Proeuropenii nu au câștigat în R. Moldova

Proeuropenii nu au câștigat în R. Moldova
Publicat: 02/12/2014, 17:41

Odată trecute emoțiile primelor rezultate ale alegerilor din Republica Moldova, s-au pus în mișcare, luni dimineață, rotițele marketingului electoral, pentru a împacheta scorul celor trei partide considerate proeuropene într-o victorie. Victoria lor, victoria electoratului care nu s-a lăsat ghidat de teama de Rusia (deși mulți moldoveni cred că au votat cu PLDM, PDM și PL tocmai de frica Rusiei), victoria Uniunii Europene în Moldova. Am regăsit acest limbaj și în conversațiile mele cu oficiali sau analiști de peste Prut, precum și în declarațiile de ieri ale liderilor celor trei partide. Același a fost și limbajul folosit de oficialii români (și președintele în exercițiu, și cel ales au salutat „victoria” partidelor cu orientare vestică). Deși e de înțeles nevoia acestor partide de a-și declara victoria în confruntarea electorală Est-Vest, această victorie nu există. Cu ajutorul lui Putin, Dodon i-a umilit pe Filat, Ghimpu și Lupu.

Obiectiv, singura victorie din aceste alegeri este a PSRM, un partid desprins din cel Comunist, cu orientare naționalistă și profund antiromânească. Este o victorie artificială, de circumstanțe, dar trebuie să ne îngrijoreze la fel de mult, dacă ne gândim că, în majoritatea sondajelor, PSRM nici măcar nu ar fi atins pragul electoral de 6%. Nu doar că a intrat în Parlament, dar a făcut-o cu peste 20 de procente, cel mai mare scor de la aceste alegeri. Cauzele, pe scurt, sunt următoarele: susținerea puternică de la Moscova (inclusiv poze cu Vladimir Putin și Igor Dodon); căderea istorică a Partidului Comunist al lui Vladimir Voronin, ajuns, în patru ani, de la 40% la 18%; excluderea celuilalt partid de stânga susținut de Rusia, Partidul Patria, în ajunul alegerilor, ceea ce a dus la o migrație a electoratului lui Renato Usatîi.

O altă cauză a succesului uriaș al PSRM este că, nici după patru ani de guvernare, în care au fost făcute progrese importante în procesul integrării europene (cel mai palpabil de către cetățeanul de rând fiind în acest moment liberalizarea regimului de vize), cele trei partide tot nu reușesc să convingă electoratul. Nu poți trâmbița o victorie în faptul că trei partide reușesc împreună să păstreze o majoritate, în condițiile în care alternativa este fie un partid-marionetă al Rusiei, fie un Partid Comunist intrat în descompunere electorală.

Republica Moldova continuă să fie, în ciuda tuturor evenimentelor din ultimii patru ani (războiul din Ucraina, pe de-o parte, semnarea Acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE, pe de altă parte), o țară ruptă în două – am scris AICI o analiză pe acest subiect. Cele trei partide și-au ratat misiunea de a o uni, pentru că au fost prea ocupate să se războiască ele între ele. Scandalurile și luptele politice interne n-au făcut decât să îi dezamăgească pe basarabeni, sătui, ca noi de altfel, să aleagă mereu între multe rele. Văd că unele voci spun că oamenii s-au mobilizat la urne. Prezența din 2014 a fost de 55%. Cea din 2010 (când numărul alegătorilor înregistrați era puțin mai mic) a fost de 63%. Singura mobilizare pe care am văzut-o a fost la Moscova, cu toate că există dubii cu privire la data unora dintre imaginile cu așa-zisele cozi de moldoveni vrând să voteze.

În Republica Moldova nu există doar dezamăgire cu privire la proeuropeni, e și o frustrare națională față de aceste partide care au toate premisele să unească țara, dar nu o fac. Poate nimeni nu a reușit să exprime această frustrare mai bine decât fostul premier Ion Sturza, care și-a încheiat un mesaj postat pe Facebook cu privire la rezultatele alegerilor cu următoarele cuvinte: „Zi de zi am încercat să lupt cu „banditismul” instituționalizat al guvernării de la Chișinău într-o manieră inteligentă. Greșit! Ar fi trebuit să-mi pun în mișcare pumnii! Hristosul mamei lor…”.

Dincolo de scandaluri și luptele interne ale liderilor celor trei partide proeuropene (diferențele dintre ele sunt explicate AICI), o altă mare greșeală a guvernării lor a fost proasta comunicare cu cetățeanul. Au ținut-o cu tratatele lor, cu integrări europene și discursuri în „bruxelleză”. Oamenii nu i-au înțeles. I-au înțeles, în schimb, pe comuniști, a căror propagandă e mult mai eficientă. Am relatat această problemă în urmă cu câteva luni, de la Bălți, un bastion al comuniștilor.

În fine, modalitatea în care a fost exclus Partidul Patria de la alegerile de duminică, decizia Curții Supreme venind sâmbătă, ridică mari semne de întrebare. Despre afacerile dubioase ale lui Usatîi știe toată Moldova, nu exista niciun motiv pentru care partidul să nu poată fi exclus mai devreme. La fel, Partidul Comunist Reformator, o clonă a Partidului Comunist condus de Vladimir Voronin, a fost lăsat să participe la alegeri în condiții cel puțin neclare, existând o decizie a Curții de Apel care suspenda înregistrarea lui. Pe cât de repede s-au mișcat autoritățile pentru a scoate Patria din cursă, pe atât de lent au acționat în cazul PCR. Suficient de încet, pentru ca aproape 5% din alegători să îl voteze – mulți, din greșeală, pentru că seamănă și numele, și logo-ul, iar poziția pe buletin era deasupra PCRM – și să spargă și mai mult electoratul PCRM.

Cazurile Patria și PCR arată că, pentru partidele proeuropene, practicile democratice sunt încă flexibile, iar România ar trebui să sancționeze pe canale neoficiale asemenea derapaje.

Rezultatul alegerilor din R. Moldova este, în mare, cel la care spera România, cu toate că unii pași în obținerea lui pot fi criticați. Cel mai important lucru rămâne, însă, formarea unei coaliții de guvernare cât mai repede posibil. Orice întârziere este un risc de instabilitate socială și politică peste Prut, pe care Rusia și rusofonii din Moldova o pot exploata.

Într-o privință, totuși, aceste alegeri au dat o lecție României, iar ea este implementarea registrului electronic în R. Moldova, în vreme ce noi, am văzut la prezidențiale, încă stăm în secții cu creionul pe hârtie.

Voi cum vedeți rezultatul alegerilor din R. Moldova? Pentru comentarii, mă găsiți pe Facebook – Alina Matiș și pe Twitter – @alinamatis

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU