Netanyahu – cinci ore în fața anchetatorilor anticorupție

Netanyahu - cinci ore în fața anchetatorilor anticorupție
Publicat: 04/03/2018, 19:30

Azi-dimineață, la ora 9, anchetatorii departamentului anticorupției al Poliției au descins la reședința prim ministrului și tot la ora 9 – pentru că interogatoriile s-au desfășurat simultan – doamna Netanyahu a ajuns, escortată, la sediul Lahav 433.

E vorba despre Cazul 4000, dosar resuscitat spectaculos pe 19 martie, prin reținerea a cinci persoane, între care acționarul majoritar al celei mai importante companii israeliene de telecomunicații – Bezeq, Shaul Elovitch, fostul purtător de cuvânt al familiei Netanyahu, Nir Hefez, și fostul director general în ministerul Comunicațiilor din vremea când premierul deținea și acest portofoliu, Shlomo Filber. Acesta din urmă a acceptat să devină martor al statului, iar declarațiile sale sunt de natură să facă din această speță cea mai puternică împotriva prim ministrului.

Benjamin Netanyahu e suspectat de mită, fraudă și abuz de încredere: în schimbul unei acoperiri media pozitive pentru sine și pentru soția sa, ar fi oferit avantaje companiei Bezeq care deține un popular portal de știri. Mai exact, în schimbul unor relatări măgulitoare, gigantul telecomunicațiilor ar fi beneficiat de o serie de „relaxări de reglementare” din partea Guvernului, a căror valoare s-ar ridica la un miliard de shekeli (aproximativ 254 milioane de euro). Aseară, Canalul 10 israelian a dezvăluit că acționarul majoritar al Bezeq ar fi fost înregistrat în timpul ultimei campanii electorale declarând: „[Bibi] a făcut un efort pentru noi, trebuie să facem și noi un efort pentru el”. Cazul 4000, în afară de un martor foarte important, se bazează pe o mulțime de înregistrări ale Poliției și de interceptarea unor mail-uri schimbate între suspecți.

Dacă în celelalte două dosare, trimise deja Procurorului General, Cazul 1000 și Cazul 2000, Sara Netanyahu a fost anchetată la reședință, împreună cu soțul său, de data aceasta poliția a decis ca interogatoriile celor doi să se desfășoare în paralel, pentru a nu se influența unul pe celălalt. Între altele, ea ar fi fost astăzi chestionată despre corespondența cu Iris Elovitch, soția patronului Bezeq, în care s-ar regăsi detaliile tranzacției.

Tot astăzi și în același interval orar au mai fost anchetați Shaul Elovitch, Nir Hefez, precum și un fost funcționar în ministerul Comunicațiilor, apropiat al lui Netanyahu, plus un alt personaj ale căror nume nu a fost deocamdată dată publicității.
Patronul Bezeq susține în continuare că a comandat publicarea textelor laudative doar pentru a-i face plăcere premierului, fără ca acesta să aibă vreun amestec.

Interesant e că anchetatorii i-au pus astăzi lui Netanyahu și întrebări referitoare la afacerea submarinelor, Cazul 3000, unde în acest moment are doar calitatea de martor.
Ieri, familia Netanyahu distribuise următorul comunicat: „Fake news! Nu s-a întâmplat nimic. Continuarea scurgerii sistematice de informații false împotriva doamnei Netanyahu se petrece într-o strădanie de a face rău guvernului și autorității Likud (partidul prim ministrului, n.m.)”. Astăzi, la finalul interogatoriului care a durat cinci ore, prim ministrul Israelului a declarat presei, ceea ce spune cam de fiecare dată, luând peste picior poliția: „După ce au pretins că premierul a fumat un milion șekeli în trabucuri, acum au o nouă teorie – șpăgi în valoare de un miliard de șekeli! (…) N-au fost nici milioane, nici miliarde și nici trilioane de dolari! N-a fost nimic”.
Adevărul e că Marele Bibi e mai încolțit ca niciodată (și în Cazul 3000, calitatea de martor i s-ar putea schimba în aceea de suspect), iar cariera sa politică se apropie vertiginos de sfârșit.

Astăzi, în timpul interogatoriului, în fața locuinței sale, un grup de manifestanți anticoruție i-au cerut demisia, în huiduieli.

Mâine seară, la sfârșitul Shabbatului, Netanyahu va zbura spre Washington, unde se va întâlni cu președintele Trump și va susține la Congresul AIPAC unul dintre speech-urile sale aplaudate în picioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu