• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Izolați și amenințați, kurzii din Irak au votat în număr covârșitor la referendumul pentru independență

Izolați și amenințați, kurzii din Irak au votat în număr covârșitor la referendumul pentru independență
Prezență impresionantă votul de astăzi pentru independență, care a început la ora 8 și s-a terminat la 18, în unele localități prelungindu-se cu o oră.

Kurzii din Kurdistanul irakian, cărora – cu notabila excepție a Israelului – comunitatea internațională le-a refuzat sprijinul pentru referendum, s-au exprimat după un veac de crunte oprimări. Parte din marele și bravul popor fără țară e pe cale de a construi o națiune. Nu se va întmpla peste noapte, vor fi negocieri grele cu guvernul central de la Bagdad, care a declarat că nu va recunoaște referendumul, vor fi tensiuni cu vecinii – Turcia, Iran, Siria – care se tem de un precedent în ce privește minoritatea lor kurdă. (Kurzii sirieni au apucat să anunțe că nu-și doresc secesiunea, ci o regiune kurdă într-o Sirie descentralizată – probabil federalizată).

În afara Israelului, toate celelalte națiuni se tem de destabilizări în plus într-un Orient Mijlociu al cărui nume e destabilizare. Nu atât regiunea autonomă Kurdistan le preocupă că ar putea să se rupă de Irak, ci zonele limitrofe pe care armata locală Peshmerga le-a cucerit luptându-se cu autointitulatul Stat Islamic. E vorba. În principal de multietnicul, bogatul în petrol guvernorat Kirkuk, care astăzi a votat la referendum în frunte cu guvernatorul său demis de Bagdad.

De altfel, întrebarea la care au fost chemați cetățenii să răspundă prin DA sau NU – formulată în limbile kurdă, arabă, turkmenă și neo-aramaică (asiriană)  – poate stârni frisoane: „Doriți ca regiunea Kurdistan și zonele kurde aflate în afara administrării regionale să devină un stat independent?”.

Numărătoarea voturilor a început. Primele rezultate vor fi anunțate în 24 de ore. Oamenii au ieșit pe străzi să sărbătorească evenimentul. Au fost rugați însă de conducerea de la Erbil să nu-și manifeste bucuria după obicei – descărcându-și armele în aer. 

Inchide