Ponta a pierdut procesul cu democrația

Publicat: 06/04/2015, 09:52

Avem în față un caz flagrant. Simplu, dar extrem de grav. După o astfel de decizie a unei instanțe, într-o țară în care cuvântul demnitate reprezintă ceva, ar fi urmată de o demisie. Dar când a avut România politicieni cu demnitate?

Ministerul care este obligat să asigure în țară ordinea prin respectarea legii, cu generalul de patru stele în fruntea lui, Gabriel Oprea, omul interesului național, a încălcat legea. Nu că a încălcat-o o dată, o încalcă în mod regulat, în dispreț, fără să schițeze vreo urmă de responsabilitate. S-a ajuns ca o instanță din Românie să oblige Guvernul Ponta și Ministerul de Interne al generalului Oprea să intre în legalitate. Procurorul și generalul au uitat că legea nu se negociază, ci se aplică, iar astea le-a impus-o o instanță din Cluj. Credeți că există vreo fărâmă de responsabilitate și demnitate să își asume această palmă primită din partea justiției? Credeți că alegerile se fac când vrea Guvernul sau când scrie în lege?

După bunul lor plac, având în spate o înțelegere politică care sfidează legea, Ponta și Oprea s-au gândit că nu trebuie să organizeze alegeri parțiale pentru mai multe Consilii Județene, primării și colegii de parlamentar. Era legea clară. Da. De ce nu o fac? Pentru că așa vor ei, nu există nicio explicație legală, ci doar multă vorbărie politică în loc de răspunsuri. Asta când premierul Ponta are chef să răspundă întrebărilor, că în cele mai multe cazuri nu mai are, respectul pentru presă lipsește total.

Cum nici legea nu prevede sancțiuni în cazul încălcării ei, de ce să se chinuie cei doi să aplice un principiu esențial democrației: organizarea alegerilor în termenul stabilit de lege?! Cine moare de dragul unui parlamentar în plus sau de faptul că nu e ales un nou baron? Doar nu iese lumea în stradă să protesteze că nu fac ei alegeri, nu e vreo știre de breaking-news, ci dimpotrivă, este ascunsă de televiziunile de casă.

Ponta și-a pregătit deja o serie de pledoarii că alegerile nu sunt utile, că nu are țara timp pentru ele. Cele cinci județe în care nu sunt șefi de Consilii Județene au împreună aproximativ 2,3 milioane de locuitori, puțin peste 10% din populația țării. Dacă Bucureștiul ar rămâne fără primar timp de un an și jumătate, oare ministerul de Interne s-ar gândi și analiza dacă trebuie să respecte legea sau ar aplica-o fără prea multă vorbărie?

Premierul Ponta suferă de o logoree de explicații, de ce nu ar trebui organizate alegerile, dar la un lucru simplu nu a răspuns: de ce nu respectă legea, care este clară.

A spus că nu organizează alegeri pentru că în Parlament se modifică legea electorală. Foarte bine, să o modifice, dar nu poți spune că până pregătești o lege nouă, cea în vigoare nu se mai aplică. Că le-ar organiza și că PSD-ul le-ar câștiga. Cu atât mai bine pentru partidul domniei sale, să le organizeze și să le câștige.

A motivat că țara nu poate sta mereu în alegeri, că în țara asta se mai și muncește. Premierul ar trebui să știe că într-o democrație se respectă și legea, se organizează și alegeri și oamenii și muncesc. Se pot face toate simultan. Nu poți contrapune munca nici respectării legii, nici principiilor democrației. Și în regimurile totalitare se muncește domnule premier, înțelegeți asta odată pentru totdeauna!

În februarie, l-am întrebat pe premier de ce nu respectă această lege clară. Răspunsul lui: asta este opinia dumneavoastră. Și a menționat că instanța este cea care va stabili dacă Guvernul său aplică sau nu corect legea.

Judecătorii au decis, în primă instanță, că nu este opinia mea, ci că aceasta este legea. Acum vă puteți apuca să respectați legea, să terminați cu războaiele inutile cu presa, să identificați responsabilii din Ministerul de Interne condus de generalul Oprea și să organizați alegerile. Legea e lege și este una pentru toți. Și pentru Ponta, Oprea, ca pentru oricare alt cetățean al acestei țări. Lege egală pentru toți, domnule premier! Vă asumați ceva vreodată, recunoașteți că ați greșit, că ați încălcat legea? Sau și acum este o făcătură de presă?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...