Președintele Iohannis – mesaj nul

Președintele Iohannis - mesaj nul
Publicat: 13/08/2018, 23:21
Actualizat: 09/01/2020, 02:51

Toată suflarea a așteptat să iasă președintele Iohannis și să spună ceva. Cu atât mai mult cu cât vineri noaptea și-a intrerupt somnul de frumusețe să ni se adreseze pe Facebook. Cum a făcut-o, nici nu mai contează, eram cu toții surescitați.

Astăzi, la ora 18, ne-a azvârlit un mesaj înregistrat, liniștitor, în sensul că după primele cinci minute îți cădea capul în barbă.

Un discurs electoral, așa cum numai domnia sa poate să livreze: înșirând cele mai răsuflate banalități, cu calmul acela desprins tacticos de realitate, pronunțând cuvântul „criză” de parcă ar fi pronunțat „bunăstare”.

(Dacă, pe biroul la care stătea, ar fi căzut un OZN, n-ar fi clipit. Dar, în cazul în care l-ar fi observat, cu siguranță și-ar fi schimbat mesajul și ar fi vorbit despre omuleții verzi).

De parcă, în România s-ar fi desfășurat în ultimele patru zile Festivalul Clătitelor.

Mesaj nul.

Și pripit. Pentru că, în lipsa unor minime informații, singura frază puternică, pierdută printre celelalte, are semnul întrebării. „Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiția și lupta anticorupție și-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată și falsă în societate?”. Dacă ne-a întrebat pe noi, ce se aștepta să-i răspundem? Dar faptul că PSD a pus la cale o diversiune și n-a reușit decât să se împuște în picior cu picioarele jandarmilor, asta da, ne-ar fi trezit din picoteală. Fiind un simplu ornament retoric, trecem peste, ca Vasilica peste clasa a doua.

„De ce am ajuns aici?” ne-a mai întrebat Președintele. Asta am vrea și noi să aflăm. Credeam că o să ne spună.

„Este evidentă și extrem de gravă ruptura care există în acest moment între români și actualul Executiv”. N-ați fost atent, Domnule Președinte. Evidentă și extrem de gravă e ruptura dintre români. Mai sunt destui români legați de PSD și de programul de guvernare, de pildă cei care așteaptă ca în 2021 să li se tripleze pensia, în schimbul unui vot. Mi-e teamă că, după cum se scălâmbăie partidele din opoziție – apropo, sintagma nu e „dialogul”, ci „unitatea opoziției”, pe care o tot ocoliți – la cele mai apropiate alegeri, europarlamentarele, veți avea surpriza ca PSD să înregistreze un scor pe care nici casele de sondaj ale propagandei lor n-au curajul să-l pronunțe.

„Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor”. Adică: rămâneți liniștiți pe locurile voastre, guvernați în continuare, puteți distruge România, dar păstrați aerul curat, nu mai dați cu lacrimogene.

Știți de ce îmi aduce aminte fraza Domniei Voastre, Domnule Președinte? De ziua în care ați desemnat-o premier pe Vasilica Viorica Dăncilă – deși puteați cere să vi se înainteze cel puțin încă o propunere. Nu pot uita ce ați binevoit să rostiți atunci: „Am decis să dau PSD-ului încă o șansă”. Exact asta v-ați grăbit să faceți și astăzi, la ora 18, fără să așteptați concluziile preliminare ale anchetelor, fără să vă osteniți să faceți – pe temeiul informațiilor pe care probabil le-ați primit, oriunde v-ați afla – o elementară judecată de valoare în legătură cu noaptea de vineri spre sâmbătă.

Sau să nu spuneți nimic, dar să vă ridicați ochii din prompter și să vă priviți poporul drept în față.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase