O idee genială pentru România, numai bună de pus în aplicare

O idee genială pentru România, numai bună de pus în aplicare
Publicat: 18/02/2014, 20:42
Actualizat: 29/07/2014, 17:25

Domnul Ionescu, atunci când e genial, nu e genial așa la întâmplare. Are un sistem para-testat, el de când se știe își aranjează lucrurile prin eliminare. Dacă în general un om obișnuit ar numi progresul în viață ca fiind, mai degrabă, o acumulare, domnul Ionescu a ales să-i spună eliminare.

Așa s-a și însurat. Și-a eliminat o vulnerabilitate. E o realitate cunoscută de toată lumea – ai familie, ai viitor. Altfel te privesc cei din jur când ești și tu la casa ta, așezat ca toți oamenii, cu un rost, cu o nevastă de familie bună.

Ca orice sistem are însă și el scăpările lui. Și ca să fim onești, în cazul domnului Ionescu, doamna Ionescu e sărită mult din marja de eroare. Nu e ca și când domnul Ionescu nu și-ar da silința, dar doamna Ionescu e perfecționistă. Iar sensul vieții ei e să îl șlefuiască pe domnul Ionescu ca pe un diamant al timpurilor noastre. Bietul domn Ionescu a făcut fețe-fețe când i s-a pus în vedere bucătăria vegană cu toate beneficiile ei purificatoare pentru organismul omului. Numai el știe la ce probleme poate să ajungă organismul omului dacă a consumat excesiv gumă mentolată, ca să ascundă mirosul micilor cu bere consumați clandestin. Viața e maro, dar uneori și roz. Dietele vin și pleacă, iar doamna Ionescu este ca arta. Are perioade.

De-a lungul timpului domnul Ionescu a găsit însă antidotul, aplicând sistemul: elimină o grijă, înlocuind-o cu o idee, una care-i va schimba viața, de ce nu, chiar și soarta țării.

Nu e însă suficientă clipa de geniu, mult mai importante sunt restul de nouăzeci și nouă la sută elemente ce duc la punerea ei în funcțiune. Timp suficient până la patru ca să-și facă planul din jurul ideii.

În primul rând, îi va fi foarte greu să nu-l ia la bătaie pe domnul Ciocan când îi va arunca pe masă demisia, dar nu, se va abține, o va face demn, fără să scoată un cuvânt, ca să priceapă și nicovala aia de la secretariat că i-a eliminat pe amândoi, o cocotă și un pițigoi, din destinul lui ce urmează să cunoască mărirea.

Și mai sunt, mai sunt, o să aibă grijă să îl dea în gât și pe Rădulescu, care era secretar la contabilitate și acum e secretar de stat. Regele instalațiilor sanitare, a schimbat toate țevile din clădire cu firma lui și când el l-a întrebat așa, pentru diversitate, dacă s-a făcut licitație, Rădulescu i-a rânjit în nas și i-a dat un răspuns legat de finalitate. Și nu era, domnule, nicio problemă, treaba lor, dar țeava de deasupra domnului Ionescu e spartă. Cum să lucreze omul așa, cu picătura corupției mâncând neîncetat din parchetul pus în urma unei licitații, din a cărei comisie a făcut cu onor parte. Nu se lasă, merge până la ministru pentru eliminarea lui Rădulescu. Asta e atac la statul de drept al funcționarului pe scaunul biroului său. La jumătate de oră trebuie să se ridice și să golească găleata cu apa din țeava lui Rădulescu. Pe la ora două, cam cât e ceasul acum, e deja o lovitură la stat, adică niciun angajat normal nu mai poate să stea. Domnul Ionescu rezistă. Pentru o idee.

Are un caracter mare, e un om complex, dar are biroul mic. Nu-i nimic. E ora trei și are timp suficient să plănuiască cum îi ia și biroul lui Popescu, un bou, văr cu un măgar de la partid, care stă pe facebook toată ziua cu Bianca, că doar farfuza nu e proastă să formeze coaliții numai cu Ciocan, fata vrea majoritate. Cu tot cu biroul lui Popescu, domnul Ionescu nu e numai complex, dar și complet: va avea un birou de doi pe doi, pe unul își va pune picioarele, pe celălalt calculatorul, ca să posteze și el ca românul pe facebook.

În acest moment, orice om rațional, care a urmărit planul domnului Ionescu, l-ar da cu picioarele jos de pe birou și fie l-ar întreba care-i ideea genială, fie l-ar lua la rost – stai, domnule! Nu ai zis că-ți dai demisia, scapi de cocotă și pițigoi, ce-ți mai trebuie și biroul lui Popescu?

Orice om rațional însă, iar domnul Ionescu nu face excepție, la ora 4 pleacă de la birou. În cazul domnului Ionescu excepția e că el a venit cu mâna goală și pleacă acum cu mintea plină. Domnul Ionescu a venit la serviciu cu o idee ce părea genială, dar care pălește în fața acestui plan, mult mai important, pe care mâine îl va pune clar în aplicare. Sau îl elimină, dacă doamna Ionescu nu e de acord.

Vă aștept pe contul meu de Facebook pentru comentarii

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase