„Marșul Rușinii”, la Tel Aviv

Redactor:
Lelia Munteanu
„Marșul Rușinii”, la Tel Aviv
Distribuie și tu un editorial semnat de Lelia MUNTEANU în Gândul!

Oamenii i-au spus „Marșul Rușinii”.

Asupra premierului Netanyahu planează suspiciuni de corupție încă din 2009. Din ianuarie anul acesta a fost audiat (la reședință, așa cum se obișnuiește în cazul înalților demnitari) de șase ori, fiind suspect în două dintre cele câteva dosare care s-au strâns împotriva sa de-a lungul anilor.

Fiindcă e foarte aproape de a fi pus sub acuzare, partidul său, Likud, a înaintat în Parlament (Knesset) un proiect de lege menit să reducă la tăcere Lahav 433 (unitatea specială de poliție, supranumită „FBI-ul israelian”, care investighează demnitari) și să obstrucționeze drumul spre Justiție al dosarelor ale căror subiecți sunt marii corupți politici, dintre care prim ministrul Israelului e cel dintâi.

Proiectul de lege cu dedicație clară a trecut, pe 27 noiembrie, de comisia de specialitate (Knessetul are o singură Cameră) și urmează ca mâine să fie dezbătut și promulgat în zilele care urmează.

Sunt slabe speranțe ca manifestațiile de stradă să oprească demersul legislativ.

Discuțiile filosofice din Parlament care contrapun două principii democratice – dreptul publicului la informare și dreptul demnitarilor  suspectați de corupție de a le fi apărată reputația (ca la București, presa a beneficiat de copioase scurgeri de informații din dosare) – nu vor duce prea departe.

După demonstrațiile de aseară, astăzi Netanyahu a cerut inițiatorului acestui proiect, membru al partidului pe care îl conduce, să îl excepteze de la viitoarea lege, ceea ce nu e decât una dintre găselnițele sale propaganistice. În plus, s-a victimizat, cu iscusința cu care doar el știe s-o facă – pe Facebook. (Crezându-se premierul providențial al evreilor, e profund întristat de nerecunoștința poporului și se simte subiectul unei odioase conspirații a Opoziției de conivență cu presa).

Ecuația corupției și anticorupției în Israel e mai simplă și mult mai cinică decât pare. Premierul nu e dispus să cedeze puterea. Ori îi trece legea specială, ori va inventa un pericol la securitatea Israelului, care să-l facă de neînlocuit. 

Inchide