La vot, și Internetul fie cu noi!

La vot, și Internetul fie cu noi!
Publicat: 28/11/2014, 13:58

Așa ar trebui să încep acest text dacă aș fi politician. Cum nu sunt, resping frățietatea asta la grămadă și falsă: cu destui dintre moldoveni n-aș putea fi frate, ca, de altfel, nici cu mulți dintre concetățenii mei români.

Și tot pentru că nu sunt politician și nu urmăresc să câștig capital electoral prin orice mijloace, n-o să mă apuc să propovăduiesc marea Reunire a Basarabiei cu țara. Mai întâi, pentru că majoritatea moldovenilor fie nu consideră asta o prioritate, fie chiar sunt împotrivă.

Apoi, pentru că, dincolo de panglici politice patriotarde, știrile despre Republica Moldova nu fac aproape deloc prima pagină în presa din România – publicul manifestă un interes scăzut pentru ele.

Și există încă un motiv, poate cel mai puternic: situațiile României și Moldovei sunt, în clipa de față, net diferite. Statul român este membru UE și NATO, are un nivel de viață și de europenizare mai ridicat și, mai ales, se află în afara sferei de influență directă a Moscovei. Republica Moldova este a nimănui, sărăcia e mai mare decât în România, iar prin Vladimir Putin, spectrul lui Stalin, călăul românilor moldoveni, rânjește din nou deasupra Chișinăului.

De aici, atitudinea de superioritate binevoitoare și atotștiutoare, de frate mai mare de la oraș, a politicienilor Bucureștiului.

Unirea acum ar fi un soi de mezalianță a unui boier cu o fată săracă. Nu spun că boierul nu o iubește, dar într-o zi i-ar putea trânti în față „Ai uitat cum erai când te-am luat?”.

Moldova și România nu pot hotărî dacă vor sau nu să-și legalizeze relația de veacuri și să trăiască sub același acoperiș decât de pe picior de egalitate.

De aceea, România trebuie să facă tot ce-i stă în puteri pentru ca Moldova să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și, când va fi posibil, al NATO (în momentul de față, atitudinea reținută a guvernului Leancă în legătură cu aderarea la NATO este înțeleaptă în raport cu linia de înaltă tensiune Rusia-Occident care trece prin Ucraina și Transnistria).

Dacă în România câștigau alegerile prezidențiale Pontaghiță și compania era rău. S-a văzut ce au fost în stare să facă la vot românilor de peste graniță, inclusiv moldovenilor. Dar nu ar fi reușit această bandă politică să-și ducă mendrele chiar până la capăt, căci în afară de București, în România mai există Bruxelles și Washington.

În Moldova, dacă duminică vor ajunge din nou la putere comuniștii sinistrului Voronin împreună cu cozile de topor ale Moscovei, o să fiți singuri, fraților! Căci pe basarabenii care vor o țară cu fruntea sus în Europa și în lume, nu roabă a despotismului ruso-asiatic, îi simt frați.

Ce putem face noi, aici, pentru voi? Cei care și-au ridicat glasurile pentru dreptul vital de a vota al românilor s-o facă din nou dacă guvernul Ponta repetă cu secțiile de vot pentru cetățenii moldoveni aflați în România ticăloșia încercată cu diaspora. Să țină continuu legătura, moldoveni și români, pe rețelele de socializare, pentru a putea reacționa la timp și a fi împreună.

Dar pentru asta, înainte de toate, trebuie să ieșiți la vot. Ați văzut ce armă atomică poate fi votul! Dacă aveam cetățenia moldoveană, mi-aș fi dat și eu lucrul cel mai de preț pe care-l posed, după pix, votul, pentru o Moldovă a zorilor de ziuă, nu îmbrâncită spre un trecut al întunericului și frigului siberian.

N-o am, așa că nu-mi rămâne decât să-mi închipui că ne ținem toți românii, și cei care au votat cu Ponta, și cei care au votat cu Iohannis, de umeri, ca la loviturile de la 11 metri, privind spre Basarabia acestei Duminici.

La vot, și Internetul fie cu noi!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Pensionarii, ținuți în suspans. Poșta Română își bate joc de ei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu