Lelia Munteanu
30.09.2019
Puterea Gândului

Rabbi Yekusiel Yehuda, zis Zalman Leib, cel care se certa cu îngerii

Rabbi Yekusiel Yehuda, zis Zalman Leib, cel care se certa cu îngerii
Miematai

Adaug zilnic la lista de lucruri pe care știu că le fac pentru ultima oară.

Poate că n-am să mai apuc vreodată să invoc chipul dulce al rabinului de Sighet Yekusiel Yehuda Teitelbaum, cel care se certa cu îngerii.      

Unii îl cunosc ca Zalman Leib – numele său idișizat. A condus comunitatea din 1858 până în 1883, când și-a desemnat succesorul, pe fiul său cel mare, Hanania Iom Tov Lipa, un mare învățat.  

Cea dintâi vorbă consemnată a lui Zalman Leib a fost „Arde!”. Se afla în casa bunicului său, marele rabbi Moshe (care îl aștepta pe Mesia cu atâta speranță, încât tresărea la fiecare zgomot). Era într-o zi de Șhabbat. În casă – o adunare de hasidimi, care dansa pe literele Cărții. S-au întrerupt hasidimii și s-au străduit să vadă măcar o scânteie. I-a deslușit rabbi Moshe: „N-ați văzut nimic, dar nepotul meu a văzut focul – îngerii, înconjurați de flăcările sfinte”.

Copilului Zalman Leib i se arătase, poate, Tora Qeduma, Tora Primordială – focul negru pe foc alb.

Până la adânci bătrâneți, înfășurat în tallit, rabbi Zalman Leib s-a certat cu îngerii, mesagerii lui Dumnezeu, făcându-le parte oamenilor.

Până în ziua cea de pe urmă, deschidea Mishna și rămânea ore întregi cu ochii pironiți pe primul cuvânt – „Miematai”, unicul cuvânt din lume care întreabă și își răspunde singur, însemnând atât „de unde” cât și „din spaimele mele”. 

Inchide