Marile puteri se prefac că nu observă terorismul de stat al Arabiei Saudite

Marile puteri se prefac că nu observă terorismul de stat al Arabiei Saudite
Publicat: 12/11/2017, 21:07

Cum altfel decât terorist poate fi numit un stat care sechestrează prim ministrul unei republici suverane – Liban – îl arestează la domiciliu (Saad Hariri are și cetățenie saudită, deținând afaceri la Riyadh și o reședință pe elegantul bulevard Al Takhassusi) și îl obligă să citească la televiziune un act de demisie ticluit de alții, în care declară că se teme să nu fie asasinat și înfierează Hizballah (membru al coaliției de guvernare pe care o conduce) și pe sponsorii săi iranieni, în termeni de o duritate care nu îi este proprie.

În noaptea de 2 noiembrie, Saad Hariri (fiul ilustrului Rafiq Hariri, asasinat în februarie 2005, după ce, în octombrie 2004, încheiase două mandate la cârma guvernului libanez) a fost chemat de regele Salman. Nimic care să-l pună pe gânduri – făcea dese deplasări în capitala Arabiei Saudite. Cu câteva zile înainte, la inițiativa prințului moștenitor Muhammad bin Salman, se întâlnise cu ministrul pentru Afacerile Golfului și câțiva înalți reprezentanți ai serviciilor secrete, părându-i-se că i-a convins că nu poate intra în conflict deschis cu Hizballah, așa cum presau oficialii de la Riyadh. A dezarma aripa militară a partidului șiit islamist ar fi echivalent cu războiul civil. E tocmai ceea ce și-ar fi dorit saudiții din partea premierului libanez și, văzând că nu îl pot convinge, de pe 3 noiembrie când, imediat ce a aterizat i-au confiscate telefoanele, pe 4 l-au obligat să demisioneze, sperând inițial să îl înlocuiască cu fratele său mai mare, Bahaa, rezident în Regat. Bahaa Hariri, care se află de ani de zile în relații reci cu fratele său, a refuzat, deocamdată, oferta (conducând afacerile familiei, s-a ținut mereu departe de politică).

Dacă planul saudit, încropit de mintea pripită a prințului moștenitor Muhammad bin Salman, încurajat tacit de Statele Unite și Israel, n-a funcționat cu Bahaa Hariri, nici la Beirut, după opt zile de la anunțarea demisiei, n-au prea ieșit lucrurile cum s-ar fi dorit la Riyadh. Președintele țării, generalul Michel Aun (considerat un aliat-cheie al Hizballah), a declarat că nu va lua în considerare demisia premierului, până când acesta nu va reveni în Liban să și-o prezinte personal. Mai mult, a apelat la instanțele internaționale pentru ajutor în clarificarea situației, convins fiind că Saad Hariri – contrar declarațiilor saudite – e ținut ostatec. Ieri, într-o discuție telefonică purtată cu președintele Franței, Michel Aun a reiterat îngrijorările sale, smulgându-i lui Emmanuel Macron o declarație neutră referitoare la susținerea poporului libanez. Joi, aflat în zona Golfului, Macron se repezise până în capitala saudită, ca să se convingă că premierul demisionar nu e arestat la domiciliu, ceea ce a și făcut cu ajutorul prințului moștenitor Muhammad bin Salman. Dacă președintele Franței a vorbit cu ostatecul de lux, iar acesta i-a răspuns cum le răspunde apropiaților care îl sună – „sunt bine” – a înțeles probabil că „Inshallah” înseamnă „nu saudiții m-au obligat să demisionez”.

Nici partidul lui Saad Hariri nu dorește să-i înregistreze demisia în absență, declarând că nu e o turmă de oi care poate fi mânată de la Riyadh.

În Liban, situația e cât se poate de gravă. Premierul care a demisionat la televiziunea saudită a fost un personaj slab, însă chiar puternic să fi fost n-ar fi putut ține piept Hizballah și sponsorilor săi iranieni. Poporul e singurul care poate rezolva problemele și în suburbii au început deja nemulțumiri manifeste la adresa formațiunii islamice șiite, care le-a trimis tinerii – la comanda Tehranului – în Siria, sacrificându-i într-un război care nu era al lor.

După demisia lui Saad Hariri, Israelul a demarat la granița cu Libanul cele mai puternice manevre militare din ultimul deceniu, pregătindu-se pentru „un război cu Hizballah”, care îi pică cum nu se poate mai bine premierului Netanyahu, dornic să se poziționeze ca indispensabil securității Israelului în fața celor care îl anchetează pentru corupție.

Problema cea mai importantă (dincolo de lupta saudito-iraniană pentru heghemonie), revoltătoare de-a dreptul, rămâne poziția marilor puteri față de terorismul de stat practicat de Arabia Saudită. Blamabila neutralitate a acestora duhnește a petrol.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...