Minciuna sfruntată a Administrației Trump

Redactor:
Lelia Munteanu
Minciuna sfruntată a Administrației Trump
Ambasada Statelor Unite la Bagdad - o fortăreață inexpugnabilă

S-a spus, din momentul în Donald J. Trump a fost ales președinte, că magicianul imobiliarelor și entertainerul TV, complet străin de istorie și politică, oricât s-ar strădui nu va reuși să zgâlțâie America, pentru că establishmentul are un mecanism de ceasornic și va păstra ghidajul. Ei bine, „geniul stabil” a reușit.

În privința Orientului Mijlociu, gafele strategice s-au ținut lanț: retragerea unilaterală, fără argumente, din Acordul nuclear cu Iranul, anunțul retragerii peste noapte a trupelor americane din Siria, decizia de a declara Ierusalimul capitală, unică și indivizibilă, a statului Israel, fapt care a spulbert peste o jumătate de secol de diplomație, promisiunea fanfaronardă că va oferi un megaplan de pace conflictului israeliano-palestinian (imposibil, după episodul Ierusalim și încurajarea de a construi așezări evreiești în teritoriile ocupate din Cisiordania, în disprețul tuturor rezoluțiilor ONU).

Ultima gafă strategică: asasinarea comandantului Forței de elită Al-Quds a Gărzilor Revoluționare iraniene, uzând de un argument mincinos și fără un plan care să creioneze pașii următori. Minciuna sfruntată a Administrației Trump a fost aceea că Suleimani trebuia urgent eliminat, ca să fie evitate atacuri iminente asupra diplomaților și a personalului militar american. Au spus-o Președintele, Vicepreședintele Pence, a repetat-o fără dovezi Secretarul de Stat Pompeo, a întărit-o șeful Pentagonului. Când presa le-a cerut amănunte, au vorbit despre atacarea a patru ambasade, cu referire explicită la cea din Bagdad. (Pentru cine nu știe, ambasada americană din Irak e o fortăreață, un obiectiv foarte bine asigurat, chiar și după standardele înalte ale Zonei Verzi).

Deși consultanța politică nu intră în fișa postului său, directorul CIA, doamna Gina Haspel, a susținut patetic asasinarea lui Suleimani, anticipând perfect, dar necontextualizat, doar primul pas: Trump va face o figură de lider puternic, iar Iranul va reacționa reținut, cel mult bombardând baze americane din regiune.

Ieri, inevitabilul s-a produs. Președintele a dinamitat, în stil propriu, toate pretextele: n-o fi fost Suleimani chiar un pericol iminent pentru Statele Unite, dar individul avea „un trecut groaznic” – „Media de Fake News și partenerii ei Democrați se străduiesc din greu să stabilească dacă era sau nu iminent un atac al teroristului Soleimani & dacă echipa mea a fost de acord. Răspunsul la ambele este un DA apăsat, dar nici nu contează de fapt, având în vedere trecutul său groaznic”.

Cu un astfel de raționament și cu o echipă de ageamii, mai obiedientă ca oricare alta, avându-l ca vârf de lance pe Secretarul de Stat Mike Pompeo (o pacoste a diplomației americane), Donald J. Trump agită artificii deasupra unui butoi cu pulbere.

Sursă FOTO: pbs.twimg.com
 

Inchide