Morala lui Lagarde. Teme-te de greci și când le faci daruri

Morala lui Lagarde. Teme-te de greci și când le faci daruri
Publicat: 29/05/2012, 14:54
Actualizat: 31/05/2012, 14:11

În doar câteva cuvinte, rostite într-un interviu, Christine Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internațional, a devenit inamicul numărul unu al Greciei, omul care a „insultat” statul elen, care se gândește la copiii din Niger, dar nu și la „familiile celor 3.000 de greci care s-au sinucis” din cauza crizei.

În ce măsură a avut Lagarde dreptate să îi arate cu degetul pe greci, însă? Există adevăr în vorbele ei, însă directoarea FMI nu are voie, din funcția pe care o deține, să facă asemenea comentarii.

Grecii „trebuie să înceapă să se ajute singuri” și să își plătească impozitele, a fost sfatul lui Lagarde. Ulterior, și-a nuanțat comentariile, însă era prea târziu. Grecii postaseră deja peste 15.000 de comentarii pe pagina ei de Facebook – ba au făcut și o pagină separată pentru ca mișcarea „Grecii contra Lagarde” să fie legitimată în stilul WEB 2.0.

Reacțiile de contestare a declarațiilor directoarei FMI nu au venit doar din datornica Grecie. Până și în Franța natală i s-a cerut demisia.

În primul rând, evaziunea fiscală la care a făcut ea referire este cât se poate de reală. Un memo pe care fostul premier tehnocrat Lucas Papademos i l-a trimis președintelui Carolos Papoulias în 11 mai, explica, pe puncte, cum Grecia va intra în incapacitate de plată în luna iunie. Unul dintre principalele motive pentru prăbușirea economiei elene este tocmai evaziunea fiscală.

O bună parte din greci – bogați și săraci deopotrivă – chiar au încetat să își plătească dările la stat. Bogații, pentru că devin mai puțin bogați pe zi ce trece și nu vor să piardă și de pe urma impozitelor, iar săracii, speriați de scenariile apocaliptice care circulă în mediile internaționale și de mult-trâmbițata ieșire a țării din zona euro, așteaptă să vadă ce-o fi. Sau pur și simplu nu mai au de unde da.

Dar neplata impozitelor este reală – și rușinoasă. În unele zone ale țării, veniturile publice din impozite și taxe au scăzut cu până la 30% luna aceasta, potrivit unor estimări.

De asemenea, într-o privință, „răbufnirea” lui Christine Lagarde poate fi înțeleasă ca un semn că troica și-a pierdut răbdarea cu grecii, motiv pentru care directoarea FMI le-a zis acestora ceea ce mulți gândesc, dar nu au îndrăznit să o spună: grecii să se ajute și ei, că prea stau și numără măsline ori ies la mitinguri.

De fapt, mesajul lui Lagarde nu este deloc o sinceritate de moment, pe care jurnaliștii de la The Guardian n-au vrut să o editeze.

În spatele acestor declarații se ascunde mesajul unei elite europene, îngrijorată – pe bună dreptate – că mișcarea anti-austeritate ia amploare. Nu numai că grecii urăsc austeritatea care le-a fost impusă și care nu i-a îndepărtat de hăul economic ce s-a crăpat sub ei, dar Europa începe să se gândească și ea că gura grecului sărac adevăr grăiește cerând mai mult stimul și mai puțină austeritate.

În fine, Christine Lagarde nu doar că nu trebuia să facă aceste comentarii cu referire la situația grecilor, dar, mai important, fișa postului îi interzice să vorbească în felul în care a făcut-o: „În calitate de director general, vi se cere să aveți un comportament de cele mai înalte standarde etice, în concordanță cu valorile integrității, imparțialității și discreției” (prima cerință pentru numirea lui Lagarde la conducerea Fondului).

Într-o anumită măsură, Christine Lagarde a dat, de fapt, vina pe greci pentru situația în care se află. Nu este așa. Nicio țară nu poate ajunge în punctul în care se află Grecia doar pe cont propriu. La baza tragediei grecești stau chiar hibele zonei euro sau ale Fondului Monetar. Cum poate FMI să le spună acum grecilor că nu a prevăzut dezastrul actual ori că nu poate rezolva problema Atenei din cauza evazioniștilor? Grecia a trăit în ultimii ani din banii altora, este adevărat, dar aici este și vina instituțiilor care au acordat împrumut după împrumut, în aceeași logică a creditului cu buletinul care ne este atât de cunoscută nouă, românilor.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Frig neobișnuit pentru România. Alertă meteo, aer polar! Cât vom avea de îndurat
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Skoda elimină din gamă un model foarte apreciat de familiști. Fanii mărcii sunt revoltați
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Se schimbă Codul Rutier în 2022. Pe ce drumuri se va merge cu o viteză...
SCANDAL în Tomis III! Un BĂRBAT către poliţiştii locali: SECURIȘTILOR! video
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
El va fi noul premier! Nicolae Ciucă e OUT? Cutremur total pe scena politică
Pericol uriaș în pandemie! Numai o minte criminală putea face asta. ALERTĂ pe planetă
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Ce afacere a început o tânără medic veterinar cu o investiţie de doar 70 de...