Netanyahu a îngropat la Washington soluția a două state, Israel și Palestina, iar Trump a înecat presa într-un șuvoi de superlative

Netanyahu a îngropat la Washington soluția a două state, Israel și Palestina, iar Trump a înecat presa într-un șuvoi de superlative
Publicat: 15/02/2017, 22:09
Actualizat: 16/02/2017, 09:25

Premierul israelian și președintele american au ieșit la conferința de presă, care s-a încheiat cu puțin timp în urmă, ca o după o reuniune de familie. (S-a mers până acolo încât gazda a ridicat-o în picioare pe Sara, soția oaspetelui, care stătea în primul rând, lângă familia Kushner, ca să poată fi admirată și aplaudată).

Cum anticipam, Netanyahu (pe care Trump din „Bibi” nu l-a scos) a obținut ce și-a dorit și mai mult decât atât. Colonizarea israeliană ar trebui oprită, totuși – Președintele s-a referit la această chestiune în termeni echivoci, ușor dojenitori: „Mi-aș dori să văd că domoliți construcțiile”. Însă Israelul nu poate renunța niciodată la controlul întregii Cisiordanii, parte a securității sale – a adăugat Premierul ca pe o condiție sine qua non a unei viitoare negocieri cu palestinienii.

Soluția a două state – Israel și Palestina – a fost definitiv îngropată. Bibi s-a și ferit să rostească formula „două state”, considerând că mai importantă e substanța, iar Trump a spus că nu-l privește problema – două state, un stat, câte state vor părțile (a se înțelege: Israelul). Premierul n-a scăpat ocazia să se lanseze în acelaeași tirade antipalestiniene, cu aceleași argumente, pe care le-au auzit deja doi președinți, cu Trump trei, de douăzeci de ani.

Cât privește Iranul, poziția celor doi a fost clară: inamicul numărul 1. Pentru a impresiona auditoriul, Netanyahu a povestit vechea minciună că pe rachetele Tehranului e scrijelit în ivrit „Israelul trebuie distrus”.

Președintele Trump a anunțat, în stilu-i cunoscut, cu un șuvoi de superlative, o „idee nouă” de pace, a cărei iscusință absolută cei prezenți nici nu și-o pot închipui. Doar că, spre deosebire de el, care auzit-o astăzi pentru prima oară, jurnaliștii prezenți au intuit-o, probabil: e vechea și obosita „soluție regională” a lui Bibi. La această soluție fantasmagorică a făcut aluzie, când a declarat: „Pentru prima oară în viața mea, țările arabe din regiune văd Israelul ca pe un aliat, nu ca pe un inamic”. (Dar despre asta și mai ales despre poziția saudiților sunniți, cei mai aprigi dușmani ai iranienilor șiiți, vom discuta pe larg într-un text dedicat).

Dacă președintele Statelor Unite deschisese conferința de presă adresându-se oaspeților cu „iubiții noștri aliați”, premierul Israelului a încheiat-o apoteotic: „Nu există suporter mai mare al poporului și al statului evreu ca președintele Donald Trump”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Acești români se vor îmbogăți luna viitoare! Zodia care va da lovitura la Loto 6/49...
FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar
O fetiță de doi ani pierdută într-o pădure din SUA a fost găsită dormind alături...
Ioana Tufaru a pierdut lupta! Totul a fost în zadar! E știrea momentului
Şi-au dus fetiţa de 11 luni la un spital din Iaşi pentru o răceală. Când...
Câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină? Cine nu le are pe toate e...
VIDEO-EXCLUSIV - Ploaie de bani la concertul lui Bogdan de la Ploiești: "M-am gândit ca...
Cutremur în România: unde a avut loc seismul și în ce orașe a fost resimțit
Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani
Şpagă pentru viză de muncă. Sute de mii de migranţi din Asia şi Africa ar...
Cine este, de fapt, cerșetoarea din imagine. A fost o actriță cunoscută, dar acum trăiește...
Material EXTRATERESTRU a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie! Este o ZI ISTORICĂ
HALEP REVINE PE TEREN! Anunț de ultimă oră: Are dreptul
Codul Rutier. Toți șoferii fac această greșeală cel puțin o dată. Ce amenzi se dau
Ce avere are Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui. Este în arest preventiv, după ce a...
BANCUL ZILEI. Bubulina: Bărbate, ia îmbracă-te tu în pirat! Bulă: Păi de ce?
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...