Provocare pentru Victor Ponta: puteți face asta timp de o lună?

Redactor:
Rodica Ciobanu
Provocare pentru Victor Ponta: puteți face asta timp de o lună?
Luni, a promis Victor Ponta, marți au făcut-o. Niciodată, n-a dat PSD o mai rapidă satisfacție electoratului și DNA, ca în zilele de 18 și 19 noiembrie, când parlamentarii majorității au acceptat, în sfârșit, respingerea legii amnistiei și ridicarea imunității parlamentare a patru dintre membrii săi plus unul al opoziției.

Ce i-a împins, oare, pe pesediști să acționeze astfel: conștiința trezită din somn sau frica?

„Cred că electoratul ne-a dat un mesaj extrem de puternic”, a declarat Victor Ponta, după ce înfrângerea sa categorică în alegerile prezidențiale devenise oficială. „Mâine, toți cei din coaliție vom vota pentru respingerea definitivă a amnistiei și încuviințarea cererilor justiției”, a adăugat el, drept dovadă că a înțeles corect mesajul electoratului, exact acela pe care, în urmă cu o săptămână, se făcea că nu-l pricepe. Atunci, în dezbaterea  televizată cu Klaus Iohannis, prezidențiabilul PSD a evitat să răspundă în vreun fel invitației insistente a acestuia, de a pica la vot, definitiv, legea amnistiei și a încuviința ridicarea imunității unor parlamentari. Imediat după alegerea sa în funcția de președinte al României, dl Iohannis, folosind strategia „bate fierul cât e cald”, a reluat cererea adresată, de data aceasta, parlamentului și abia acum, obosit și înfrânt, a catadixit Victor Ponta să-i răspundă.

Cum nu cred în trezirea bruscă  a conștiințelor – mai ales când dorm de atâta vreme că unele au și decedat în somn -, mai rămâne frica. Obiectivul PSD este acela de a se menține la putere măcar până în 2016, când au loc alegerile parlamentare. Până atunci, marea primejdie nu-l pândește dinspre noul președinte Iohannis, înclinat să joace curat și strict după reguli, nici dinspre PNL, minoritar în parlament, ci dinspre populație, de unde a pornit revoluția votului care i-a măturat candidatul. Valul de revoltă față de umilirea diasporenilor la cozi interminabile și împiedicarea a mii dintre ei să voteze încă vuiește și cere capetele vinovaților, inclusiv pe al lui Victor Ponta, care, în continuare, nu se socotește responsabil pentru modul în care a decurs votarea în străinătate.

Premierul care, ca să-și salveze pielea, „a demisionat” doi miniștri de Externe, impecabili executanți ai ordinelor sale, trebuia să calmeze spiritele, înainte de a se reapuca de treabă. Prin urmare, de frică, dă ordinul cuvenit și dispare, convenabil, din atenția publicului, retrăgând-se în munți, să își încarce bateriile. Partidul, un mare animal politic cu un bun instinct de conservare, îl ascultă, dând-o pe mâna DNA chiar și pe sfânta sfintelor, Ecaterina Andronescu. Pe măsură însă ce bucuria și indignarea populară se vor stinge, PSD, dar și PNL, care pare să se considere inocent ca un nou născut, se vor simți în siguranță, nerăbdătoare să-și reia vechile năravuri. De aceea, este nevoie de mai mult de un episod ca PSD să demonstreze că se schimbă, iar Victor Ponta – misie grea! – trebuie să nu mai mintă timp de o lună.

Inchide