Marele Muftiu, prea mic pentru o confruntare atât de dură

Marele Muftiu, prea mic pentru o confruntare atât de dură
Publicat: 10/07/2015, 19:10
Actualizat: 11/07/2015, 15:25

Ca premier cu câteva mandate și acum ca președinte, ErdoÄŸan a transformat aripatele cuvinte de mai sus într-un crez. Neo-otomanismul său se hrănește spiritual de aici.

Turcia își redefinise interesele geostrategice, grație iscusitului Ahmet DavutoÄŸlu (pe atunci ministru de Externe, azi premierul lui ErdoÄŸan), când, în februarie 2014, cu ocazia vizitei la Ankara, președintele Traian Băsescu s-a repezit să-i raporteze premierului Turciei (în august urma să devină președinte) că s-au declanșat procedurile pentru alocarea terenului viitoarei moschei. Nimeni n-a tresărit la aflarea veștii că în București va fi ridicată cea mai mare moschee din Europa. (Greu de crezut că ar putea fi cea mai mare, dacă s-ar construi, dar megalomania ctitorului Erdogan e cunoscută). Faptul că între timp s-a pensionat nu i-a adăugat cultură politică lui Traian Băsescu, poate doar un strop de înțelepciune, augmentată de disprețul pentru Victor Ponta. Iată cum îi rade mustața premierului: „Demult se discută problema unei moschei construită de statul turc la București, dar niciodată nu s-a ajuns la un echilibru. Noi am vrut o biserică ortodoxă la Istanbul și, la partitate, să se construiască o moschee la București. Acum înțeleg că domnul Ponta a negociat o moschee și o universitate, circa 6.000 de tineri să fie școlarizați. N-aș zice că sunt cel mai neinformat om din România, să contrazică Ponta. Bucureștiul nu poate fi un astfel de centru de pregătire al tinerilor selectați din Islam. Am o informație și am pus-o în dezbatere publică: la asta se va ajunge, asta e tendința ca, pe lângă cea mai mare moschee din Uniunea Europeană, să funcționze și o universitate. Am doar informația că se intenționează dezvoltarea celei mai mari moschei din Europa”. De aici până la „ciocu” mic, muftiule”, nu i-a mai trebuit lui Băsescu decât o zi: „Doi nesăbuiți din fruntea statului român vor ca, la București, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcționeze o universitate cu 6.000 de studenți selectați de prin toată lumea arabă. Probabil nu reușiți să vă imaginați o stație de metrou din București în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligența nu va ajută să vă imaginați tineri români eșuați în viață convertiți la islamism și trimiși în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan și reveniți în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic. Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorități. Știi cumva de visul teroriștilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală?”.

De sub lava acestui vulcan de șmecherii, aproximări, scenarii apocaliptice și mitocănii, se ițește un adevăr. Pe care Traian Băsescu nu-l vedea în 2014, dar – mai bine prea târziu decât niciodată – îl vede astăzi: nu există nici un motiv, fie el confesional sau rațional, pentru care în București să se ridice, din banii turcilor, o moschee supradimensionată.

S-o luăm sistematic. E înduioșător cum fostul președinte al României încearcă să iasă basma curată, declarând: „Noi am vrut o biserică ortodoxă la Istanbul și, la paritate, să se construiască o moschee la București”. Cum adică „la paritate”? Urma să construim și noi la Istanbul o catedrală ortodoxă românească? Ce zice Muftiul: „Avem un parteneriat de colaborare cu Departamentul Afacerilor Religioase din Ankara și i-am rugat pe dumnealor să ne sprijine în realizarea acestui proiect”. Dumnealor, turcii. Și nici vorbă de „paritate”.

„Cea mai mare moschee din Europa, pe lângă care să funcționeze o universitate cu 6.000 de studenți selectați de prin toată lumea arabă” – aici Băsescu colportează periculos. Cifra e abracadabrantă. Pentru 6.000 (șase mii) de studenți e nevoie și de un import masiv de profesori. Plus multe altele.

ErdoÄŸan le-a promis și ungurilor cea mai mare moschee din Europa, la Budapesta. Iar Viktor, omologul lui Victor, a răspuns rece și rațional: nu e încă o problemă oficială, dar curând va fi, fiindcă un mare număr de studenți străini care învață la facultăți din Ungaria sunt musulmani.

Și pe cubanezi (majoritar catolici) i-a îmbiat Erdogan cu o moschee. Președintele Raúl Castro a tăcut elegant.

ErdoÄŸan le-a promis și grecilor o mega-moschee la Atena. „Prietenii” greci au răspuns politicos că o vor construi pe speze proprii, la momentul potrivit.

(Eticheta musulmană nu acceptă cuvântul „nu”. Cum ei nu refuză pe nimeni pe față, nu acceptă să fie refuzați brutal. Tiparul comportamental care îi scoate mereu din încurcătură e inshallah – „dacă vrea Allah”).

De ani de zile, ErdoÄŸan construiește moschei în Germania, Marea Britanie, Somalia, Rusia, Teritoriile Palestiniene. O va construi pe cea mai mare din Balcani la Tirana.

Competitorul președintelui ErdoÄŸan în materie de moschei, în Europa, în Americi, în Asia, Africa și Australia, e regele Arabiei Saudite. Și vine puternic din urmă emirul din Qatar.

De la Profet încoace, între religie și politică e o pojghiță străvezie în islam – cine exportă una, o exportă și pe cealaltă.

Că musulmanii din București au nevoie de un cimitir e în afara oricărei discuții. Dacă au nevoie și de o moschee (pe lângă ea, întodeauna, există o madrassa – o școală coranică), inshallah…

Cearta pe geamie între politicienii ageamii a scos la iveală însă o realitate de-a dreptul înfricoșătoare, pe care nimeni nu pare dispus s-o observe, s-o înțeleagă și s-o rezolve cât nu e prea târziu. Blajinul Mare Muftiu Iusuf Murat – care n-ar trebui sfătuit să facă „ciocu” mic”, dimpotrivă – dezvăluie, printre rânduri, faptul că propria-i autoritate, precum și legile în vigoare, nu pot opri proliferarea unor moschei de apartament, finanțate de organizații caritabile saudite, care diseminează islamul radical. „Atât vă spun, sunt musulmani care împărtășesc ideile celor de la ISIS, nu sunt mulți, sunt foarte puțini, îi știu, le cunosc ideile. Imamii mei acționează foarte bine pe teren și țin, în permanență, legătura cu ei”. Dar, ne liniștește Marele Muftiu, „autoritățile supraveghează situația”. Fosta autoritate Băsescu pare să nu cunoască „situația”, din moment ce scenariile sale au ca premisă doar o moschee care încă nu există, eludându-le pe celelalte câteva zeci aflate în ilegalitate. Nici autoritatea Ponta, care bate câmpii cu pioșenie, nu pare a fi la curent. Nici măcar autoritatea serenă Iohannis, care, joi seara, a onorat Cina de Iftar, vorbind despre „proiectul european și angajamentul nord-atlantic”.

Faptul că Marele Muftiu din România nu-și controlează întreaga comunitatea e o veste la limita catastrofei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?