuma Roșie și Klaus Iohannis sînt convinși că guvernarea după prezidențialele cîștigate de Mircea Geoană va fi una corectă.

Mircea Geoană n-a ajuns președinte.

Dacă ajungea, Klaus Iohannis ar fi fost un brav premier al Coaliției conduse de PSD!

În 2009 Klaus Iohannis ratează ocazia de a fi premierul lui Mircea Geoană.

În 2014, ratează ocazia de a fi vicepremierul lui Victor Ponta.

Ca urmare a demisiei lui Radu Stroe din funcția de ministru de interne și a lui Daniel Chițoiu din funcția de vicepremier, pe 7 februarie 2014 biroul politic național PNL a decis numirea lui Klaus Iohannis ca ministru de interne și vicepremier.

Într-un comunicat al primăriei Sibiului, Iohannis anunța că a acceptat nominalizarea.

„Am primit oferta din partea președintelui și am acceptat nominalizarea.”

Firește, la vremea respectivă Guvernul era dat de coaliția dintre PSD și PNL numită USL. Klaus Iohannis e desemnat de PNL. Da, dar el urma să fie ministru de Interne și vicepremier într-un Guvern al lui Victor Ponta, reprezentant de seamă al Ciumei Roșii. Urma să fie coleg cu o seamă de PSDi-ști precum: Dan Nica, Rovana Plumb, Dan Șova, Liviu Pop. Toți lideri PSD cu state vechi în guvernarea țării. Dacă ar fi să-l credem pe Klaus Iohannis de azi, cu state vechi în distrugerea țării.

Discuțiile dintre PSD și PNL eșuează în cazul lui Klaus Iohannis. De ce? Pentru că Klaus Iohannis cerea ca din Guvern să plece Ciuma Roșie? Nici vorbă. Klaus Iohannis voia nu numai ministru la Interne, voia și vicepremier.
La emisiunea „Ultima ora” la România TV, Victor Ponta declara pe 10 februarie 2014:

„Domnul Iohannis a fost nominalizat pentru funcția de ministru de interne, funcție pentru care puteam să-l propunem și astăzi – și am și vrut să-l propun astăzi. După care domnul Iohannis a spus: «Dom”le, eu sunt prim-vicepreședinte al partidului, e normal să am și funcția din guvern cea mai mare»”

Al dracului domn Iohannis! Voia o funcție mare în Guvernul condus de Victor Ponta, pentru că avea o funcție mare în PNL!

Și uite așa, Klaus Iohannis a ratat ocazia de face carieră în guvernările PSD.

Care guvernări au distrus țara!”.