Macron, prim-solistul Summitului NATO de la Londra

Redactor:
Lelia Munteanu
Macron, prim-solistul Summitului NATO de la Londra
Trump la pupitru, pe post de dirijor afon.

În ciuda viziunii îngrijorător de senine a președintelui Iohannis, Summitul NATO, care se va desfășura mâine și poimâine la Londra, va fi unul încărcat de tensiuni.

Președintele Macron și-a aruncat buzduganul prin câteva declarații apăsate, definind implicit interesele Franței: NATO – în „moarte cerebrală”, Rusia nu e inamicul Alianței Nord-Atlantice, nici China nu poate fi, adevăratul inamic comun e terorismul (aluzie străvezie la problemele Parisului cu fostele colonii franceze din Africa).

Cum vor reacționa Țările Baltice și Polonia la declarația privitoare la Rusia? Va avea România, direct interesată și ea, un punct de vedere? Rămâne de văzut ce asigurări le va oferi Președintele Statelor Unite Poloniei, României și Țărilor Baltice, la dineul cu lucru programat, și dacă va reuși liderul de la Casa Albă să tempereze temerile create pe flancul estic de afirmațiile Președintelui Franței.

Cum se va poziționa acum, când are sabia impeachment-ului deasupra capului, președintele Trump? Anul trecut, la Summitul de la Bruxelles, a fost extrem de dur cu privire la contribuțiile financiare ale celor 28 de țări, susținute cu bani americani, după ce declarase că NATO e o instituție depășită. N-a uitat nimeni criticile sale violente la adresa Germaniei, care nu contribuie destul,  

E important, de asemenea, ce va spune președintele Turciei, țară al cărei statut în Alianță e cel puțin neclar, în urma achizionării sistemului rusesc de rachete S-400 și a interveniției contra kurzilor din Siria.

Nu e deloc exclus ca, deși desfășurat „în grabă”, Summitul NATO de la Londra să prefigureze schimbări spectaculoase în strategiile de securitate.

Emmanuel Macron – cu Marea Britanie pe picior de plecare din Uniunea Europeană și cu un leadership german slăbit de continua lipsă de relevanță a doamnei Merkel – va avea un cuvânt foarte greu de spus. Va fi, probabil prim-solistul acestui Summit, cu Trump la pupitru, pe post de dirijor afon.

Inchide