Pierdut premier. Îl declar nul

Pierdut premier. Îl declar nul
Publicat: 11/01/2014, 16:17
Actualizat: 29/07/2014, 18:16

Am crezut la început că reprezentanta Departamentului de Stat american, doamna Victoria Nuland, nu a dorit să se vadă cu premierul României, dl. Victor Ponta. Că explicația privind „agendele” diferite a fost doar o scuză diplomatică a unui semnal mult mai grav: acela că Statele Unite și-au pierdut încrederea în Victor Ponta și că-i transmit clar acest lucru excluzându-l din program. Mi s-a părut o soluție bizară, brutală și total contraproductivă din partea unui diplomat american să nu vrea să se întâlnească cu prim ministrul unei țări în care Statele Unite au interese economice, militare și strategice.

De două zile toată lumea speculează pe marginea acestei „neîntâlniri” și a motivelor ei. Ziariștii noștri au aflat că ceea ce părea inițial o variantă greu de crezut – aceea că Victor Ponta a refuzat întrevederea – s-a dovedit în final adevărată. Astăzi, doamna Nuland, într-un briefing la sediul Ambasadei SUA, a lămurit lucrurile: „A fost, sincer, o întâmplare faptul că eu am putut veni în România într-o zi în care el avea alte obligații. Sunt încrezătoare că mesajele transmise ministrului de Externe vor fi transmise mai departe”. Prin urmare, oficialul american a dorit întâlnirea, „alte obligații” l-au făcut pe premierul român s-o contramandeze.

De data aceasta, gestul lui Victor Ponta nu li se mai poate părea eroic și demn nici măcar susținătorilor tezei neamestecului în treburile noastre interne („nu suntem o colonie care să dea raportul la Înalta Poartă americană”). Premierul ar fi avut posibilitatea, dacă ar fi acceptat întâlnirea, să îi prezinte oficialului american versiunea sa despre statul de drept, justiția băsistă și dictatura președintelui. Vizita doamnei Nuland vine în contextul în care întreg PSD-ul era foarte vocal în legătură cu aceste teme, în care presa guvernamentală reclama seară de seară abuzurile lui Traian Băsescu în justiție și în care premierul însuși striga din capul mesei că avem un al doilea caz Timoșenko. În loc să-și susțină viril poziția, dl. Ponta s-a ascuns sub ciucurii de la fața de masă, făcându-i pe suporterii săi din partid și din presă să se gândească pentru prima oară fie la lașitate, fie la trădare.

În realitate, dl. Ponta s-a găsit pentru prima dată într-o situație imposibilă. Dublul său limbaj, unul pentru extern, unul pentru intern, s-a blocat. Premierului i s-a înnodat limba. Ce i-ar fi spus oficialului american la întrebarea dacă Justiția este independentă în România: că este (cum a zis la Euronews) sau că nu este (cum a zis la RTV)? Între albă și neagră, dl. Ponta a ales simplu: alba-neagra, cacealmaua, manelismul politic, fuga de răspundere.

În condițiile în care nimeni la Palatul Victoria nu pare să aibă habar unde se află prim ministrul României, românilor nu le-a rămas decât să facă haz de necaz și să să speculeze pe marginea „acelor obligații” importante din cauza cărora dl. Victor Ponta a trebuit să părăsească urgent Guvernul. Potrivit unor martori, premierul a fost reperat, simultan, în mai multe locuri: pe o pârtie de schi în Austria, în București deghizat în Victor Slav, pe o insulă exotică jucând șah cu Elvis și pe o navă extraterestră unde și-ar fi donat trupul în numele științei universale. Se știe cu siguranță doar că, în locul unde se află, are acces la Internet, deoarece postează la intervale regulate mesaje de felicitare pe Facebook către diverși aniversați rămași în țară să țină steagul sus.

Nu vi se pare că totul este de-un absurd care atinge grotescul? Un imatur miserupist joacă v-ați-ascunselea cu o țară întreagă. Pe timpul nostru și pe banii noștri.

PENTRU COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA MEA DE FACEBOOK

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?