PaPilon 2 – Arestarea fondurilor

PaPilon 2 - Arestarea fondurilor
Publicat: 19/04/2018, 08:58

De ce, inclusiv, sistemul de pensii trebuie să intre în acest malaxor al transformărilor uluitoare, de azi pe mâine, a tot ce mișcă și funcționează în societatea românească? Asta numai PSD ar putea să știe sigur-sigur. În rest, aproape nimeni n-a dat un răspuns precis, pentru ce ar avea nevoie țara de derută și instabilitate.

Singura explicație tehnică ar fi aceea că transferul, în totalitate sau doar în parte, a fondurilor aflate în pușculița Pilonului II, ar putea stinge deficitul structural înregistrat de fondul public de pensii (Pilonul I).

Potrivit ministrului Teodorovici, acesta se va ridica în 2018 la suma de șapte miliarde de lei, iar pentru a se încadra în ținta de deficit, guvernul are nevoie de bani; de mulți bani

Dar cum explică Teodorovici această încercare de a „atrage fonduri”? Iată: „Normal și de bun simț față de economie este ca tu, stat, să oferi alternative. Avem trei piloni: Pilonul I al statului și cel privat, dar lasă-l pe om să opteze. Dacă eu, stat, îi ofer o alternativă, în sensul că Pilonul I va deveni mai atractiv și omul decide, nu decid eu stat, de ce să nu o facă? Nu înțeleg temerea celor din zona Pilonului II. Omul poate să decidă în funcție de avantajele pe care le aduce fiecare pilon. Ce spun eu este că trebuie să existe transparență”.

Astfel, ministrul de Finanțe susține că nu e vorba despre o „naționalizare”, ci doar de o intenție statului de a crea un mecanism opțional. „Va fi o competiție între stat și privat, iar contribuabilul doar va alege, în funcție de beneficii. Aproximativ la jumătatea anului va fi dată această decizie prin care contribuabilul va putea transfera banii din Pilonul II de pensii în Pilonul I„.

Cum s-ar spune, ministrul dorește să ne asigure că statul e pus pe mărețe fapte, și că e gata să se ia la trântă cu managementul privat al Pilonului II, care, după cum bine se știe, produce un randament important, în favoarea asiguratului.

Mai mult, Teodorovici recunoaște că, la momentul actual, statul este un gestionar prost al banului public, dar nu se știe dacă nu cumva acesta va da lovitura chiar în sistemul de pensii… „În multe zone statul a dovedit că nu poate fi un administrator mai bun decât privatul, dar poate să fie. Vorbesc la modul general, nu neapărat la pensii”, a pozat Teodorovici în guvernantul optimist.

În această chestiune, însă, directorul BCR pensii, Radu Crăciun, a atras atenția, între altele, că pilonii I și II de pensii nu ar trebui să fie analizați în termeni de concurență, ci de complementaritate. „Orice comparație între cei doi piloni echivalează cu a compara mere cu pere. Pilonul I nu se bazează pe acumularea de capital, este un sistem în care pensiile românilor de astăzi sunt plătite de cei care activează, de cei care muncesc și în aceeași măsură pensiile pensionarilor de mâine vor fi plătite de cei care vor fi activi în acel moment, din păcate, mult mai puțin decât astăzi. Pilonul II este unul în care banii se strâng, sunt înmulțiți”.

Crăciun arată că, în ultimii 10 ani, la un cuantum total al contribuțiilor de 35 de miliarde s-au adăugat șapte miliarde de lei, randament investițional, generat de administrator/gestionar. „Acesta este un lucru pe care Pilonul I, așa cum funcționează el, nu poate să îl ofere. Rata de rentabilitate anuală medie, în ultimii 10 ani, a fost de opt procente după scăderea comisioanelor și costurilor pe care fondul le are„, a atenționat directorul BCR pensii.

În consecință, ceea ce face acum guvernul PSD-ALDE este să-și acopere găurile negre, să reducă, doar pe termen limitat, deficitul bugetar și să ne determine, pe toți, să ne rugăm la Dumnezeu să ne mai rămână ceva bani de pensie.

Deși, după toate cele spuse de specialiști, dar mai ales de Orlando Teodorovici – „În multe zone statul a dovedit că nu poate fi un administrator mai bun decât privatul” -, speranțele sunt tot mai mici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”