Măi oameni buni, dar voi știți măcar ce țară conduceți?

Măi oameni buni, dar voi știți măcar ce țară conduceți?
Publicat: 17/10/2013, 17:29
Actualizat: 24/06/2015, 17:18

Aproape ca-n povestea “Petrică și lupul”, doar că ceva mai complicat. I-a tot speriat Petrică pe oamenii din Pungești cu gazele de șist până le-a băgat în cap că acestea le vor otrăvi viețile nu până la a treia, ci până la ultima spiță. Acum când să vine și Petrică cu ceva argumente picante – păi știți, eram în opoziție, mâncam borș cu altă lingură – nu-l mai crede nimeni.

Se scarpină guvernul în cap de vreo două luni: de unde au apărut în România ecologiști că noi nu-i știam decât pe ăia a lui Remus Cernea, un pic pungași și fripturiști, de-i cumperi cu o acadea. Acum sunt unii de țipă ba de Roșia Montană, ba de gaze de șist și, sigur, se vor găsi mai încolo să protesteze și față de redeschiderea unei mine de uraniu pe undeva pe lângă Durău, cum se zvonește. Cum rezolvi problema cu aceștia?

Cum ai mai rezolvat-o și în trecut – recursul la silogism. Să ne amintim: “Exploatarea de la Roșia Montană este rea. Traian Băsescu susține exploatarea, că a fost plătit. Deci Traian Băsescu este rău”. Am zis eu asta? Nu, ci mulți dintre distinșii care astăzi sunt la putere.

Acum vine protestul cu gazul de șist. Ce sugerează un consilier al prim-ministrului, dl Mirel Palada? Că oamenii de la Pungești sunt plătiți de ruși.

“Ce era cu o generație în urmă televiziunea este acum Facebookul. De ceva timp avem în fața ochilor exemple de manual de manipulare. Doar că trebuia să fie musai anunțat un mort (la Pungești – n.n.), că așa scrie la manual. Să inflameze spiritele și să dea un steag de fluturat cauzei nobile a rușilor care întărâtă cu un pumn de bani un sat, un Facebook și o televiziune”, filosofează Palada pe Facebook.

Domnia sa nu vine cu nicio dovadă, dar nici nu trebuie, manipularea îi este în sânge, iar silogismul funcționează astfel: “Exploatarea gazelor de șist ar aduce independență energetică României. Rușii nu sunt de acord cu asta, din motive evidente. Cine este împotriva gazelor de șist în România ține deci cu rușii/este plătit de ei”.

De ce le sunt mai dragi acestor oameni erorile de logică decât logica? Pentru că ele sunt la îndemână. Cu ele este posibil să explici, cum s-a întâmplat deja, că privatizarea CFR Marfă a eșuat, dar nu-i bai pentru că toate procesele însoțitoare, dincolo de acest aspect minor, au fost ireproșabile. Deci statul se mișcă ireproșabil!

Să ne aducem totuși aminte ce întrebări puneau partidele din actualul arc guvernamental în moțiunea de cenzură care a condus la căderea Guvernului Ungureanu, în primăvara anului trecut: “De ce au fost aprobate acordurile (de către Guvernul Ungureanu – n.n.) ce îi permit Chevron exploatarea gazelor de șist, în condițiile în care nu existau studii și nici cadrul legislativ specific care să reglementeze condițiile tehnice de explorare-exploatare care să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice? În cazul reactoarelor nucleare de la Cernavodă s-a cerut acceptul locuitorilor orașului și a existat permanent un program de asistență finanțat de stat pentru cetățenii din Cernavodă. Ce consultări au avut loc cu locuitorii din Bârlad ori cu cei de pe litoral?”

Au fost, între timp, rezolvate problemele ridicate de USL în moțiunea de cenzuâră de Chevron a primit permisiunea explorării și la Vaslui? Nici vorbă, dar, dintr-odată, oamenii care trebuia consultați nu mai trebuie, în schimb trebuie apărați de cei care îi întărâtă cu un pumn de bani, cum sugerează dl Palada.

Dacă Guvernul ăsta care a câștigat alegerile cu 70% din voturi nu știe ce vrea, nu-i nimeni de vină. Nu-i nimeni de vină că ai strigat “lupul” ca să râzi de oameni, iar când jivina a venit nimeni nu-ți sare în ajutor pentru că nu te mai crede. Cine să te creadă că vrei cu adevărat investitori în România când faci privatizări în dorul lelii, de gura FMI sau a altora? Când nu știi tu cel care guvernezi dacă exploatarea aurului la Roșia Montană e bună sau nu-i bună, când, în cazul gazelor de șist, ba vrei consultarea oamenilor, ba treci cu bocancii peste ce cred ei?

Iată ce mai acuza actuala putere în moțiunea de cenzură în urma căreia a ajuns la guvernare: „Guvernul a cedat șantajului unor grupuri de interese, privatizând companii de stat și acordând licențe de exploatare pentru resurse importante, fără dezbatere publică, fără transparență și încălcând legea”.

Ce dezbatere publică au făcut semnatarii moțiunii pe subiectele de mai sus, odată ajunși la putere? Roșia Montană? Haida-de! Sau sub securea cărui șantaj au căzut, la rându-le, de fac gesturi de somnambuli?

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...