Ponta a găsit soluția pentru salariile medicilor: procurorii DNA

Ponta a găsit soluția pentru salariile medicilor: procurorii DNA
Publicat: 24/02/2015, 19:15

Din postura de premier al României, Victor Ponta are și obsesii binevenite. De pildă, combaterea evaziunii fiscale, sport amplu practicat în România, de la bătrânelele vânzătoare de usturoi remarcate de fosta ministră a Finanțelor, Ioana Petrescu, până la – susțin procurorii – cumnații de premier. Ca de obicei însă, obsesiile domnului Ponta sunt prost orientate: la bilanțul DNA, domnia sa a emis pretenția, însoțită de binecunoscutul său chicotit, ca procurorii să pună umărul (nu se știe cum) la recuperarea prejudiciilor din evaziune fiscală, doar-doar o reuși și Guvernul să acopere cum se cuvine salariile bugetarilor, fie ei medici sau procurori.

Pentru o vreme cel puțin, atât pentru subsemnatul, cât și pentru premierul Victor Ponta, să vorbești despre evaziune fiscală aduce un pic cu proverbul acela despre pomenirea funiei în casa spânzuratului. Totuși, acest sport național românesc, care a clădit atâția campioni împinși de la spate de o legislație fiscală sufocantă, pe alocuri de-a dreptul ucigașă de inițiativă economică, nu poate fi ignorat. Nu ar fi corect și nu ar folosi nimănui, iar Victor Ponta, cu un cumnat aflat în arest preventiv chiar pentru, printre altele, evaziune fiscală, nu o poate face nici el.

Totuși, premierul Ponta a comis astăzi ceea ce britanicii numesc „lătratul la copacul greșit” (barking up the wrong tree), iar noi românii alintăm cu „nuca în perete”. Prezent la bilanțul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, Victor Ponta a ținut să ia în zeflemea constatările Laurei Codruța Kovesi și ale președintelui Klaus Iohannis, legate de gradul infim de recuperare a prejudiciilor reieșite din infracțiuni – 10% spune Iohannis. A vrut să îi strice un pic serbarea Codruței Kovesi și să se laude și el cu ANAF-ul său. Nu prea i-a ieșit.

Conform lui Kovesi, munca DNA în 2014 a dus la sentințe judecătorești care au dispus confiscarea și recuperarea a 310 milioane euro din infracțiuni de corupție. „Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”, a spus șefa DNA.

Ca să pareze rezultatul impresionant al DNA, neatins de niciun alt parchet românesc, dar și poate pentru a acoperi palma trasă de Kovesi ANAF-ului, agenție aflată în subordinea Guvernului care este responsabilă de recuperarea de la condamnații pentru corupție a banilor produși din infracțiuni, premierul Victor Ponta a ieșit și el la atac. Așa cum se pricepe domnia sa, la un nivel mai școlăresc.

Da, 310 milioane e o cifră frumoasă, bravo DNA, dar uite, și firmele aflate în insolvență au de plată 10 miliarde de euro către stat și mai fac și evaziune fiscală, chiar cu ajutorul unor magistrați corupți, a surâs Ponta. „Care ar acoperi toate salariile, și ale procurorilor și ale medicilor”, a chicotit premierul Victor Ponta către Kovesi. Iată, avem și noi rezultate la Guvern: Direcția Antifraudă de la ANAF duduie. Nu ar putea procurorii DNA să pună și ei umărul la recuperarea acestui prejudiciu, s-a întrebat Ponta?

S-a auzit trosnetul fracturii logice, al cojii de nucă crăpate de perete?

Păi, domnule Ponta, pe magistrații ăia corupți care ajutau firmele insolvente să evazioneze statul (vezi cazul Adamescu), tot DNA i-a prins. Ridicați o problemă care nu ține de DNA în fața unui DNA care își face treaba cu prisosință. O dudui Antifrauda ANAF-ului pe evaziune, dar deocamdată rezultatele sale sunt palide, iar sutele acelea de Dacii scoase din țiplă, care au ocupat parcarea de la Casa Presei, au văzut acțiune mai multă de Valentine”s Day, pe la barurile din Centrul vechi, decât la sediile firmelor deținute de marii combinatori ai României.

Ce ar mai trebui DNA să facă, în afară de punerea sub acuzare a corupților în dosare penale? Să ofere asistență ANAF? Să vă organizeze resursa umană sau profesională din subordine, să vă scrie cadrul legislativ care poate nu lasă ANAF să lucreze eficient?

Pentru toate astea, cât și pentru asigurarea salariilor medicilor și procurorilor, existați și sunteți plătit din bani publici în primul rând dumneavoastră, Victor Ponta, șeful Guvernului, nu procurorii DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
TAXA MAJORATĂ prin lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii vor plăti de 3 ori mai...
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Cine a câștigat Eurovision 2024
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din...