Nu vă mai uitați la TV: Justiția NU funcționează

Nu vă mai uitați la TV: Justiția NU funcționează
Publicat: 27/09/2015, 20:19

Când ai peste 1,88 milioane de cauze de soluționat și soluționezi într-un an doar 674.183 (date pe 2014, sursa: Ministerul Public) și o medie de circa 500 de dosare pe cap de judecător „dreptatea conform legii”, justiția vine greu, dacă mai vine. Și uneori vine prea târziu. Anul trecut 115.466 de cazuri au fost soluționate după împlinirea termenului de prescripție. Au fost clasate. Și reprezintă 17,1% din total.

Boarea primăvăratică dată de acțiunile nu mai în forță, ci mai vizibile, „cu nume mai mari” ale DNA reprezintă o parte insignifiantă, cantitativ, în total. Anul trecut au fost trimise în judecată 1.141 de persoane, 2,8%, din total, pentru infracțiuni de corupție și de serviciu (art.289-309 din Codul Penal). Adică aproape nimic. Imaginea o fi bună, dar randamentul efectiv al unui sistem fie subdimensionat, fie birocratizat este mult prea mic pentru a genera, în mod real, o stare de bine. Sistemul nu a fost redimensionat, regândit, la nivelul societății pe care trebuie să o ajute să funcționeze.

Penalul ca penalul, dar problema e ce faci cu civilul, cu gardul lui construit peste noapte mai aproape de casa ta, cu orice e legat de proprietatea ta și de tine care nu e încadrat în Codul Penal. Ce te faci cu instituțiile statului care nu își fac treaba? Cum le convingi să și-o facă? Le dai în judecată. Și apoi aștepți. Din totalul cazurilor pe Codul Civil, 193.012 (date pe 2013, sursă: INS, pe baza datelor Ministerului Public) au fost de contencios administrativ, adică 14% din total.

Acum doi ani erau 336.211 de acțiuni în instanță privind dreptul patrimonial, dintre care cele mai multe sunt legate de dreptul la proprietate în cazul imobilelor și terenurilor. În țara în care nici nu se știe cât acoperă cadastrul este și normal. Copacii folosiți ca hotare în documentele din disputele pe drepturi de proprietate s-au mai tăiat, s-au mai uscat și nimeni nu i-a înlocuit. S-au mai mutat râuri, pârâuri, stâlpii de lemn s-au transformat în stâlpi de beton și s-au rărit.

La o populație de 19,8 milioane de locuitori când ai un număr de 1,88 milioane de dosare, adică aproape unul la 10 locuitori, în condițiile în care de 25 de ani se tot reformează sistemul de justiție și magistrații sunt din ce în ce mai competenți, după spusele lor, este clar un blocaj. Dacă este nevoie de trei-cinci ani pentru a duce la capăt un proces, până la o soluție definitivă și irevocabilă, este clar că sentimentul general este de deznădejde, dacă nu de disperare sau, mai rău, greață. Sistemul este greoi și ineficient.

Ce e de făcut? Poate dacă instituțiile statului ar dat mai puține motive de dat în judecată ar dispărea măcar jumătate dintre cazurile legate de contenciosul administrativ. Poate dacă România ar avea cadastru poate ar mai scădea cazurile legate de dreptul patrimonial. Desigur, dacă deținuții din penitenciarele din România nu s-ar mai da în judecată doar pentru a mai ieși din centrul de detenție, ar mai scădea, de asemenea, presiunea cantitativă de pe umerii magistraților.

În ciuda celor văzute la TV este foarte clar că fără o reformare, o re-reformare sau o re-re-reformare, a sistemului, aplicarea legii este situată, în continuare, undeva între glumă și disperare. Este bine că se arată public cum „este lucrat și vârful” dar, în final, justiția trebuie să fie pentru toți. Presiunea publică, exprimată în mod legal, regulamentar, trebuie să crească exponențial, pentru a convinge mediul politic, care determină, din păcate, funcționarea celui administrativ, că voturi primesc cei care rezolvă, nu cei care promit. Justiția nu e pe voturi obținute pe promisiuni. Se face sau nu. Și momentan, funcționează cu întârzieri care anulează scopul ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...