Radu Stroe e un domn: Ați fost violată, doamnă polițist?

Radu Stroe e un domn: Ați fost violată, doamnă polițist?
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 10/07/2016, 06:40

În aceste zile, ministrul de Interne Radu Stroe le redă demnitatea și încrederea de sine celor 8.800 de femei din Poliția Română, strivite în menghina unui sistem milităros, în care bărbații taie și spânzură. Ca un părinte blând, Radu Stroe vine de la București și îi întinde o mână de ajutor chiar și ultimei polițiste aterizate în subordinea vreunui burduhănos șef de post din praful Bărăganului. Radu Stroe e un domn: Ați fost violată, doamnă polițist?

Puse în fața unor comisii trimise de la București, formate din necunoscuți, polițistele din toate colțurile țării au la dispoziție câteva minute să răspundă sincer dacă șefii și colegii lor bărbați le-au îndesat priviri adânci în decolteu, le-au pleznit muncitorește peste fese sau pur și simplu le-au trântit pe unde au apucat și le-au violat sălbatic.

Nimic mai simplu. E ca și cum niște străini ar intra în vestiarul unei echipe de fotbal sau de orice alt sport de echipă și ar întreba fiecare jucător ce porcării le fac antrenorii și ceilalți colegi prin cantonamente. E ca și cum la pușcărie ar veni o comisie să întrebe pe fiecare deținut cine pe cine pândește să scape săpunul la duș. În astfel de situații, ies în față doar delatorii, turnătorii și cei cu interese ascunse. Violatele și hărțuitele „veritabile” vor sta, ca și până acum, cu gura închisă, strângând din dinți.

Dacă ar fi navigat mai mult pe navă decât prin birourile oficiale ale Partidului Comunist Român, în scurta sa carieră de ofițer de marină dinainte de 1989, Radu Stroe ar fi știut că există sisteme profesionale sau sociale închise, așa cum sunt polițiștii, sportivii sau pușcăriașii, care nu toarnă în bloc, în fața unora veniți din afară. Ca să obții o mărturisire împotriva unor colegi de breaslă ca aceștia, e nevoie de finețe și putere de convingere.

Și bineînțeles că Radu Stroe știe. Radu Stroe nu este un naiv. El se așteaptă probabil la tot atâtea denunțuri de viol și hărțuire sexuală din partea polițistelor câte fire de păr are în palmă.

Există o diferență imensă între Radu Stroe și predecesorul său Mircea Dușa, de la PSD. Ca și Stroe, Dușa a aterizat la cârmă fără legătură cu sistemul Internelor, în afară de aceea că a fost cândva prefect. Mircea Dușa a avut și are însă o mare calitate: tace sau evită să se pronunțe în probleme care îl depășesc. Preferă să le mestece un pic înainte să emită păreri sau să dea dispoziții. E o atitudine onestă a unui om care într-un moment al vieții habar nu are cu ce se mănâncă un domeniu.

Exact pe dos, Radu Stroe ține să lase impresia că atacă direct problemele importante ale sistemului de Interne. Radu Stroe lasă în schimb impresia că ar fi meritat un post de căpitan de pompieri, nu de ministru de Interne. Unde vede un foc, sare să îl stingă cu toate furtunurile din dotare.

Fie că stopează discriminarea femeii în Poliția Română, fie că rezolvă magic problema aglomerației de pe DN1, Radu Stroe se visează un Superman în fruntea Ministerului de Interne.

Încă de când nu fusese numit ministru, la audierile din Parlament, Radu Stroe a dat cu bâta în baltă, printr-o declarație pe care presa nu a preluat-o, preferând poate să o considere o scăpare în vâltoarea evenimentelor. Radu Stroe i-a dat dreptate proaspătului deputat PPDD Tudor Barbu, fost jurnalist al TVR, când acesta a afirmat nervos că Poliția Română face politică în campaniile electorale, influențând rezultatul alegerilor.

„Așa este, aveți dreptate. Așa am considerat noi, la partid, că e mai bine. Recunosc că am greșit”, a spus senin Radu Stroe.

Numit ministru, mușchii pompierului Superman s-au umflat și mai mult, atacând probleme tot mai mari. Cum ar fi aglomerația de pe DN1, către munte. „Să facem un drum cu sens unic într-o direcție și altul în altă direcție”, a judecat adânc Radu Stroe.

Restul românilor care conduc mașini fără girofar pe drumul spre munte s-au chircit de râs. Vezi bine, emanația lui Stroe e un reflex de om cu girofar. Șoferii cu mașini normale nu stau blocați în trafic din cauza nemernicilor de pe contrasens, ci din cauza turmei de mașini chiar de pe sensul lor de mers. Un sens unic nu îi scoate din belea, pentru că fără girofar nu ai cum să depășești un ambuteiaj.

Când o polițistă însărcinată l-a înjunghiat în burtă și l-a acuzat de viol pe șeful ei cunoscut ca un cal breaz în Balș, Radu Stroe a zis că dă de pământ cu tot IPJ-ul de la Olt. A demis conducerea înainte să se pronunțe rezultatul vreunei anchete. „Asemenea golănie nu credeam că există în Poliția Română”. E drept, golăniile fuseseră descoperite de un control ordonat de fostul ministru Dușa. Golănia care l-a deranjat pe Stroe a fost doar aceea că șeful IPJ Olt nu a venit la București să-l demită în direct ministrul, la televizor.

Apoi, Radu Stroe și-a zis că poate mai mult. Azi e viol în Balș, mâine e perversiune în toată Poliția Română. Și a luat femeile din Poliție la întrebări.

Ultima ispravă de pompier cu ego de Superman a lui Radu Stroe s-a petrecut în urmă cu trei zile. Gâdilat la simțul său de justițiar al sistemului, în direct la o televiziune de știri de casă a coaliției USL, Stroe a promis răzbunare pentru abuzurile jandarmilor din urmă cu un an, de la protestele din Piața Universității. Pac-pac, cum ar zice colegul său de partid Gigi Becali, Stroe l-a demis a doua zi pe șeful Jandarmeriei București, generalul Eugen Meran. Fără vreo cercetare sau anchetă internă. Revolta spumantă a lătrăilor de serviciu a fost de ajuns.

Ministrul Radu Stroe suferă de sindromul numit popular „a te da la urs fără bâtă”. Problema domniei sale nu este că atacă false probleme, căci discriminarea femeii în Poliție, aglomerația infernală de pe șosele sau faptul că unii jandarmi rup picioare și sparg capete de plăcere sunt cât se poate de reale. Problema e că Radu Stroe atacă „ursul” doar din gură. Poate se sperie și pleacă singur. Este o încercare remarcabilă, al cărei singur merit este că poate fi transmisă la televizor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Vremea îi surprinde și meteorologi. Ce se întâmplă în următoarele 24 de ore
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ