Israel: Lupta pentru „goaliție”

Israel: Lupta pentru „goaliție
Publicat: 22/09/2019, 21:49
Actualizat: 08/01/2020, 19:54

Astăzi, la ora 17, președintele Israelului a demarat consultările pentru formarea guvernului. S-a întâlnit cu reprezentanții Kahol Lavan, ai celor patru partide arabe care au candidat pe listă comună, ai Yisrael Beiteinu (Casa Noastră Israel) și ai ultraortodocșilor de la Shas. (Negocierile continuă mâine când, printre alții, sunt invitați și reprezentanții Likud, în frunte cu Netanyahu).

Reuven Rivilin își dorește un guvern stabil, de uniune națională, fundamentat pe reconcilierea Gantz-Netanyahu, conform voinței electoratului care le-a împărțit voturile relativ egal (33 de locuri Kahol Lavan, 31 Likud). În orice caz, a declarat că va lupta până în ultimul moment ca să nu se ajungă din nou la alegeri.

Se vorbește tot mai apăsat despre o criză constituțională, cu implicații asupra securității statului și cu mari riscuri financiare.

Întrebarea care li se pune partidelor și care e pe buzele tuturor: pe cine recomandă pentru formarea majorității?

E greu de spus dacă politicianul însărcinat cu formarea guvernului va fi, finalmente, generalul în retragere Benny Ganz. Fostul șef al Statului Major nu are încă experiență politică, iar numărul mare de voturi pe care l-a obținut în aprilie și acum, pe 17 septembrie, e covârșitor anti-Netanyahu.

Cum era de așteptat, partidele arabe l-au propus pe Gantz, programul politic al Kahol Lavan fiind unul de cooperare cu acestea.

După ce Avigdor Lieberman, ca șef al Yisrael Beiteinu, încă din noaptea de marți, și-a pus condițiile, astăzi nici nu s-a mai deranjat să se deplaseze la consultările cu Președintele, trimițându-și un reprezentant cu mesajul că nu propune pe nimeni: „Nici Bibi, nici Ganz n-au nevoie de mine. Împreună au 64 de mandate, pot forma guvern de uniune națională, cu fiecare, prin rotație, premier. Cine să fie primul? Nu recomand pe nimeni. Să dea cu banul!”.

Astfel, Lieberman se menține „curat”, într-un context în care orice coaliție ar fi oricum cel puțin neplăcută tuturor. Comentatorii politici fac un joc de cuvinte iscusit între „coaliție” și „goaliție” (în ebraică, „goal” înseamnă scârbă, greață absolută).

Interesant e că nici Bibi, nici Benny nu se înghesuie să fie primul căruia Rivlin i-ar încredința formarea guvernului. Și unul, și celălalt ar dori să urmeze după ce primul eșuează.

Tags: