Lelia Munteanu
23.05.2017
Puterea Gândului

Nici o soluție, doar parfumul opulent al superlativelor

Nici o soluție, doar parfumul opulent al superlativelor
Astăzi, la 16:20, președintele Trump a părăsit Israelul după 27 de ore, lăsând în urmă nimic altceva decât parfumul opulent al superlativelor.

Donald J. Trump a evitat cu obstinație să atingă vreuna dintre  problemele cronice ale relației israeliano-palestiniene. N-a îndrăznit să pronunțe nici măcar sintagma „două state” sau cuvântul „așezări” (evreiești în teritoriile ocupate), cum observa presa israeliană.

Procedând astfel, i-a lăsat pe toți fără nici o idee, cât de vagă,  despre cum vede președintele Americii soluționarea conflictului și atingerea păcii, cu atât mai mult cu cât declarase că se rezolvă repede și că nu e chiar atât de dificil cum s-a crezut vreme de zeci de ani.

L-a asigurat pe Abbas că israelienii sunt gata să înceapă negocierile de pace și pe Netanyahu că palestinienii sunt gata să înceapă negocierile de pace. Ceea ce e complet neadevărat pentru ambele părți.

Președintele Statelor Unite n-a reușit să treacă peste declarații de tipul:  „Israelienii au suferit direct ura și teroarea violenței radicale. ISIS vizează cartiere și sinagogi. Iranul cheamă la distrugerea Israelului. Nu cu Donald J. Trump!”.

Cine mai trebuia să se convingă de faptul că Donald J. Trump nu are nici un strategie s-a convins. Netanyahu știa, Abbas – după întâlnirea de la Casa Albă – a înțeles și el.

Nu pot anticipa ce-l va aștepta pe Trump acasă, peste cinci zile, și dacă „succesul colosal” al acestui turneu va atenua problemele cu care se confruntă, dar, după cum îl cunosc, premierul israelian își face deja planul de avarie, cu Mike Pence președinte.  

Inchide