Ponta, o revelație după trei ani de guvernare: Hai să mai muncim și noi!

Ponta, o revelație după trei ani de guvernare: Hai să mai muncim și noi!
Publicat: 05/02/2015, 17:17

„(…) Parteneriatul nostru strategic cu America merge foarte bine pe zona politică și militară și nu merge bine pe zona economică, or ține foarte mult de îndepărtarea oricăror bariere și de crearea condițiilor pentru ca investitorii mari americani – nu doar cei din energie – să vadă în România locul cel mai bun pentru investiții în această regiune”, a declarat premierul român la finalul discuției de marți cu Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA.

Dacă a fost doar o folosire abilă a momentului pentru a pregăti readucerea în prim-plan a subiectului exploatării gazelor de șist, sau nu, rămâne de văzut. Dacă a fost o declarație prin care a vrut să atragă atenția giganților americani asupra faptului că se renegociază (cu un an întârziere) contractul privind redevențele încasate de stat de la austriecii de la OMV rămâne, de asemenea, de văzut.

E drept, cu un sold de doar 3,53 de miliarde de lei investiții străine directe (aproape 2,5% din total) și cu cele aproape 7.000 de firme cu capital american prezente direct în România, capitalul american este, la acest capitol, doar pe locul 11, poate prea jos în condițiile în care parteneriatul România – SUA, mai ales prin apartenența la NATO, pare a fi unul bun. Drept dovadă a relației aparent bune dintre cele două state, cea mai cunoscută investiție americană „dintr-o lovitură” este una care ține de infrastructura de securitate, respectiv cea de 400 de milioane de dolari de la Deveselu, județul Olt.

Dincolo de necesitatea unor declarații sforăitoare din categoria „hai să mai muncim și noi”, declarația premierului român poate fi considerată fie de o ironie involuntară mai mult decât amuzantă, fie de o autoironie sinceră, neașteptată.

Americanii, ca toți ceilalți investitori străini, ca toți reprezentanții mediului privat din România, de altfel, vor, evident, reducerea birocrației, un sistem fiscal previzibil, garanția stabilității legislative și promisiunea unei creșteri economice solide.

Dar, și aici apare ironia, pe lângă toate acestea, ei vor un mediu politic mult mai puțin corupt. Același premier care s-a ascuns de Victoria Nuland după scandalul cu referendumul de demitere a fostului președinte le cere acum subtalternilor să îi momească pe americani.

Cităm din interviul acordat de Nuland agenției de știri Mediafax, în legătură cu strategia regională a SUA privind lupta împotriva corupției: „Acum vorbim despre ea nu numai ca despre o chestiune ce ține de prosperitate, dar și ca despre o chestiune de securitate națională, deoarece corupția oferă pârghii pentru pătrunderea unor influențe străine răuvoitoare în țara voastră”.

De ce nu vin americanii? Pentru că instituțiile statului, de prea mulți ani, în frunte cu Guvernul și Parlamentul, par a fi vârful de lance al corupției, nu al combaterii ei. Pentru că nu poți avea competiție într-o economie în care sforile sunt trase, de mult prea mulți ani, de către politicieni și nu prin mecanismele unor piețe funcționale. Pentru că nu toți investitorii vor să dea șpagă pentru a-și deschide o afacere sau pentru a câștiga un contract.

În loc să dea declarații sforăitoare, premierul ar trebui să se uite în jurul său, de ce nu și în oglindă, și să recunoască un lucru foarte simplu: investitorii nu vin din cauza lor, a celor mai mulți dintre politicieni, care i-au numit pe cei mai mulți dintre șefii din administrație, care lucrează pentru ei, nu pentru cei care îi plătesc. Iar pentru că ei întrețin sistemul care îi hrănește nu pot face loc dezvoltării pe care o promit la TV. Singura metodă prin care mediul politic ar putea să se țină de cuvântul dat în fața celor care i-au ales ar fi demisia lui în masă. Ironic, nu?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului