Nadal, îngenuncheat de un tenisart reggae

Nadal, îngenuncheat de un tenisart reggae
Cel mai spectaculos jucător de tenis al timpurilor noastre nu e, totuși, Roger Federer. Cu atât mai puțin ceilalți trei mari, Djoković, Nadal sau Murray. Marele Artist se numește Dustin Brown, locul 102 mondial.

L-am mai văzut pe acest neamț de culoare, purtând tricouri galbene cu cap de mort, longilin, fibros și fin ca o împletitură de corzi de arc, umilindu-l cu un 6-4, 6-1 pe Rafael Nadal la Halle, tot pe iarbă. La Wimbledon însă, Nadal, de două ori campion pe iarba fiarelor, a luptat din greu, a dat tot ce a putut ca să-i facă față acestui gangsta, rasta, reggae cu coadă din șpan negru până la noadă.

A avut de înfruntat lovituri plecate dintr-o rachetă parcă extraterestră – când țâșnește spre fileu și coada i se împrăștie oscilând șerpește în aer, Dustin Brown chiar aduce a alien! Servicii împușcate cu o medie de peste 200 de km/h, urmate de voleuri plasate cu „mână moartă”, cum n-am mai văzut de la John McEnroe încoace, retururi din săritură, cu trunchiul și picioarele drepte, plesnite plat doar din timingul mișcării rachetei (nimeni în lume nu face așa ceva!), și apoi scurte imposibile, puse din orice poziție, și cu dreapta, și cu reverul.

Iar demivolé-uri din apropierea fileului si semidistanță ca ale lui Dustin, eu, unul, nu-mi amintesc decât la Muschetarul Henri Cochet, acum mai bine de 80 de ani.

Nu mai vorbesc de atacurile pregătitoare lungi cu slais, gen Rod Laver sau Ken Rosewall, care l-au făcut pe Nadal să se împiedice în propriile picioare… Un fel de istorie vie a tenisului.

Dustin Brown are cea mai puțină rutină în joc din lume. Creează lovituri aproape la fiecare punct, inventează poziții nemaivăzute față de minge, mișcări ale poignet-ului care nu pot fi reproduse de niciun computer. Ce face el se poate numi brownis, un tenisart care nu poate fi învățat, nici copiat, de nimeni.

Nadal-Brown: 5-7, 6-3, 4-6, 4-6.  A fost o bucurie rară pentru mine să văd forța și rezistența unuia dintre coloșii all times ai tenisului, anihilate, în necruțătorul an 2015, de o rachetă ținută ca un penel de pictor.

PS

Ca și la Roland Garros, Simona are urmașe care merg mai departe: Monica Niculescu i-a arătat Simonei cum trebuia bătută ÄŒepelová și o va întâlni în turul 3 pe  învingătoarea Kuznetsovei, Kristyna Pliskova, iar Irina Begu, câștigătoare după o bătălie titanică cu Lesia Tsurenko, o va întâlni pe însăși Maria Sharapova, într-un meci care ar putea fi cel mai bun al carierei ei de până acum. Să fim cu ochii și cu inima pe fete!

Inchide