Regelui Bibi i se apropie sfârșitul

Regelui Bibi i se apropie sfârșitul
Publicat: 21/02/2018, 15:18
Actualizat: 10/01/2020, 22:37

Azi-noapte, din detenție, Shlomo Filber, fost director general în ministerul Comunicațiilor – unde, pe lângă funcția de premier, Benjamin Netanyahu deținea portofoliul (5 noiembrie 2014 – 21februarie 2017) – a semnat acordul prin care devine martor al Statului în Cazul 4000. Acceptul lui Filber, un apropiat al Regelui Bibi, de a colabora cu poliția anticorupție Lahav 433, grăbește deznodământul acestui dosar. Specialiștii invitați în studiourile de televiziune care dezbat cazul susțin că obținerea unui astfel de martor face imposibilă o eventuală clasare a dosarului de către Procurorul General.

Fostul director general este așteptat să mărturisească felul în care a fost instruit și obligat de prim ministrul și ministrul Comunicațiilor Netanyahu să ofere avantaje de sute de milioane de shekeli în schimbul știrilor pozitive despre sine și soția sa, Sara, pe portalul de știri Walla, aparținând acționarului majoritar al Bezeq, Shaul Elovitch. (Înțelegerea cu poliția a fost ca, în urma mărturiei sale, Shlomo Filbert să obțină o pedeapsă neprivativă de libertate).

Azi-dimineață, la radio, parlamentarul Likud, David Amsalem, cel cu mâna căruia Netanyahu scoate castanele în Knesset, s-a dezlănțuit împotriva lui Filbert: „Cred că a fi martor al Statului e un lucru inferior, de obicei criminal. În multe cazuri chiar el e criminalul principal, dar i se spune (care, de regulă, a comis o presupusă infracțiune, mai puțin gravă) . Coșmarul meu e ca fiica mea să nu se mărite cu un martor al Statului (…). Nici un cetățean n-ar putea deschide nici măcar o prăvălie cu un martor al Statului (…) Își toarnă prietenii ca să se salveze, dar nu pentru mai binele Statului Israel”.

Premierul, conform obiceiului, și-a postat aseară târziu o înregistrare video pe facebook, negând tot și incriminând polițiștii anticorupție: „Ei vin cu informații false, mincinoase, ca parte a vânătorii de vrăjitoare împotriva mea și a familiei mele care se desfășoară de ani de zile. Toate deciziile privind Bezeq au fost luate de comisii profesioniste, de profesioniști, sub o atentă supraveghere leagală. Afirmația că am acționat în favoarea Bezeq este, pur și simplu, lipsită de temei (…) Ei creează cazuri noi, la fiecare două ore. Convoacă parteneri, îi interoghează, îi suspectează, apoi imediat scurg un potop de informații false”.

Apropo, Canal 10 a prezentat un posibil alt caz de corupție, altul decât Cazurile 1000, 2000, 3000 (în care Bibi e doar martor, deocamdată) și 4000). E vorba despre Cazul 1270 bis (numerotarea Lahav 433 mă depășește), în care ar fi implicat fostul purtător de cuvânt al familiei Netanyahu, Nir Hefez (arestat și el duminică, în lotul Bezeq). Hefez ar fi oferit, în 2015, o înaltă funcție în Justiție unui magistrat, doamna Hila Gerstel, în schimbul promisiunii că îi va închide un dosar Sarei Netanyahu.

La această ultimă suspiciune, prim ministrul Israelului a răspuns că nu i-a adresat niciodată lui Hefez o astfel de rugăminte, că acesta n-a vorbit niciodată cu el despre un astfel de demers și nici nu crede ca purtătorul de cuvânt al familiei să fi încercat cu cineva o astfel de tranzacție.

Chiar dacă, conform sondajului de opinie realizat săptămâna trecută, partidul său, Likud, a rămas în frunte, în interiorul formațiunii politice tot mai multe voci au început să-și contreze liderul, iar zilele politice ale Regelui Bibi par numărate. Membrii Likud nu mai sunt impresionați de mesajele sale mesianice, ultimul – un citat din Exod: „Cu cât erau mai oprimați, cu atât mai mult se înmulțeau și se răspândeau”…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?