Mă numesc Radu Mazăre. Chemați ambulanța!

Mă numesc Radu Mazăre. Chemați ambulanța!
Publicat: 08/04/2014, 21:49
Actualizat: 29/07/2014, 17:48

Un malgaș se îndreaptă cu pași iuți spre bărbatul costumat bizar, prăbușit în fața vitrinei în care stă expus un fotoliu din palisandru. În ultimele licăriri ale soarelui ce se stinge deasupra orașului Antananarivo, străinul pare un rege de demult, căzut din jilțul său. Buzele subțiri i se mișcă imperceptibil, cât să treacă prin ele un șuier subțire, într-o malgașă stricată: Ny anarako dia Radu Mazăre. Miantsoa fiara mpamonjy voina! (Traducere: Mă numesc Radu Mazăre! Chemați ambulanța!) Pentru câteva fracțiuni de secundă, înserarea acoperă fața lumii cu un văl de tăcere.

„Stăpââââneeee! N-am găsit pene de păun. La ăștia nu cresc păuni în Madagascar”, rup aerul câteva cuvinte într-o limbă sonoră. Un pesedist de rang mărunt se apropie, cu mâinile ridicate a neputință, ca un vânător care s-a întors cu tolba goală. „Aoleuuuu! Doamneee! Te-au ucis milionarii! În Madagascar! Cum ai prevestit după ședința de consiliu!”. „Taci, dracu”, boule. Am căzut doar! Nu vezi ce frână a pus ăsta cu carul alegoric?! Hai, ajută-mă să mă ridic, că mă ciuruiesc caprele astea de dansatoare cu tocurile!”

În poveștile închipuite, cu o imaginație de scenarist de telenovele de către primarul Constanței, Radu Mazăre, nimic nu pare imposibil. A fost, rând pe rând, Napoleon, Regele Henric al VIII-lea, Winnetou, rege persan, sultan, maharajah, spartan, samurai, gladiator, nazist ca să enumărăm doar câteva dintre calitățile oficiale pe care le-a întruchipat de-a lungul timpului. Iar în ultimele zile și-a adăugat o alta: aceea de potențială victimă a unui complot urzit de milionarii din portul Constanța în vacanța pe care și-a programat-o în Madagascar. „Am niște informații că au fost tocmiți niște oameni care să plece în Madagascar odată cu mine, vizând eliminarea mea”, a spus Mazăre după o ședință de consiliu local, adăugând la scenariile de viață spectaculoasă unul de moarte eroică.

Îmi amintesc de o poveste despre dependenții de hașiș care sunt înfățișați, în lanțuri și zdrențe, într-o curte murdară, în timp ce visează că trăiesc aventuri fabuloase pe tărâmuri de basm. Și mi se pare straniu felul în care este întoarsă această poveste în România: cu ochii la himerele lui Mazăre, mulți alegători nu-și dau seama că sunt prizonieri într-o realitate care le oferă extrem de puțin și în care singurele planuri de dezvoltare imaginate de primar se bazează pe exploatarea resurselor naturale din costumele dansatoarelor. Iar în tot acest timp, autorul scenariilor halucinante chiar zboară liber deasupra ținuturilor de vis din Brazilia sau Papua Noua Guinee.

Marți, Radu Mazăre a trecut printr-o răsturnare de situație. Obișnuit să comande în costum de lider suprem carul alegoric, primarul din Constanța a fost dus de mascați, cu duba de la terasa din Herăstrău, unde mânca împreună cu fratele său, la DNA. Acolo unde are de dat o serie de explicații despre lucruri și fapte din viața reală, despre fapte de corupție din administrația locală. Să sperăm doar că acest demers nu-i va aduce lui Radu Mazăre un rol nou: acela de Conte de Monte Cristo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula