O tradiție la Cotroceni – galonarea nulităților

O tradiție la Cotroceni - galonarea nulităților
Publicat: 24/01/2015, 09:21
Actualizat: 11/02/2016, 17:48

Fost procuror general al României între 2003 și 2006, dl Ilie Botoș a fost răsfățatul tuturor regimurilor. Între 1991 și 2011 a străbătut drumul anevoios pentru alții, dar ușor pentru el, de la locotenent major la general locotenent, a primit opt Embleme de onoare, un Semn onorific „În serviciul patriei”, o diplomă „Meritul Judiciar” și patru ordine naționale – Virtutea Militară, două Serviciul Credincios și Steaua României în grad de Cavaler. Prin comparație, noul șef al SMG, generalul cu trei stele Nicolae Ionel Ciucă, comandantul primului batalion românesc trimis în Afganistan, stă mai bine la emblemele militare – are 13 -, dar e mai sărac în medalii naționale, țara răsplătindu-l cu o Virtutea Militară și nicio Stea. Ilie Botoș însă a mai cules, ieri, din mâna președintelui Iohannis, un Ordin Național Steaua României în grad de Ofițer, epuizând astfel cea mai înaltă distincție oferită de statul român.

Care sunt însă „rezultatele remarcabile obținute în activitatea profesională și înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredințate” despre care vorbește decretul prezidențial în legătură cu Ilie Botoș? Chiar să fi vrut fostul procuror să pună toată energia sa de maestru în Ninjutsu (centură neagră cu 10 dan) la înfăptuirea a ceva, nu prea a avut timp. În trei ani, a țopăit în trei funcții – director al DGIA, apoi consilier consilier pe probleme de securitate al premierului Ponta și, în fine secretar de stat în MAI, unde l-a și prins decorarea. Dacă n-a avut cumva vreo misiune secretă, în care să-și folosit expertiza în operațiuni speciale și arte marțiale, ci a făcut doar muncă de birou, atunci Steaua României este premiul de consolare, oferit de alt concubin medaliat al tuturor regimurilor, ministrul de Interne, Gabriel Oprea. Faptul că dl Oprea l-a pus pe listă nu îl obliga însă pe președintele Iohannis să-l decoreze.

Este nepotrivit, dacă nu de-a dreptul cinic să răsplătești cu distincția cea mai înaltă un fost șef al PNA și al Parchetului General, care, în patru ani, cât a condus cele două instituții, nu a produs un singur dosar cu mari corupți, ci s-a bătut pe burtă cu ei. Este revoltător să-i agăți pe uniformă Ordinul Serviciul Credincios tocmai procurorului căruia i-a scăpat Omar Hayssam, primul terorist al țării, pe care-l avea în custodie. Președintele Traian Băsescu, căruia nu îi păsa de sensibilități morale, a făcut-o, dar dl Iohannis promisese altceva. În campanie, a vorbit insistent de promovarea valorilor, a modelelor, cu care intră în contradicție vesela decorare a mediocrităților, instituită de predecesori. În loc să oprească galonarea nulităților, noul președinte le onorează la rându-i, transformând Steaua națională într-un gablonz de talcioc. Se pare că nu a găsit în această țară, printre eroii ei tăcuți, un om ale cărui fapte excepționale să merite vreunul dintre marile ordine, nu și-a propus să le păstreze pentru aceia care aduc României reale servicii, dar nu așteaptă să se înfrupte din ea, nu încearcă să transforme decernarea lor dintr-o reuniune de gașcă politică, într-un adevărat eveniment.

Și totuși ceva trebuie să facă dl Iohannis. Este nevoie de ordine și medalii noi, fiindcă Ilie Botoș n-a atins încă apogeul carierei, dar nu mai are cu ce-l decora.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Grigore Caramalac, crima organizată, sportul şi propaganda rusească în Republica Moldova (II)
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...