Izvoarele disperării. Guvernanții de chirpici

Redactor:
Lelia Munteanu

De două săptămâni, sătenii din Izvoarele o duc dintr-un cutremur într-altul. De mâncat nu le arde, apa trăznește a sulf (autoritățile tocmai au anunțat că e bună de băut, ba chiar recomandată). Dorm îmbrăcați, mai mult nu dorm, se privesc, vecin cu vecin, prin crăpăturile din pereți. Ultima nădejde e la Dumnezeu.

Institutul Național de Fizică a Pământului a instalat în zonă niște stații seismice portabile și echipamente care măsoară deplasarea plăcilor  tectonice, cu precizie de un milimetru. Instalațiile sunt dotate cu un specialist care, în fiecare zi, la orele 17, la căminul cultural, le povestește cetățenilor ce au mai înregistrat aparatele. 

Ministrul de Interne a trimis un secretar de stat – (după vreo zece zile, când sătenii serbau cutremurul nr.78, blocând drumul județean) – cu mesajul „Păstrați-vă calmul”. Răspunsul ar fi fost: veniți aici, pe placa tectonică, domnule ministru, ca să ni-l păstrați dumneavoastră!

S-a pronunțat directorul științific al INFP: „Nu trebuie să ne așteptăm la ceva mai mare”. Încă nu s-a pronunțat madam Tatoiu, ca să ne putem face o imagine completă asupra fenomenului.

S-a pronunțat, firește, și premierul: „Este ceva cu totul și cu totul nou, nu există un precedent în România”. Și a ținut să adauge, în cazul în care izvorenii și-ar fi făcut iluzii: „Parlamentarii nu pot opri cutremurele”. S-o luăm metodic. Nu e nimic nou – țara se zgâlțâie de multă vreme și să te ții ce-o s-o zgâlție la iarnă facturile. Fix pe falia aia dintre promisiuni și realitate. Parlamentarii aleși nu pot opri cutremurele, fiindcă au altă treabă. (Alesul zguduiților de la Izvoarele, deputatul Ștefan Viorel, le-a și zis-o să nu-l deranjeze, că e ocupat în Comisia Roșia Montană). Dacă însă erau în campanie electorală, simpli aspiranți la Parlament, propteau casele cu spinările lor. Astupau găurile cu lozinci, cu pungi de făină și mălai. Găseau o vorbă bună, o minciună terapeutică. Mugea pământul? Răgeau și ei la el!

Ce-o fi în sufletul oamenilor? Dumnezeu știe.

Prefectul județului, Emanoil Cătălin Bocăneanu („personalitate puternică, stăpânire de sine, calm, discreție, diplomație, facilitate în comunicare, capacitate de organizare și coordonare, metodă și rigoare în organizarea activității” – citez din propriul său cv), a declarat ieri (ce-i drept, încă nu se înregistrase cutremurul nr.103): „În acest moment, nu sunt nici evenimente, nici condiții care să impună evacuarea populației. Nu evacuăm pe nimeni, nu facem decât să pregătim în amănunt toate condițiile pentru cei aproximativ 300 de oameni care sunt în zona afectată”.

Dacă n-aveți buget, domnule prefect, lăsați-i în plata Domnului, cu calm și discreție. Mai pregătiți în amănunt, mai vedeți, mai analizați, cu metodă și rigoare, după ce-o să-i înghită pământul.  

Era să uit explicația științifică: chirpiciul e un amestec de lut, paie și bălegar.

POST SCRIPTUM. Dacă motivul pentru care se cutremură pământul la Izvoarele e vreo explorare în șisturi, iar guvernanții știu, tac și își bat joc de oameni, vă promit că eu n-o să tac și să-i ferească Dumnezeu!

La mulți ani, Zâzanie, în Împărăția ta. 

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide