Irak. Strigoii dintre râuri

Irak. Strigoii dintre râuri
"Irakul e o nebunie a lui Churchill, care a vrut să unească două puțuri de petrol, complet separate - Kirkuk și Mossul, alăturând trei entități diferite: kurzii, șiiții și sunniți"
Publicat: 03/05/2013, 15:10
Actualizat: 08/01/2020, 23:00

„Irakul e o nebunie a lui Churchill, care a vrut să unească două puțuri de petrol, complet separate – Kirkuk și Mossul, alăturând trei entități diferite: kurzii, șiiții și sunniți”. Nu există definiție mai strălucită și mi-ar fi plăcut să vă spun cui aparține, însă nu mai știu. O port cu mine, așezată lângă alte câteva jaloane memorabile care mi-au marcat drumul în Orient. (Și apropo: ce altceva e Kuweitul – pe care Saddam l-a atacat furibund în 1990, după lungul război cu Iranul – decât un puț de petrol?)

Preocupați de primăvara arabă, de escaladarea conflictului iraniano-israelian, de evenimentle din Libia, iar acum de războiul civil din Siria, am uitat Irakul cu strigoii lui. Ce-a rămas în urmă, în decembrie 2011, după ce bocancul ultimului soldat american s-a ridicat de pe fosta Mesopotamie („țara dintre râuri”)? Instabilitate, ură, violențe, aproape un million de orfani și spectrul unui iminent război civil.

La 20 martie 2003, ora locală 5:33, s-au auzit la Bagdad exploziile primelor bombe. Peste comorile Sumerului și ale Babilonului, șuierau tomahawkurile. Niciodată ca înaintea războiului din Irak opinia publică din marele orașe ale lumii nu s-a exprimat mai vehement. Începând chiar cu americanii: din februarie 2003, zeci de mii de oameni s-au adunat pe dealul Capitoliului („o minoritate vocală”, au declarat atunci autoritățile), strigând: „Bombardați Texasul, au și ei petrol!”, purtând pancarte cu textul „Oare Iisus i-ar bombarda?”. Conform sondajelor, „minoritatea vocală” depășea 60 la sută din numărul cetățenilor.

Începea, în martie 2003, un război declanșat de o uriașă minciună, pe care responsabilii de atunci, memorialiștii de astăzi, nu pot s-o justifice. (Armele chimice pe care le căutau Aliații în Irak, erau probabil cele pe care tot ei le vânduseră, când Saddam le-a exersat pe iranieni. Cât despre cele nucleare, israelienii bombardaseră în 1981 centrala nucleară din Osirak și ar fi aflat primii dacă irakienilor le-ar mai fi crescut, între timp, alta). George Tenet, șeful CIA în 2003, dă vina pe alții. Are pe cine: începând cu vicepreședintele de atunci, Dick Cheney (care l-a îmbrobodit rău pe președintele Bush), și terminând cu Douglas Feeith, Richard Perle, neobositul Paul Wolfowitz, adjunctul secretarului de stat al Apărării din administrația Bush-Junior. (Urma să se găsească un țap ispășitor, în persoana zisului Scooter Libby, șeful de cabinet al lui Cheney, pe care destui jurnaliști au avut umorul inovoluntar de a-l numi „eminența cenușie a Administrației” sau chiar „artizanul războiului din Irak”. Președintele Bush a avut decența de a-i comuta pedeapsa cu pușcăria acestui măscărici tragic). Firma Halliburton a încasat 39,5 miliarde de dolari de pe urma războiului din Irak, fapt pentru care Cheney e cât se poate de relaxat când afirmă că nu are de ce să-și ceară scuze pentru decizia politică din urmă cu zece ani. (E drept că nici ExxonMobil sau British Petroleum sau Chevron sau Shell n-au dus-o mai rău). Nemaivorbind de numeroasele firme de pază și protecție – în cap cu sinistra „Blackwater” – care au dat liber mercenarilor lor să toace populația fără somație.

Cine e, totuși, învingătorul războiului din Irak? Dacă la 1 mai 2003 – când președintele W. Bush s-a grăbit să-și declare „misiunea îndeplinită” – ostilitățile dintre Aliați și insurgenții irakieni erau departe de final, iar perspectiva cât se poate de încețoșată, astăzi se poate constata că principalul învingător e teocrația șiită a Iranului. Dar asta e o altă poveste, pe care o vom povesti la lumina altui foc.

Actualul premier, șiitul Nuri al-Maliki, al cărui scaun se clatină serios, nu este – cum ar fi tentați unii să creadă, „omul americanilor”. Nu este nici „omul ayatollahilor” din Iran (țară unde și-a petrecut anii din exil cât n-a stat în Siria). Al-Maliki, la 63 de ani, e un personaj introvertit, suspicios, care n-a ieșit nici astăzi din logica de conspiraționist în care și-a petrecut aproape un sfert de veac din viață. Ca mulți alții, care au supraviețuit dictaturii brutale a lui Saddam Hussein, dar și ororilor războiului, al-Maliki e bântuit de toți strigoii confruntărilor, care se ridică deasupra Republicii ca aburul căldurii de iad. Primul ministru are probleme cu regiunea autonomă a kurzilor, care a început să-și vândă petrolul fără apostila Bagdadului, cu manifestațiile din ce în ce mai dese ale sunniților, cu grupurile înarmate care bântuie țara, cu sărăcia-lucie, augmentată de lipsa cronică a apei, într-un Irak care ar putea fi putred de bogat.

Octogenarul președinte (de etnie kurdă) Jalal Talabani e grav bolnav. Apropiatul său sfârșit poate aduce schimbări neașteptate în actuala ecuație a Puterii (ambițioasa sa soție, Prima Doamnă, și-a anunțat deja dorința de a-i succede).

Nuri al-Maliki conduce Irakul „ca un capo”, după cum observă jurnaliștii de la The Economist). Regimul lui e minat de corupție și de încălcări grosolane ale drepturilor omului. Observațiile acestea – altminteri corecte – ale unor occidentali get-beget nu țin seama de esențial: de cultura politică a zonei, unde unui dictator sângeros îi ia locul un alt dictator…

… N-aș mai putea să revăd Irakul. Strigoii lui revin și în coșmarurile mele. E ca în poemul lui al-Sayyab: „Străzi despre care se spune că nimeni nu mai revine pe ele, așa cum nimeni nu mai revine de pe tărâmurile morții…”

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Care telefon se strică mai greu, iPhone sau Android? Diferențele în timp dintre modele
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Klaus Iohannis, criticat după ce le-a spus românilor să joace golf. „Mâncați cozonac dacă nu...
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Lovitură DEVASTATOARE pentru ING sau Banca Transilvania! S-a terminat, o bancă URIAȘĂ vine în România!...
ȘOC! Elena Merișoreanu, în stare GRAVĂ la spital! Are covid, deși este vaccinată! Informații de...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Tragedie în România! Elena Merişoreanu, internată de urgenţă la spital. Are COVID
E DESCOPERIREA MOMENTULUI! O plantă din care se face vin are EFICIENȚĂ MAXIMĂ anti-coronavirsus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...