• Publicat:
  • Actualizat:
Puterea Gândului

Regele Bibi va câștiga anticipatele, chiar și din pușcărie

Regele Bibi va câștiga anticipatele, chiar și din pușcărie
În război cu presa și Poliția anti-corupție, Benjamin Netanyahu se pregătește să câștige alegerile. Lelia Munteanu, despre anticipatele din Israel

Ieri seară, la Canal 10, comentatorul politic și jurnalistul de investigații Raviv Drucker făcea următoarea prognoză despre anticipatele din aprilie: oriunde în lumea democrată, alegerile au o agendă cu una sau mai multe teme – economică, politică, social, de securitate – în Israel însă, toate sunt la pământ și nici una dintre aceste teme nu va sta în centrul dezbaterilor din campanie. Unica temă va fi Netanyahu, cu sau fără decizia Procurorului General Avichai Mandelblit de punere sub acuzare a premierului, așa cum a recomandat Poliția anti-corupție. (Decizia e așteptată în ianuarie, dar se prea poate ca Mandelblit s-o amâne până după alegeri, în ciuda declarației că își va continua munca fără să fie influențat de evenimentele politice). În ce îi privește, fanaticii lui Bibi au apucat să declare că îl vor susține necondiționat, susținându-i partidul, chiar și din pușcărie.

Întocmai prietenului său Donald Trump, Benjamin Netanyahu e în război cu presa. Ca să fim foarte riguroși, relația Regelui Bibi cu presa a fost un model pentru „geniul foarte stabil” de la Casa Albă. Înainte ca Trump să declare jurnaliștii „dușmani ai poporului”, mentorul său de la Ierusalim declarase presa autohtonă de stânga și New York Times „cei mai nocivi dușmani ai Israelulului”.

Însă nu doar cu mass media neobedientă se află Bibi în război declarat, ci și cu Poliția anti-corupție, care îi investighează trei dosare (la fel ca Trump cu anchetatorii FBI). Atât de dur și-a atacat Bibi anchetatorii, pe ai săi dar și pe ai soției Sara, încât până și decorativul președinte al Statului, Reuven Rivlin, a fost la un moment dat obligat să intervină ca să-i tempereze declarațiile.

Sondajele de opinie au arătat Likud-ul (partidul premierului) mereu în ultimele luni la o distanță confortabilă de celelalte partide, inclusiv ultimul sondaj care îl creditează cu 30 de locuri în Knesset.

Fără îndoială, orice s-ar întâmpla până în aprilie, Likud își va forma, ca de obicei, o coaliție de dreapta și extremă dreapta la guvernare, iar actualul prim ministru va fi viitorul prim ministru.

Regele Bibi a știut mereu, cu carisma sa inconfundabilă, să convingă poporul că el e omul providențial, iar declararea anul acesta, cu ajutor american, a Ierusalimului drept capitală unică și indivizibilă a Israelului, e o realizare pe care nici cei mai sceptici dintre alegători nu i-o pot nega.

 

Inchide