Referendumul a triumfat! Urmează Referendumul!

Referendumul a triumfat! Urmează Referendumul!
Publicat: 30/05/2019, 18:28
Actualizat: 08/01/2020, 20:24

Ce nu nu-a spus președintele Iohannis când ne-a chemat la Referendum și nu ne-a spus nici ieri, nici astăzi, la five o’clock, este că, după succesul Referendumului de duminică, Președintele ne pregătește un nou succes – încă un Referendum:

„Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament în prima fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”.

Cu alte cuvinte, din Parlament trebuie să iasă, pe baza celor două întrebări care au fost patru, un text de lege pentru modificarea Constituției, care – validat apoi de Curtea Constituțională – se va transforma în întrebarea unui nou Referendum. Un Referendum de modificare a Constituției.

Chestionat de un jurnalist dacă, profitând de acest prilej, se va purcede la o revizuire mai largă a Constituției, Președintele a răspuns: „Sincer, eu nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției, fiindcă ultima dată aici s-au blocat lucrurile. Avem un referendum, avem opinia poporului, aceste modificări trebuie operate și cred că este foarte bine posibil”.

Când vom fi convocați la noul Referendum? Imediat, adică probabil după vacanța parlamentară, respectiv cel mai devreme prin septembrie. Sau în noiembrie, odată cu prezidențialele.